Micsoda év volt!

Így január első napján talán nem érdemtelen és haszontalan visszanézni, mi történt a klubban 2019-ben. Volt itt minden, ami kell, a léc meg kellően magasra került – s remélhetőleg idén sem adjuk alább. 🙂 Lássuk tehát a színes anzixot – természetesen a teljesség igénye híján…

photo_2018-12-28_12-10-11

Stílszerűen induljunk rögvest egy 2018-as képpel, amely az az évi óesztendőt búcsúztató buli első perceiben született. S amit akkor kívántunk 2019-re, ugyanazt kívánjuk most Nektek 2020-ra! 🙂

(b-j: HA7PTY Pityesz, HA7EO Attesz, HG6PTZ Tomi és HA5CBM Miklós)

33ec9aca-6e46-4bb6-84dc-3415fbe2515e

Rögtön az év elején rendkívül izgalmas lehetőség nyílt meg előttünk: a külső D raktárak felszámolása során az “4”-es számú is sorra került, ahol rengeteg katonai híradástechnikai berendezéshez férhettünk hozzá. A pakolás összesen három reggelét foglalta le a klub kikülönített csapatának (HA5SPA Péter, HA8BIT Peti és HA5CBM Miklós) – de azt kell mondanunk, hogy megérte a fáradtság, mert sok más mellett egy, a fotón is szemlélhető úgynevezett R-014-es gyorsadóhoz is hozzájutottunk.

5b9237c2-0551-4bd2-83cf-7a65fd92cc15

Őzikei életkép – (b-j) HA5RV Stewart, HA5DON István és HA5IKS Pisti. Itt egyébként a cikkben is említett tetős munkák zajlottak

Ezt követte egy írás a fineszes antennatelepítésről, amely koránt sem mellékesen mondva valami okból igen nagy nézettséget ért el a klub közösségi oldalán. Később aztán volt egy munkás kedd is, amikor egy másik raktárból szállítottunk nagy mennyiségű military rádiót és azok kiegészítőit az Őzike evnyúra’. És ez csak az első kör volt, mert azt követte egy második is ősszel… 🙂

kep04

A következő nagy dobást HA5TBN Dani követte el, amikor beszkennelte az OEM-2 optikai távmérő leírását. Ezt a hajdani Mechanikai Laboratórium egyik remek termékének, az ML-601 adónak a leírása fejelte meg, majd HA5SPA Péter remek alkotása következett, amely az “örökifjú” R-107 könnyű táplálását célozta. S azt is szépen és határozottan leszögeztük, hogy híradás nélkül nincs kitartás, aztán jött még egy R-107 táp, mert abból ugye aztán tényleg sose’ elég! Aztán az R-326 is sorra került. Ugye. 🙂

HG6PTZ Tomi írásának egyik kisfilmje…

A modernitás jegyében született HG6PTZ Tomi remek cikke, amely az Elecraft távíró billentyűzését mutatta be sok szép fotóval és aprócska, de tanúságos mozival. Persze volt egy hasznos ötletünk is a múltból. 🙂

d9fbbdd8-e44d-4a06-ac45-07083cae1d54

A klubnak ugye három telephelye van – ezek közül az egyik Szentendre, ahol gyakorta ütjük el örömmel az órákat. A fenti fotón amúgy klubtagunk, Andrea szemlélhető egy optikai távmérővel a nyakában.

Aztán volt Feldhell két méteren SSB-ben valamint FM-ben (mivel mással, ha nem) egy R-107-tel és HA2ARM-mel továbbá “tömeges gyorsadó és mérés hegyek“. Utána vendégszerzőként megjelent a színen HG7WMA Ádám ápolttársunk, aki “lelkes amateurként” saját építésű készülékét tárta a nagyközönség elé. Aztán az is kiderült általa, hogy mi mozog a fenyőfa rejtekében? Aztán – mivel nem szeretünk ferdíteni – sok javítás árán lett egy darab QSO-nk, sőt, a műhold is beütött a határba!

3b8fa51a-a02a-425e-b88c-86f6dcd5cd40

Nálunk a klubnapokon sok jó ember kis helyen is elfér, valamint a fenti fotón szemlélhető HG6PTZ Tomi részletesen bemutatta az amúgy éppen előtte lévő csodarádióját, a klubszlengben csak “focistának” becézett MB-1-et. És persze akadt más modernitás is, mint például a JS8 Call, sőt, a csapatunk a HamNet-tel is foglalkozott. Év közben a retro-hangulat jegyében visszaemlékeztünk egy, az Üzleti7 című, 2004. nyarán megszűnt gazdasági hetilapban “felbukkant csövesekkel fülelő vámosra”, s abban is igyekeztünk segíteni, hogy milyen lomhalomba milyen tső’ való. S ha már az ubisüvegeknél járunk, ne felejtkezzünk el a Nixie regenerálásról sem, melynek titkaiba HA5SPA Péter igyekezett bevezetni a nagyérdeműt.

3188e50c-0337-42a8-9e8f-1a62bedf445f

A szentendrei Altiszti Akadémián található HTG-1 nagyon népszerű masina, már többen kérték, hogy kimondottan az legyen az ellenállomás Feldhellben… 🙂

Csöppet előreugorva az időben HG5OJG Gergő beavatott bennünket az éppen akkor aktuális időjárás rejtelmeibe, majd remek dolgozatot tett le az asztalra a Raspberry Pi amatőr célú lehetőségeiről. Mindezen túl jót mulattunk a pénzbedobós TMG-1 kapcsán, majd jöttek Andrea antik SMS-ei barátjának, Kolosnak. Magában az Őzike utcában közben egyre többen lettünk a klubnapokon, így előállt az a boldog helyzet, hogy lassan kevés lesz a hely.

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fegyfertar kiallitas mutargy KL

Még mindig csak márciusnál jártunk, amikor személyesen is találkozhattunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kincstárában egy koros Enigmával. Majd ugyancsak ezen hónapban váratlanul elkezdett életjeleket mutatni a négy méteres amatőrsáv – majd aztán megint, majd ismét. Utóbb nagy örömünkre folytatódott a vendéginvázió az Őzikében, és persze menetrendszerűen megjött az adó egy százalék melyet ez úton és helyen ismét hálásan köszönünk minden kedves támogatónknak.

d7338c09-5c48-4b2b-b29b-ee6f7b556551

af295c81-d292-4c0a-bb19-8704466c33c7

Aztán ismét volt örömnapunk, amikor egyebek mellett a fenti fotókon szemlélhető Masha (aki utóbb zongorakíséretet is adott a jelenlétünkhöz) és Andrej is megjáratta az elektronokat az éterben. Sőt, a tetőn végzett munkát is megnyomtuk igen erősen. De hogy ne csak a tetőről beszéljünk, a pinceajtóban is történtek nagy dolgok, amikor egy ajándék (és jó tanácsokkal is megspékelt) R-130-cal jelentünk meg a hullámok hátán… 🙂 És minek is tagadnánk, ugyan innen máskor csak félsikert tudtunk felmutatni.

photo_2019-10-12_12-20-01

Kora tavasszal HA7AZ Feri teljesen joggal ránk pirított, hogy ugyan mi mindig kitesszük a HAmatőr Fórumra a cikkeinket, de mi nem mutattunk még be azt soha. Ismét elnézést kérve a modortalanságunkért természetesen azonnal beláttuk a hibánkat, s a tőlünk telhető legalaposabb módon igyekeztünk helyreütni a hibát. A fórum, ahol minden van című írásunk a számok alapján nagy sikert aratott – s azóta is igyekszünk kisebb-nagyobb időközönként oda mutató hivatkozásokat elhelyezni írásainkba.

Közben a háttérben HG5OJG a klub “meteomókusa” 🙂 komoly fejlesztéséket végzett ezen vonalon is. Aztán feléledt az ESEO, dolgoztunk csöves R-107-tel két méteren, ismét feltűnt a Határőrség!, sőt, volt R/7 osztálytalálkozó és abszolút ritkaság előkerülése is. 🙂 Meg persze minimozi az R-123M tankrádióról, ami túl azon hogy nehéz, remekül használható. És persze a TMG-1 tantermi morze gyakorló leírását is megosztottuk veletek. 😉

ae76715e-f034-4cc6-89aa-28f72f97b985

Nálunk járt HA7SG Gábor (kék ingben) és HA7XK Laci (bal szélen), aztán volt titok 1. és titok 2., és titok 3. no meg gyakorlat a szomszédban, MRC műszaki nap és elkezdtek pörögni a Zil-131-en a csiszológépek is! (b-j még: HA5FET Tibor, HA5IKS Pisti és HA7PTY Pityesz valamint jobb alul HA5DON István.)

cfeb9cb3-91b8-4872-9982-e7349943a664

(b-j) HA5IKS Pisti és HA5DON István az esőben sem pihent…

A május gyakorlatilag a híradójárművünk restaurálására ment el – ami nem is volt akkor baj, pláne annak fényében, hogy egy sereg helyre ki tudtunk települni a járgánnyal – így aztán meseszép tájakról szállhattak a jeleink. Sőt, kitelepültünk a Magyar Honvédség egyik gyakorlatára Újdörögdre és az úgynevezett Romvároshoz, ahonnét a szokott HA9HAF9A hívójellel is forgalmaztunk. Utána újfent bemutattuk az SSTV átjátszók használatát és az “onnan” érkező híreket, majd 2019. vonatkozásában is elkezdtük folytatni nagy sikerű sorozatunkat, a Gyűjtő polcát. És év közben a digitális szakosztály is letette a névjegyét a hazai átjátszóhálózat bővítésével!

f53b7f99-92ae-46c0-a73d-425d6d89cdee

Aztán megérkeztünk ismét Apátistvánfalvára a Határőr Emlékhelyre, amire persze előtte gőzerővel készültünk. Közben meg úgy szinte mellékesen dűltek’ a jelek az ISS-ről.

Munka2

Volt, hogy HA5SPA Péter “nője” (azaz becses felesége) segített, utána meg indult a Military Weekend – ami végül egy remek találkozó lett jó emberekkel, némi fekete-fehér képekkel is feldobva. Itt már egyébként nagyban üzemelt a rádióklub újabb digitális felülete, ahol igen rövid idő alatt – és ami legalább ennyire fontos: inkább a nemzetközi térben, mint a hazaiban – csaknem félezer követőt sikerült gyűjtenünk.

1565814595349

(b-j) HA5HAG Gábor, HA5AJR Ábel, “bajuszkirály” András, HA7PC Karesz és HA5IT Tamás a “Rocsó” előtt

A nyár vége felé sor került egy vidám dunai hajózásra, górcső alá került a K-10 katonai telefonközpont, bemutattuk a szabályzatraktári szabályokat, HA4AA András visszaemlékezett a soproni szép napokra, aztán mi a sopronkövesdiekre, utána HA5IKS Pisti slágerezett egyet az R-1340-ről, akadt ismét pár vidám napunk a laktanyában, sőt, rendszeridegen elemként az ASzT szögtávcsövet is a közönség figyelmébe ajánlottuk.

Ősszel pedig jött az R-123M szezon, dübörögtek a rádiók, továbbá HA5SPA Péter beszkennelte a cájg eredeti magyar nyelvű leírását. Adtunk segítséget a legendás R-107M javításához, szokás szerint megejtettünk egy remek rend szerinti és műsoron kívüli klubnapot szombaton, HA8ADI pedig programozott.

Akadt egy informatikai karbantartásunk, melyet a digitális kollektíva kiválóan abszolvált, aztán kívántunk még több Leonidát az égre. Az elmúlt esztendő vége felé bemutattuk a Magyar Királyi Honvédség harckocsi csapatainak rádióforgalmi szerveződését, közben HA7AR Gellért is vette az ISS jeleit, adtunk két darab érdekes diafilmet, szomorúan megemlékeztünk a Hajdú QTC végéről, jártunk HA5IT Tamásnál, aki bemutatott egy teljesen egyedi gyári kivitelű K-10 telefonközpontot, és beszámoltunk arról is, hogy a Telefongyári FuG16z hamarosan a múzeumba megy.

Év végén pedig ünnepi tömeg hullámzott a bázison. 🙂

S ez csak ugye a honlap – mert a közösségi oldalunk még jobban pörgött.

DSC_9612_1024x684

(b-j) Döme, HA8BIT Peti és HA7PTY Pityesz

Reméljük, jövő január első napjaiban ismét legalább ennyire gazdag termésről számolhatunk be Nektek!

Találkozzunk a sávokban, személyesen az Őzikében vagy valamelyik külsős megmozdulásunkon!

Még egyszer szeretettel kívánunk minden kedves olvasónknak Boldog Új Esztendőt!

73!

a HA5KDR lelkes kollektívája 🙂

  1. Szevasz Miki!

    Köszönöm a 2019-es HA5KDR műveletek felelevenítését!
    Hajrá Military Szakosztály!
    Erőt, egészséget!

    BÚÉK-2020!

    73!

    Gyuri / HA6IGM

  2. Szervusz Kedves Gyuri!

    A csúcs mindig felettünk van! 🙂

    Erőt, egészséget!

    BÚÉK – 2020.!

    73!

    Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .