Oktatás

TÁJÉKOZTATÁS

A 2023. szeptember 20-án indult vizsgafelkészítőre a jelentkezési időszak lezárult. A helyek beteltek, és a megkezdett tanfolyamba már nem lehet becsatlakozni. A következő vizsgafelkészítőre 2024. január második felében lesz lehetőség jelentkezni.

Rádióamatőr alapfokú vizsgára felkészítő konzultáció (online)

Elsősorban az utánpótlás biztosítása érdekében évente két alkalommal tartunk rádióamatőr vizsgára felkészítő online, illetve személyes konzultációkat, amelyek jó alapot nyújtanak a rádióamatőr engedély megszerzésére. Az ilyen konzultációk alatt a résztvevők megtanulhatják az analóg és digitális technika alapjait, rádióforgalmazási tapasztalatokat szerezhetnek, és olyan berendezéseken gyakorolhatnak, amelyeken a rádióforgalmazást élesben is átélhetik. A konzultációk végeztével lehetőség van vizsgát tenni az NMHH-nál, melyről bővebben a Rádióamatőr vizsga pont alatt található információ.

A jelentkezés kizárólag a következő linken tehető meg: <ham vizsga felkeszito>

Kezdete: 2023. szeptember 20., 18:00 óra (minden szerda, másfél óra, kb. 15 hét)

Helyszín: Online vagy BGéSZC Mechatronikai Technikum, cím: 11. kerület Rétköz utca 39.

Jelentkezési határidő: 2023 szeptember 16.

A konzultációról általában

Konzultáció jellege: alapfokú vizsgára felkészítő konzultáció; bárhonnan elérhető, nem helyhez kötött, bár szivesen látunk személyesen is a fent említett Mechatronikai Technikumban is.

Konzultáció időtartama: másfél óra hetente, öszesen 14 vagy 15 hét.

Díja: a konzultáció ingyenes, azonban egyéni támogatást elfogad a rádióklub. Sőt örömmel fogadunk új rádióklub tagokat is. Érdeklődni a következő email címen lehet e-mail.ha5kdr oktatási anyagok

Tananyag

A jelenleg érvényes rádióamatőr rendelet  (15/2013. (IX. 25.) NMHH) Rádióamatőr törvény témakörei szerint összeállított rádióamatőr vizsgára felkészítő jegyzet itt megtekinthető (az új rendelet szerinti frissített változata).

ha5kdr oktatási anyagok

Tanmenet

Műszaki rész

 • műszaki alapismeretek áttekintése
 • villamosság, elektromosság és rádióelméleti ismeretek
 • elektronikai alkatrészek bemutatása
 • áramkörök
 • vevők (rádiófrekvenciás áramkörök)
 • adók (rádiófrekvenciás áramkörök)
 • antennák és tápvonalak
 • hullámterjedés
 • mérések
 • zavarás és védelem
 • villamos biztonságtechnika

Rádióforgalmazási ismeretek

 • nemzeti és nemzetközi forgalmazási szabályok és eljárások
 • rádióamatőr szolgálatra vonatkozó és rádióamatőr műholddal szolgálatra vonatkozó szabályok és előírások
 • forgalmazási követelmények
 • digitális üzemmódok
 • morze jelek (alap szint,  csak elmélet)

Gyakorlat: fónia forgalmazás valós körülmények között

Levelezőlista: A konzultáció ideje alatt a hallgatók részére külön levelezőlistát működtetünk. Ennek segítségével folyamatos a kapcsolattartás az oktatók és a hallgatók között. A tananyaggal kapcsolatban felmerült kérdéseket lehet közösen megvitatni, megoldani.

Megjegyzés: konzultációkon a hallgatók kellő információt és ismeretanyagot kapnak ahhoz, hogy sikeres rádióamatőr vizsgát tegyenek, de a vizsga sikerességét erősen befolyásolja az egyén felkészültsége, mivel a vizsga nem könnyű, ezért minden hallgatónktól kellő odafigyelést és otthoni tanulást várunk el! Műszaki alapismeretek előnyt jelentenek, de nem feltételük a jelentkezésnek… Életképek korábbi konzultációkról. A rádióamatőr konzultációról további információkat itt kaphat.

ha5kdr oktatási anyagok

Rádióamatőr távíró (morze) vizsgára felkészítő tanfolyam

Rádióklubunk morze vizsgára felkészítő kurzust is tart, amely elsősorban az alapfokú és HAREC vizsgával rendelkező rádióamatőröknek ad lehetőséget arra, hogy távíró vizsgát tegyenek. A kurzusunkra nem csak rádióamatőrök jelentkezését várjuk (akik már rendelkeznek vizsgával), hanem azokat is szívesen látjuk tanulóink sorában, akik e kurzus elvégzése után szándékoznak lerakni a rádióamatőr vizsgát.

Morze kurzusunkról további információkat a itt kaphat.

A következő távíró (morze) vizsgára felkészítő kurzus

Kezdete: jelenleg tervezés alatt 

Helyszín: jelenleg tervezés alatt

Jelentkezés: e-mailben, ide kattintva!

Kurzus időtartama: egyéni igények alapján

Díja: A kurzus ingyenes!

ha5kdr oktatási anyagok

A rádióamatőr vizsgáról

Vizsgázni az NMHH Visegrádi utcai központjában lehet (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi u. 106.). A vizsga szintje kezdőfokozat, alapfokozat vagy HAREC fokozat lehet. Minden 16. évét be nem töltött és 60. évét betöltött személy kezdő fokozatú, valamint minden 14. életévét betöltött személy alap vagy HAREC fokozatú rádióamatőr vizsgát tehet. Önállóan, vagy bármely fokozatú vizsga keretében morze vizsga is tehető. A vizsgázónak a sikeres vizsgához minden tárgykörből a követelmények legalább 75%-át teljesítenie kell. A vizsgabizottság a vizsga végén tájékoztatást ad a vizsgázónak az elért eredményéről. Aki a vizsgán legfeljebb egy tárgykörből nem felelt meg, abból a tárgykörből pótvizsgát tehet egy éven belül. Morze vizsgából pótvizsga nem, csak ismételt vizsga tehető.

A rádióamatőr vizsgára az NMHH oldaláról letölthető jelentkezési lapon lehet jelentkezni. A kitöltött jelentkezési lap a hatóságnak nem csak postai hanem elektronikus úton aláírás nélkül is megküldhető! Lehetőség van vizsga jelentkezési űrlap elektronikus azaz online kitöltésére és beküldésére a hatóság részére. A vizsga idejét és helyét a hatóság a jelentkezések figyelembe vételével határozza meg. A morze vizsga nélküli teljes vizsga (minden fokozatban) 4000 Ft, a morze vizsga díja 2000 Ft. (A nyugdíjasokat, rokkantakat és diákigazolvánnyal rendelkező nappali tagozatos hallgatókat 50 százalékos kedvezmény illeti meg.) A vizsga időpontról szóló értesítést csak az kap, aki a vizsga díját befizette.
Az egyéni amatőr engedély érvényességi ideje (meghosszabbításakor nem kell újra vizsgázni):

 • kezdő fokozatú engedély esetén:
  • 5 év, addig az időpontig, amíg a kérelmező nem töltötte be a 18. évét,
  • 5 év, ha a kérelmező a 60. évét betöltötte.
 • CEPT Novice fokozatú engedély esetén 5 év.
 • CEPT fokozatú engedély esetén 5 év.

ha5kdr oktatási anyagok

Klubunk fő célja a lehetőségekhez képest minnél több érdeklődő tegyen sikeres vizsgát aminek alapfeltétele, hogy az oktatási jegyzetünket mindig naprakészen tartsuk azaz garantáltan használható oktatási anyagokat tegyünk közre. Erre garanciát jelent a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub sok éves oktatási tapasztalata, elkötelezettsége, szakember gárdája és immáron országos lefedettsége.

Sok sikert, és eredményes vizsgát kívánunk!

A Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub oktatási csapata

 1. Sziasztok!

  Egy ideje nem jártam erre, és meglepett a változás.
  Nagyon tetszik az új oldal.
  Korábban próbálta jelentkezni Rádióamatőr vizsgafelkészítő tanfolyamra, de mindig elmaradt, most hogy volt, most meg lemaradta róla. Ez van. Talán majd legközelebb. Egyébként a tanfolyamon kívül van más lehetőség a tanulásra, illetve gyakorlásra? Mondjuk a klubnapokon, vagy más alkalmakon? Válaszotokat előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Oláh Károly

 2. Kedves Fiúk!
  Szeretnék jelentkezni morse vizsga előkészítőre.
  Korábban jeleztem már szándékomat, de akkor nem volt meg a kellő létszám. Kérem, hogy biztos jelentkezőként számítsatok rám és értesítsetek, ha indulna a tanfolyam.

  Üdvözlettel, Szabolcsi János
  HA 5 VS 73! DX!

  • Sziasztok!

   Múltkor én is szerettem volna MORSE
   tanfolyamra jelentkezni, de nem volt elegendő a létszám.
   Most is szívesen mennék ha lehetséges!
   Üdv.

 3. Visszajelzés: Biró & Mátyás » Rádióamatőr alapfokú vizsgára felkészítő tanfolyam..

 4. Sziasztok!
  Én is sokat gondolkodtam a tanfolyam letételével kapcsolatban, csak az a problémám, hogy Borsod megyében lakom BP-től 220 Km-re.
  Legalább ha minden megyeszékhelyen szerveznének rádióamatőr tanfolyamot, akkor az utánpótlás is sokkal hamarabb meglenne szerintem, de így nekem és szerintem sok embernek nem megoldható, hogy feljárjunk Budapestre.

 5. Visszajelzés: Hamarosan induló tanfolyam! | Amatőr Rádiózás

 6. Sziasztok!

  Nekem tavaly a sikeres vizsga után (Novice) azt mondták, hogy a Novice is 5 évig érvényes az új rendelkezés szerint. Akkor most hogy van ez?
  73&dx de HA1EM

 7. Az internet világában hasznos lenne, ha az oktatás online formában is elérhető lenne, a tanagyaggal együtt.
  Vidékieknek meg időhiánnyal küzdőknek sajna ez a megoldás elérhetetlen.

  Gondolni kellene arra, hogy Budapesten kívül is van élet.

 8. Nos, azt hiszem jól emlékeztem!

  A hatályos 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet -” a rádióamatőr szolgálatról” – alapján:
  11. § (1) Az egyéni amatőrállomás és a rádiós tájfutó versenyen elhelyezett amatőrállomás engedélye Magyarország teljes területén, a közösségi és a különleges amatőr engedély – a rádiós tájfutó versenyen elhelyezett amatőrállomás kivételével – az abban feltüntetett telepítési helyen érvényes.
  (2) Az egyéni amatőr engedély érvényességi ideje 5 év.

  Tehát nem számít a kor, az engedély minden esetben 5 évig érvényes. szerintem ezt a leírásban is módosítani kellene a tévedések elkerülése végett!
  73&dx de HA1EM

 9. sziasztok ! Costarica-i vagyok. Decemberben utazok Bpestre, vihetem a radiomat (portable adó-vevő) és radiozhatok Magyarorszagon. Van CR-i engedelyem. Mit tegyek ?
  Ti5LCA

 10. Visszajelzés: A sikeres rádióamatőr vizsga titka | ha5kdr.hu – Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub

 11. Visszajelzés: Rádióamatőr vizsgára felkészítő tanfolyam 2015-09-26 » Biró & Mátyás

 12. Sziasztok!

  15 év után újra kezdeném a rádiózást, CEPT engedélyem van, de a morze tudásom valahol mélyen eltemetve… Lehetséges lenne részt vennem a morze tanfolyamon?

  73/88 HA5CXC

 13. A felkészítővel kapcsolatban világos, hogy előny a műszaki végzettség, de van értelme egy humán területen dolgozó reál tárgyakban mindig gyenge embernek pusztán a motiváltság miatt jelentkezni?
  Úgy is kérdezhetném mennyire nehéz, matekos, fizikus a dolog? A felkészítés mennyire szól különféle matematikai és fizikai számításokról, képletekről stb.?
  A kérdésem alapja két tapasztalat. Egyszer egy meteorológiai tanfolyomtól tartottam, de nagyon gyakorlatias és kevésbé számolós volt. Ugyanakkor egy csillagászati tanfolyamon szinte csak számítások voltak.

  Köszonöm előre is a választ!

 14. Visszajelzés: Távoktatás mint választható opció. | ha5kdr.hu – Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub

 15. Szervusz Tibor! Szeretnék érdeklődni, hogy mikor indul legközelebb tanfolyam? Írtam már e-mailt a tanfolyam@-ra, de választ még nem kaptam.
  Üdvözlettel: Zsolt

 16. Sziasztok!

  Én bizony megpróbálnék a jegyzet alapján felkészülni a vizsgára, bár annak idején örültem, hogy megvan a villamosságtan szigorlat…
  A modulációkról szóló részben viszont találtam két elírást:
  az 5.2.5.3. pontban azt írjátok, hogy a QPSK moduláció egy időpillanatban négy bit értékét viszi át, ami elvileg kettő (négy állapot=két bit).
  Az 5.2.5.4. pontban a QAM-ről azt írjátok, hogy az amplitúdót moduláljuk, nem a fázist, de igazából mind a kettőt, nem igaz?
  Remélem, azért átmegyek majd a vizsgán 🙂

  Üdv!

 17. Panka! Köszönjük az észrevételt, javítjuk maj a jegyzetben a hibákat. Sok sikert a vizsgához, biztos fog sikerülni!

  I(con hg5icon ex hg5cut

 18. Szervusztok,
  A kovetkezo tanfolyam 2022 februar kozepe fele indul (valoszinu januar 19). Erdemes jelentkezni akar mar most, de mindenkepp februar elott. Egyenlore csak egy rovid valaszt kaptok: “felvettelek a listara”. Majd kb egy honappal a kezdes elott kikuldok egy rovid urlapot es majd regisztraltok a megadott on-line platformra. A tananyagot 14-15 het alatt vesszuk at, szerdankent 18:00-19:30 kozott. Mivel on-line tartjuk a konzultaciot, mindegy hol vagy az egesz orszag teruleten, sot akar kivul is lehetsz. Viszont fontos, hogy legyen egy szamitogeped amin normal meretu monitoron lathatod az eloadast. A forgalmazas gyakorlatot ezen kivul megbeszelt idoben es formaban tartjuk.
  Udvozletel,
  Istvan, ha5clf

 19. KORREKCIO:
  “A kovetkezo tanfolyam 2022 februar kozepe fele indul (valoszinu januar 19)”. Ez vicces, nem is tudom hogy irhattam ilyet. Hat ez bizony nem februar kozepe :).

  Szoval inkabb februar 16 szerdan 18:00 kezdunk. Masfel ora minden szerdan kb 14-15 heten keresztul. Termeszetesen on-line, tehat barhonnan elerheted. Legyen egy laptopod vagy asztali szamitogeped amin elerheted az on-line feluletet.

  A regisztraciohoz fogok kuldeni egy jelentjkezo ivet meg januarban. Ez elozetes jelentkezest emailben teheted meg ahogy az oldal elejen jeleztuk.

  Udvozletel,
  Istvan, ha5clf

 20. Jelentkezesi hatarido a konzultaciora februar 1. Ezutan a datum utan nem fogadunk uj jelentkezoket a kovetkezo terminusig.

 21. Sziasztok,
  még jan. 14-én jelentkeztem a konzultációra, viszont eddig semmilyen visszajelzést nem kaptam. Csak érdeklődnék, hogy a jelentkezésem rendben van-e, lesz-e konzultáció?

  Köszönöm,
  Obál Gábor

 22. Sziasztok!
  Erről a konzultációs turnusról határ idő miatt már lecsúsztam, de szívesen jelentkeznék a következőre. Az mikor lenne?

 23. Figyeld a honlapot, az uj konzultacio valamikor augusztusban indul, juliusban lehet lesz jelentkezni. Majd a honlapon is megjelenitjuk az infot.

  • Szervusz, 60 ev felett van egy konnyitett vizsga lehetoseg, de ettol fuggetlenul te valasztod meg melyik vizsgat szeretned letenni, leteheted az Alap, vagy HAREC vizsgat is. Taviro vizsga nem szukseges, de ha leteszed, es gondolom nem lenne problema, akkor a taviro is engedelyezve lesz szamodra. Sok sikert.

 24. Sziasztok. Szeretném megköszönni a kimagasló példaértékű konzultációt amin részt vehettem. Alapos, jól érthető, összeszedett,a konzultáció, és lényegre törő. Minden kezdőnek ajánlom a részvételt. Sikeres vizsgát tettem bizonyitvanyom ma érkezett meg.
  Köszönettel: Kornél

 25. Üdvözletem!
  A honlap szerint január 1. től lehet jelentkezni , sajnos nem működik a felület!
  Mikor , és hogyan tudnék jelentkezni ?
  Lenne más érdeklődő is Borsodból .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .