Beszámoló a HA5MRC 2019. évi Műszaki Napjáról

Legnagyobb szerencsénkre az idei év sem múlt el a Műegyetemi Rádió Club HA5MRC szokásosnak mondható Műszaki Napja nélkül. Az eseményt mint mindig, idén is dr. Gschwindt András HA5WH nyitotta meg a nagyszámú, hatvan fölötti’ közönségnek. Jellemző, hogy a BME tantermében annyian gyűltek össze, hogy volt, aki be sem fért. A későn jövők idén is a szomszédos teremben kivetítve, hangosítva tekinthették meg az előadást – következzék tehát HA5IKS Pisti képes beszámolója…

65692051-3c4b-4e19-b5f8-9e478f7f50ed

Bandi bácsitól HA7WEN Dudás Levente vette át a szót, aki tájékoztatta a közönséget a fellövésre váró műholdjaink státuszáról, illetve röviden bemutatta az alapvető műszaki követelményeket amiknek meg kellett felelniük az eszközöknek a tesztelés során. A fellövési dátumok természetesen változtak az előre tervezetthez képest, de Levente arról a csodás hírről számolhatott be, hogy ha az égiek is úgy akarják, akkor már november 25-én együtt izgulhatunk a SMOG-P és az ATL-1 műholdjaink sikeres pályára állításáért! A SMOG-1 fellövésére még várni kell, jelen állás szerint 2020 nyara előtt nem fog útnak indulni.

40fe3f55-b865-48db-b2ea-3c24c7f1a66b

Leventétől HA5GN Jánosy János Sebestyén vette át a szót, aki az SDR rádiókról tartott előadást. János ismét egy olyan témát vett elő, ami sokak érdeklődését felkeltette. Idén megpróbálta a modern SDR rádiót összehasonlítani a „hagyományos” rádióval, bemutatva saját tesztelési környezetét és módszereit. Azt hiszem nem lőjük le a poént azzal, ha azt írjuk, itt sem teljesen fekete vagy fehér az eredmény, nem olyan könnyű ítéletet hozni, de javasoljuk, hogy nézzétek meg az előadásról készült felvételt és döntsétek el magatok!

1468385f-9a66-4ec3-aed6-da3f913a7c26

János előadása után ismét Bandi bácsi ragadta magához a szót és konferálta fel a következő két előadót. Erdélyből érkeztek hozzánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Rádióklub (YO6KPT) képviseletében Dénes Dezső YO6UO és Szabó Árpád YO6FGZ amatőr társaink. Mint már tavalyi cikkünkben is írtuk, a HA5MRC klub tagjai folyamatosan kutatják a lehetőséget, hogy hogyan tudnának határon túli nehéz helyzetben lévő, vagy alakulófélben lévő rádióklubokat technikai felszereléssel támogatni. Ez a támogatás nem is olyan egyszerű, Bandi bácsi elmondása alapján sajnos sokszor hiába szerettek volna segíteni, voltak olyan klubok, ahol elzárkóztak a segítségnyújtás elfogadásától. Szerencsére a Puskás klub tagjai elfogadták a segítő kezet, Dezső és Árpád OM előadása alapján azt mondhatjuk, hogy méltán meg is érdemelték. Fényképes bemutatójuk alapján nagyszerű klubélet van Sepsiszentgyörgyön: rádióznak, sotáznak, versenyeznek, más klubokkal működnek együtt. Ami manapság ritka, nagyon ügyesen megragadják a fiatalok figyelmét és elcsábítják őket szeretett hobbink irányába! Csak így tovább YO6KPT!

d76540f7-1b45-4c36-9f04-d914be00724c

25edaf3e-c7c5-490c-b857-64349274f9f1

Az ebédszünet előtti utolsó előadást Hegyi Lóránd HA8DH és Mucs Béla HA4BM tartotta, témájuk a már sokak által ismert és használt QO-100-as geostacionárius műhold volt. Nem is szigorúan magáról a műholdról volt szó, hanem inkább arról, hogy miként érdemes viszonylag alacsony költségvetésből, de hatékonyan felépítenünk a földi állomásunkat. Béla egyébként a szomszéd teremben egy egyszerű, relatíve olcsó, de hatékony és kisméretű műholdazásra tervezett antennaforgatót mutatott be a gyakorlatban.

09bf86ff-54eb-4098-9eae-b2d8e2d8d90b

b272098e-5a42-4d44-8afc-4a44ce326d82

6056d976-d689-4114-9921-f56320b23b33

Az ebédszünet után ismét egy érdekesség következett. Bizonyára mindannyiunkat foglalkoztat a rádióhullámok terjedése, a többség találkozott már az ionogram fogalmával, néhányan talán értelmezni is tudják az ábrázolt értékeket, de talán kevesen tudják, hogy bizony hazánkban is található egy, az ionoszférát szondázó állomás. A Sopron melletti Nagycenken létesült nemrégiben egy ilyen állomás, ami ugyan nem az első hazánkban, de jelenleg az egyetlen. Ez az állomás egy nemzetközi ionoszférikus radarhálózat egyik eleme, ennek működéséről, kutatási területeiről tartott érdekes bemutatót az Geodéziai és Geofizikai Intézet munkatársa, Barta Veronika csillagász kisasszony. A téma utáni érdeklődést jól jellemzi, hogy messze a kisasszony kapta a legtöbb kérdést és hozzászólást az egész nap folyamán.
Egy-két az előadáshoz kapcsolódó érdekes link:

  1. link
  2. link
  3. link

Veronikától Novák Tibor HG5ICON (ex HG5CUT) vette át a szót és tartott előadást jelenlegi munkahelyéről, az Antenna Hungária tárnoki mérőállomásáról. Tibor bemutatta, hogy miként épül fel az állomás, milyen antennákat és berendezéseket alkalmaznak.

Az előadássorozatot Gáspár István HA5AO zárta, aki az afrikai Lesothóra és Szváziföldre szervezett DX expedícióiról számolt be. István megosztotta velünk az ottani kalandjait, nevezetesen, hogy hiába öl az ember sok-sok pénzt és energiát egy-egy ígéretesnek tűnő DX expedíció helyszínére, ha ott tetemes mennyiségű zaj fogadja az egyszeri amatőrt. Ilyenkor ugyan csalódik az ember, ha nem tudja kedvenc (CW) üzemmódját használni, de soha nem szabad feladni, nyelni kell egy nagyot és meg kell próbálni a digi módokat. István át is tért az FT8-ra, a WSJT-X Fox/Hound DX üzemmódjával szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk. Érdekesség, hogy hiába Weak Signal mód az FT8 és nem illene nagy teljesítménnyel adni, ha ritka DX-et szeretnénk meglőni, akkor bizony szükséges egy rövid időre feltekerni a teljesítményt. Ha a további tapasztalataira is kíváncsiak vagytok, akkor tekintsétek meg az előadásról készült videót.

Végül, mint mindig, most is Bandi bácsi zárta az idei MRC Műszaki Napot. Az idei előadássorozat is sok érdeklődőt vonzott. 2019-ben is érdekes témákat dolgoztak fel az előadók, talán egy picit ha több idő jutott volna egy-egy előadásnak, akkor jobban el lehetett volna mélyülni a témakörökben, de nem panaszkodhatunk így sem. Hála HA5TI Bischof István és csapata áldozatos munkájának, az élő Youtube-os közvetítés segítségével az előadás azokhoz is eljutott, akik nem tudtak a helyszínen megjelenni. Természetesen az előadás felvétele a szokásos módon megtekinthető az alábbi linkeken:

Mit is mondhatnánk? Jövőre, veletek, ugyanitt!

73 de HA5IKS István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .