Az élő klub definíciója – YU1WJ Goran látogatása

Van egy saját definícióm arra hogyan mérjem azt, hogy egy rádióklubban pezseg-e az élet. Lehetne persze sok mindennel mérni. Jogos lehet egy olyan mérés, hogy hány embernek van a klubban DXCC diplomája, és milyen fokozatú. Lehetne úgy is mérni, hogy egy évben, vagy bizonyos aktivitásokon, versenyeken milyen 20160726_211555 [160925]eredményeket érnek el. Azt is lehetne mérni, hogy a klubtagoknak hányféle rádiós diplomájuk van. Lehetne figyelni, hogy hányféle sikeres konstrukciót, rendszert hoznak létre, üzemeltetnek.

Ezeknek mindnek van létjogosultsága, de az én definícióm arról szól, hogy hány rádióamatőr, vagy éppenséggel még nem rádióamatőr fordul meg a klubban. Hány ember járul ahhoz hozzá, hogy több kezdőből legyen még jobb amatőr. Legyen folyamatos az utánpótlás, jelentkezzenek régen „megfertőzött” amatőrök, akik újra szeretnék kezdeni, vagy sikerüljön valakinek a kíváncsiságát kielégíteni arról, hogy mi amatőrök mit csinálunk.

Hogyan lehet egy ilyen összetett dolgot mérni? Szerintem úgy, hogy figyelem, hogy milyen gyakran jelenik meg egy új arc a klubban: egy vendég, egy vendég vendége, egy kezdő stb. bárki, akit addig nem ismertem, vagy akár csak régen nem láttam. A HA5KDR-ben a számlálóm mostanában elég gyorsan szokott pörögni. Ez alkalommal egy újabb külföldi vendégről szeretnék hírt adni.

YU1WJ írt egy levelet,

Feladó: Goran Sturanovic
Elküldve: 2016. július 22., péntek 17:25
Címzett: ha5kdr@……. .hu; mrasz@…… .hu
Tárgy: Looking for INFO

hogy itt van Magyarországon, és szeretne megismerkedni magyar rádióamatőrökkel. HA2NON gyorsan válaszolt neki, és 26-án már meg is jelent a klubnapon Goran. Egy erős testalkatú enyhén borostás vidám, számomra eddig ismeretlen embert mutattak be nekem a HA5KDR klub tagjai. Néhány perc múlva, mikor felfogtam, hogy miről is van szó, a fejemben meghallottam a számlálóm csengő hangját, mely megint egyet ugrott.

+1

Nem is olyan rég volt az Őzike utcában 9A5DX Mike,
9H5DX Mike látogatása a klubnapon

20160726_205135 [160926]

érdekes módon mind a ketten vonzódnak a rövidhullámhoz. Goran már egy éve él Magyarországon, és ahogy megkapta Nonoo levelét, azonnal ellátogatott a klubba. Még elnézést is kért, hogy későn érkezett, de megbeszéltük vele, hogy máskor is eljön hozzánk. Dolgozott már más országokból is, Angliából M0EAA hívójellel.

Eleinte HA5DON Istvánnal hármasban beszélgettünk a vendégünkkel, majd HA5ZF Feri is csatlakozott hozzánk. Azt is megtudtuk, hogy Goran az Aikido Samuraj klub alapító vezetője. Később a rádiós szobából csináltunk 20 méteren egy QSO-t RZ16AF-el. Mivel szakmabeli, megmutattuk neki az oktató szobában a mágneses blokkdiagram kirakó rendszerünket. Abban maradtunk, hogy jövő kedden újra találkozunk.

20160726_213734

Lehet, hogy pont miatta lesznek többen jövő kedden az Őzikében? Hogy is működik ez a „virtuális” számláló?

73! de HA4AA András

  1. Szerintem az is egy működő klubot jelent, ahol a tagok a rádióamatőr közösségért sem restek dolgozni, például átjátszókat “csavaroznak fel a falra”. Ja, és nem csak a saját körzetükben!

  2. Nem értem a témát. Miért kellene definiálni?
    Már ne haragudjatok, de ez olyan bolsi megközelítés.
    A cikk inkább egy beszámoló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .