A. A. Rádióklub

A gyűjtőket minden bizonnyal, a „szimpla” amatőröket talán érdekli, mivel dolgozik a HA9HAF9A és a HA7AA Szentendréről, az Altiszti Akadémiáról. Éppen ezért úgy gondoltuk, megosztjuk veletek a készülék- és antennaparkot. Mint többször írtuk és jeleztük, ezek mind saját tulajdonú cájgok.

A klub egyik gyöngyszeme az R-399-es összüzemmódú rövidhullámú vevőkészülék – más néven Katran. A panoráma adapterrel szerelt rádiót alapvetően a felderítők használták, illetve a hírközpontokban kapott szerepet. Tudomásunk szerint sem a Magyar Néphadseregben, sem a Magyar Honvédségben nem volt rendszeresítve – a szentendrei példány az egykori Csehszlovák Néphadsereg állományából került kalandos úton hazánkba. E típust az Orosz Föderáció katonai szervei előszeretettel alkalmazzák, mi több R-399P jelű modernizált változatát korunkban is gyártják. Új ára – amennyiben jól értettük-fordítottuk a legutóbbi orosz állami tenderkiírásra érkezett ajánlatot – 4,5 millió forint, míg a panoráma külön 1,5 millió.

A másik különlegesség az R-134-es rövidhullámú adó-vevő. A mi példányunk egy ötvennégy darabos, 1998-ban egy vastelepen landolt nullszériából származik. Idehaza készült Ajkán, a Videoton hajdani üzemcsarnokában. A készülékek kifejlesztése és legyártása 1988-ban – nem tévedés – két milliárd forintot emésztett föl. Automata antennahangolóval bír, s USB és CW üzemmódban dolgozik. A 26 Voltos tápfeszültségű berendezést legközelebb hozzánk Ukrajnában, némelyik T-72-es harckocsiban lehet nagyobb számban fölfedezni.

Az Altiszti Akadémián az RH sávok figyelésére a sokak által ismert R-326 és az R-326M szolgál – utóbbi szintén kiegészítve egy panoráma adapterrel. Az URH tartományt egy R-323-al és egy R-313M2-vel szondázzuk, de az asztalon egy működő R-809M2-ő is ott látható. Utóbbival olykor AM kísérleteket végzünk a két méteres amatőr sávban. S ha már ennél a tartománynál járunk, eláruljuk, a kevés civil holmi egyike egy FT-290R és egy nyolc csatornás Motorola 432 Mhz-re.

Kizárólag nyolcvan méterre egy IC-751-et használunk. Utóbbi dolgozik az újonnan megadott négy méteren is egy HA5IW Simon -féle konverterrel.

A 10, 6 és 4 méteres amatőrsáv FM szegmensére egy-egy R-107T02-t, R-111-et és R-173 tartunk.

A klubban két darab R-130 található – egy-egy a nyolcvan és negyven méteres távíró sávra.

A főbb sugárzók listája a következő:
vízszintes V-ben kihúzott dipól
egy 80 méteres félhullámú dipól
egy 10 Mhz-re méretezett dipólus
egy 7 MHZ-es függőleges körsugárzó
egy DunaX 14-21-28 Mhz-re
műholdvevő antennák
MeteoFax antenna
körsugárzó 145 MHz-re
két „esernyő-antenna” 100-500 MHz-ig
Penetrátor 10 méterre
egy-egy körsugárzó és Yagi 70 MHz-re
egy 82 méter hosszú dipól vételre

A csillagvizsgáló tetején elhelyezett torony a vonatkozó előírások szerint légiforgalmi jelzőfénnyel lett fölszerelve. Amelyet igen messziről ki lehet szúrni…

 

 

 

 1. Nem értem!
  A románok,litvánok,lengyelek is spec.hivójelekkel emlékeznek meg a NATO-cstalakozásuk jubileumáról.
  Mi-magyarok-miért nem teszünk semmit az aktivitás növelése érdekében,pl.ilyen spec.hivójellel?

 2. Kedves János!

  Mi ennyit tudunk most tenni – talán Te megpróbálhatsz speciális hívójeleket kérni az NMHH-tól.

  Baráti 73!

  HA5CBM
  Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .