Beütött a modernitás a határba: a TS-790E szubjektív ismertetése

Jogos kritika ért – írjak mást is, mint militaryt. Engedve a nyomásnak elsőként egy közel harminc esztendős, de a világban helyét a ma is megálló civil masina, a Kenwood TS-790-es készülékének bemutatására vállalkozom. A cájg igen sokat tud – ha másban nem, hát frekvenciában, lévén két métertől huszonhárom centiméterig dolgozik, s ha akad, még ATV modul is csatlakoztatható hozzá. A saját berendezésemet 1999-ben vettem, s bár 1990-ben gyártották, szervizben eddig tudtommal (és a szakember ítélete szerint) csak kétszer járt.

TS-790 kora esti fényben, tetején a 70 MHz-es konverterrel

Kezdetnek tisztázzuk az alapokat: ha minden igaz, a Kenwood valamikor a nyolcvanas évek elején határozta el, hogy egy új, kettő (három – de erről majd később) sávos (2/0,7/0,23) URH készüléket dob a piacra. A tervezés másfél esztendőt vitt el, míg a gyermekbetegségek kiküszöbölése kicsit több mint hat hónapot. Az első széria valamikor 1987-ben került a polcokra, míg nagy tömegben 1988-tól lehetett kapni a boltokban. A szám után álló „A” jel az amerikai, az „E” az európai, míg a „J” a japán verziót jelenti. A „J” után egyébként olykor 1-5-ig számok is szoktak állni – ezek (állítólag) mindenféle egyéni igények alapján kibocsájtott masinák. Létezik kimondottan military (bocsánat 🙂 ) kivitelben is, de erről még ma is csak elszórt utalásokat lehet találni a neten.

Mivel nekünk az „E” szériával gyűlt tapasztalatunk, lejjebb erről értekezünk.

Hetven centiméteren…

Fontos részlet, az „A” verzió kimondottan az amerikai piacra lett kitalálva, s gyárilag beleszerelhető a CTCSS panel, míg az „E” esetében ez csak trükközéssel oldható meg. A pocsolyán túl a hetven centis sáv shiftje eleve a ma megszokott – míg aki anno hozta haza, annak némi munkával saját magának kellett beleírnia a régi rend szerint működő átjátszók fel- és lemenő frekvenciáit. Persze az „A” sávja eleve nagyobb, de mivel a cájg kinyitható, így erre most nem térünk ki.

Huszonhárom centiméter…

Lássuk a rideg tényeket: alapból 144-146 és 430 és 440 MHz között jár, s ha az ember beleteszi az UT-10-es modult, akkor máris 1.240-1.300 MHz között találhatja magát. (Így lesz a két sávból ripsz-ropsz hárem, akarom mondani három.) A készülék kinyitva pedig így fedi le a szabad étert: 135,400-169,150, 300,000-310,225, 336,175-382,575, 420,575-446,950, 830,425-923,200 és 1.220,000-1.304,975 MHz. A kimenője két méteren FM és CW üzemmódban negyvenöt, SSB-ben harmincöt Watt. Hetven centiméteren harminc és negyven, míg huszonhárom centiméteren egységesen tíz Watt. Maximális áramfelvétele 13,8 Voltról tizenöt Amper, antennaimpedanciája ötven Ohm. Érzékenysége minden sávon és üzemmódban jobb mint 0,2 mikrovolt, hangfrekis kimenője nyolc Ohmon mérve másfél Watt. (Aki a többi műszaki paraméterre kíváncsi, nézze meg a neten – lévén ez itt mégsem egy műszaki közlöny, hanem egy szubjektív alapokon nyugvó cikk.)

A nyolcszáz és kilencszáz mega használata – bár az „E” cájgról beszélünk – ennek is sajátja. Igaz, az antenna e vonalról nincs kivezetve, azaz ha valaki arra gondol, hogy az eleve meglévő két (három) N-dugón át e sáv patika mód bejut – homályban jár. Ugyanis ezért a band-ért meg kell küzdeni. A hátsó fronton találtatik egy fekete műanyag vakdugó – na azt kell kipattintani, s helyére egy BNC csatlakozót csavarni, majd vékony koaxon a jelet a megfelelő forrcsúcsra bekötni. Mi ezt itt hanyagoljuk, lévén a neten csodás ábrákkal mutatják be némelyek, mit s hová kell bogozni.

Gomb az van gazdagon… 🙂

A 790-en sok gomb van – s talán nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, ennél ütött be először a leglátványosabban az a mára teljesen eluralkodott gyártói trend, mi szerint egy amateurkészülék akkor jó, ha a billentyűnek legalább kettő (2010. után inkább száztizenhárom) funkciója van, mint egy. Pilótavizsga persze még nem szükséges hozzá, de azért könnyedén bele lehet gabalyodni, ha a felhasználó egy csöppet nem figyel.

Mit emeljünk ki a nagy egészből? Eleve nagyon szép, aztán például akad rajta két méteren osztó. Lehet folyamatosan és „lépésekben” tekerni a VFO-t, egyszerre két sáv hallható, minden band-on két-két VFO közül választhatunk. A teljesítmény is folyamatosan állítható, ha kell, külső hangszóró is csatlakoztatható hozzá. Pontos, mint az atomóra, hagyományos alkatrészekből épül föl, így ha javítani kell, nem dönt romba a munka. (Kivéve ha a végfokmodul dobja el a kalapját, mert annak helyreállítása/cseréje egy kisebb vagyon. Viszont soványan, de mégis vigasztalhat a tudat, hogy ez az összes modern készülékre igaz…)

A megbízhatóságát szerintem talán az példázza legjobban, amit a bevezetőben is említettem: eddig kétszer járt szervizben – pedig mind szóban, mind digitális jelekkel gyepáltam éppen eleget. Egyszer 1999-ben egy átvizsgáláson, majd tavaly év elején egy, a végfokban sunyi módon elengedett forrasztás miatt. HA2NP Soket Robi kiválóan megjavította – s nem mellékesen szépeket szólt róla.

Bele lehet szeretni a részletekbe… 🙂

Mi van még, ami egy júzernek érdekes lehet? Például az egyik legfontosabb kitétel, ha ilyen masinára vágysz, vegyél magadnak tizenhárom pólusú DIN dugót. Ne egyet, kapásból vagy hármat, mert elsőre tuti össze fogsz forrasztani pár lábat, hiába emlegeted a szenteket és a többi églakót.

Külön pszichológiai vizsgálatot igényelne, hogy a Kenwood mérnökei miféle okból ragaszkodtak – és ragaszkodnak ma is – ehhez a teljességgel életidegen és idióta megoldáshoz. Lehet, a japán mentalitásban, a „kihívás” örökös keresésében rejlik a válasz. Egy azonban bizonyos, amikor én a 790-et megvettem (1999.), s össze akartam kötni a 155 MHz-es laptopommal, komoly fejtörést, jelentős kilométert fölemésztő mászkálást és még több „szentségtörést” jelentett egy ilyen DIN dugó beszerzése. Ha emlékeim nem csalnak, végül a Budafoki úti amateurboltban akadt valamelyik fiók mélyén egy darab, akkoriban 1.800 kemény magyar forintért.

Szívtam is a fogam rendesen.

Az összekötéshez még egy apróság: mint mindenre igaz, a földhurkok elkerülése végett itt is tanácsos a külső vezetékezést egy leválasztó transzformátorral megszakítani, a PTT-t meg optocsatolóval rendezni.

Vakuzva is gyönyörű…

A rádiókészülék rendelkezik belső védelemmel – azaz ha leszakad róla az antenna (vagy alkoholos befolyásoltság alatt elfelejtetted iktatni), akkor a Power gomb feltekert állása ellenére sem megy ki a max erő, csak a legkisebb. Igaz, az is három Watt körül jár. S ha már e kérdésnél motoszkálunk, nem árt leszögezni, a végfokmodul élettartamát esztendőkkel képes meghosszabbítani egy megállás nélkül üzemelő hűtőventilátor. A levegőt lehetőség szerint ne elszívd, hanem jó közelről fújasd rá.

Állítson bárki bármit, ez így jobb, mint fordítva.

Az írásban ugyan nem jön át, de attól még igaz: kissé bajban vagyok e civil világban, lévén a katonai lomhalmokról értekezve könnyebben szalad a tollam… 🙂

Tehát mit írjak még?

Hopp-hopp, majdnem lemaradt a 790 legnagyobb előnye: ha veszel hozzá UT-10-es modult, akkor ATV üzemmódban is megjelenhetsz az éterben! S legyünk őszinték, bár ezt itthon alig pár ember űzi, ez azért tökös móka az URH-n. (Meg a FeldHell – de ez most nem a Military Szakosztály folyama, így ugrunk.)

Ez az a nevezetes ATV modul

A masinához esetemben egy német úr saját készítésű ATV modulja csatlakozik. Szintén régi darab, 1992-es gyártmány, én pedig emlékeim szerint 2002-ben vásároltam. Amúgy nagyon pöpec kis műszer, olyannyira, hogy a Deutsches Museum műszaki részlege is vett belőle magának egyet. Jellemző, hogy az eredeti ára ezeregyszáz euró volt, de ezt Nyugaton is olyan szörnyen magasnak találták a népek, hogy az amateurtársnak az alacsony eladott példányszám okán tönkrement a vállalkozása. Én valóban az utolsó darabot szereztem meg négyszázért – igaz, akkor nem háromszáz forintot kellett letenni az asztalra egy óvilági fémpénzért, hanem csak százhetvenet. (Igaz ami igaz, így is négy hónapig spóroltam rá, mire az albérlet és egyéb igények mellett összegyűlt az ellenértéke Hiába no, gyerek nélkül és fiatalon az ember lánya-fia beéri kevéssel IS.) Mivel a pénzt a legnagyobb magyar bank hálózatán adtam föl, az átváltással akadt némi gond, így valami tizenhárom euróval adósa maradtam. Ezt végül postán adtam föl a lakcímére… 🙂

A modulról pár szót: a készülék alapvetően a 790 UT-10-e spaneljának második KF-jére csatlakozik, teljesítménye az alaprádióéval egyezően tíz Watt. Mivel ezt kimondottan átjátszóüzemre rakták össze, eleve benne foglaltatik egy tizenhárom centiméteres modul – azaz egyszerre lehet adni és venni vele. A kábelezése egyszerű, mint a faék (hiába no, mégis csak német cájg), pusztán úgy lehet kivégezni, ha a 790 power gombját nem vesszük le a minimumra. Az csak hab a torán, hogy az UT-10-es modul háromszor (FM-ben négyszer) transzponál.

Bocs, de ennek a sok keverésnek az előnyeiről tuti nem fogok bővebben értekezni, mert az amateur vizsgán tananyag – ha pedig laikusként kíváncsi vagy rá, olvass el egy erről szóló öt-tíz oldalas tanulmányt. 🙂

Még valami: mivel ez egy „E” szériás masina, nincs benne CTCSS modul. Ez viszont nem akadály, mert a cájg a fentebb említett tizenhárom lábú csatin keresztül össze vagyon kötve a PC-vel, amelyen ott figyel az Audacity nevű program. S ha már ott van, hát azzal szépen az emberi moduláció alá keverhető az átjátszó indításához igényelt CTCSS jel. Ez annyira faék egyszerű megoldás, hogy másnak is szeretettel javaslom használatát.

No, a civil világból most ennyire futotta – aki pedig „mindent” tudni szeretne, töltse le magának a világháló megfelelő zugából pdf-ben a „menyüellt”. Ha kérdésed vagyon, ne habozz, tedd föl, s mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk megfelelni rá. A legjobb fórum maga a szerző elérése S22-őn esténként szóban vagy FeldHell-ben 144,144-en USB üzemmódban.

A 790-et egyébként idehaza több amateurtárs is birtokolja, így ha bármi okból fenntartásaid akadnak velem szemben, borítékolhatóan rábukkansz másra, akit „zaklathatsz” a fölvetéseiddel, gondjaiddal. 🙂

Most hogy írjam alá ezt a cikket? Lévén mégsem a Military Szakosztály tagjaként követtem el. No, legyen úgy, hogy…

Baráti 73!

HA5CBM Miklós
ápolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .