A „Go-Box” – azaz egy komplett hordozható vészhelyzeti rádióamatőr berendezés

Az alábbi cikket HA5CLF István amatőrtársunk írta, Mint a bevezetőben megjegyzi, nem mindig könnyű összeszedni a szükséges rádióamatőr eszközöket egy kiszállás alkalmával, legyen az egy nyári “field-day”, vagy egy vészhelyzeti gyakorlat – nem is beszélve egy valós vészhelyzetről. Akad, ami készenlétben áll a QTH-n (legalább is a Rádióamatőr Készenléti Szolgálat (RKSZ) tagjainál ezt feltételezem), viszont egy-egy eszköz bizonyára az állomás egységes részét képezi, hisz a rádióamatőrök büdzséje is véges. Így aztán, nem olyan egyszerű a szükséges eszközök előkészítése „bármilyen” alkalomra – sőt, számos esetben a helyszínen való összeszerelés sem triviális feladat. Általában a legnagyobb félelmem, hogy mi lesz, ha egyszer otthon felejtek egy csatlakozót vagy egy kábelt, és meghiúsul a kiszállás…

Egy kiválóan elkészített Go-Box (HA5CLF)

A QST magazin 2015. évi szeptemberi számában, a negyvenedik oldal bemutat egy úgynevezett „Go-Box” berendezést, ami arra inspirált, hogy én is elkészítsek egy ilyen kiszállásra alkalmas eszközt. Egy standard tizenkilenc inch széles, négy „U” magas, és 16,5 inch mélységű (IS rendszerben: 48,3×17,8×42 centiméteres belső méret jön ki) THOMANN rack case dobozt szereztem be erre a célra. Az ilyen ládákat általában zenekarok elektronikai felszereléseinél látni. Természetesen más gyártó is forgalmaz ilyesmit. Az „U” a magasságot jelenti: 1U 1,75 inch-et vagyis 4,45 centimétert takar, és egytől akár nyolc „U”-ig is találhatóak, sőt még ennél is magasabb méretekben. Nekem az említett négyes szorzó tökéletesen megfelelt e célra.
Fő célom a következők voltak:
– tartalmazzon egy teljes RH/URH rádióamatőr berendezést: SSB/FM/CW és 100W teljesítménnyel
– támogasson digitális üzemmódot is (Winlink, FSQ)
– megoldható legyen az áramellátás 220V hálózat, de úgyszintén 12 Voltos akkumulátorról is
– legyen 220 Voltos tápfeszültség mindkét esetben
– szállítható legyen különféle eszközzel együtt egy dobozban (Laptop, kábelek, stb.)
– védett legyen ütés és nedvességtől

Az összeszerelt „Go-Box” így néz ki elölnézetből. Minden, amire szükség van a forgalmazáshoz, elérhető az előlapon.

Hátulnézet (HA5CLF)

Az összeszerelt berendezés így néz ki hátulnézetből. Bal oldalt található az ARES által standardizált Power-Pole DC csatlakozó az akkuról való tápláláshoz, jobbrat egy hálózati bemenet 220 Voltra. A középen szemlélhető billenő kapcsolóval válasszuk ki melyik tápot használjuk a berendezéshez. A baloldalt levő két kék hálózati aljazat az inverter által 220 Voltot szolgáltat, amelyet legfeljebb 150 Wattig terhelhetünk. A jobboldali két kék halózati aljazat szintén 220 Voltot ad, a teljesítménye a bemeneti villanytól függ. Baloldali két SO-239 az alatta levő kapcsolóval, vagy a tuneron keresztül, vagy a hangolót kiiktatva vezeti ki az RH jeleket. Az SWR mérő mindkét esetben marad az antenna kimeneten. Az SWR mérő úgy lett kiválasztva, hogy minimális kézi manipulációra legyen szükség, vagyis egy két-mutatós műszer lett beépítve. A jobboldali SO-239 csatlakozó, direktben megy az adóvevő URH csatlakozására. Itt nincs SWR mérő beiktatva, mert a Yeasu FT-857 beépített automatikája megfelel erre a célra, ugyanis e frekvenciákon általában nem használunk rögtönzött antennákat, és feltételezhető, hogy már egy jól kipróbált Yagi antenna, vagy legrosszabb esetben is egy J-Pole, talán Slim-Jim csatlakozik ide, ami nem igényel után hangolást.

Ami a hátoldalon még érdekes lehet, az a kihúzható polc, ami magában rejtheti a megfelelő kellékeket. Egy Laptop kényelmesen elfér benne, amit saját tokjában, védve érdemes behelyezni. Mikrofon, kábelek, távíró billentyű, akár a berendezés használati utasítása is kényelmesen betehető ide.

Mit rejt a fiók? 🙂 (HA5CLF)

Miként épült fel a doboz tartalma?
Odabent egy 2U magas alap lemez tartja a berendezés főbb elemeit, azaz az FT-857 amatőr adóvevőt, az SWR mérőt, PS30SW tápegységet és a Waeco MSI212 színuszos invertert.

Belvilág… (HA5CLF)

Az FT-857 adóvevő a rövidhullámú amatőr sávok mindegyikén működik, beleértve a vészhelyzet idején leginkább használható hatvan méteres (5 MHZ) tartományt is. Mindez úgy lehetséges, hogy a készülék ki van nyitva adásra minden frekvencián, lévén az egész együttes koncepciója a vészhelyzetre alapoz. A berendezés rövidhullámon száz Watt kimenő teljesítményt képes leadni – a szükséges energiát a PS30SW tápegység hálózati tápellátással vagy akkumulátorról biztosítja. Az FT-857 adóvevő a két méteres és hetven centiméteres sávokban való forgalmazást is lehetővé teszi: 145 MHz-en ötven, 432 MHz-en pedig húsz Watt teljesítménnyel üzemel. Ha a kollekciót akkuról tápláljuk, az inverter szolgáltatja a 220 Voltos feszültséget, bár mint fentebb utaltunk rá, csak százötven Wattig terhelhetően. Igaz, ez bőven elég a Laptop és egy LED-es világító test ellátásához. Az inverter egy sinuszos jelet szolgáltató készülék, ami lényegesen drágább mint egy hagyományos inverter, viszont nem limitálja, hogy milyen fogyasztót kapcsolhatunk rá. Nem minden elektronikai berendezés tolerálja a nem szinuszos hálózati áramot.
Szintén a dobozban, egészen pontosan az 2U magas alap lemez felett helyezkedik el egy 1U-s polc, amely a többi kelléket tartja: azaz az AT-897 PLUS tunert, a SignaLink USB-t (TNC), a hangszórót és egy elosztó csatlakozó szerelvényt.

Minden a helyén! (HA5CLF)

Utóbbi vezeti ki a mikrofon, fejhallgató, távíró és a TNC csatlakozókat egy könnyen elérhető pontra az előlapra, és tartalmaz egyben egy mikrofon tartót is. A 6,35 milliméteres monó csatlakozó egy rádiókommunikációs fejhallgatót táplál, míg a 3,5 milliméteres sztereó társa egy hagyományos fejhallgatót feltételez. Ez a csatlakozó rövidre zárja a sztereó két csatornáját, vagyis a jobb és bal fülhallgatót párhuzamosan összeköti, és így monó eszközként működik. Monó fejhallgatót nem szabad ide csatlakoztatni, ugyanis ebben az esetben, rövidre zárja a rádió hangfrekvenciás kimenetét.

Csatlakozók szépen rendben… (HA5CLF)

Az elosztó csatlakozó szerelvény nyákból lett kikalakítva. A réz fólia bentről forrasztással tartja össze a doboz oldalait, egy két merevítő lemez hozzáadásával.

Végül pedig a teljesen lezárt, szállításra kész doboz látható a következő képen. Különben a QTH-ban a digitális üzemmódok miatt, állandó használatban van a berendezés, de minden esetre készenlétben áll, ha – ne adja az ég – szükség adódna rá.

Csak megfogod és már viheted is az állomást… (HA5CLF)

Kapcsolási rajzot nem mellékeltem, hisz egyértelmű milyen módon csatlakoznak ez egyes eszközök. A célom elértem, hisz ez a „Go-Box” tartalmaz egy teljes RH/URH rádióamatőr berendezést, ami a digitális üzemmódokat is támogatja. Hálózatról és 12 Voltos akkumulátorról egyként táplálható. A hozzávalók szállítása is megoldott, és az elemektől is védett. Csak be kell helyezni a gépkocsiba egy antenna és megfelelő akku vagy alternátorral és mehet a kiszállás.

Ha kérdésed van, HA5CLF Istvánt keresd!

Baráti 73!

HA5CLF István

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .