EKD 500 – első osztályú felderítővevő

Az EKD 500 egy az RFT által katonai (zöld-fekete) és civil ( szürke) célokra gyártott rövidhullámú vevőkészülék. A vevőkészülék opcionálisan kiegészíthető az EZ 100-as pre-selectorral/ FSK demodulátorral, amelyet a korábbi EKD 300 és EKD 100 vevőkhöz is alkalmaztak. Az EZ 100 segítségével több csatlakoztatott antenna (alapból 4) közül egy kapcsolóval lehet választani, ezt a funkciót kiegészítheti az AVV1S antenna választó.ha8adi_cikkhez

Az EKD 500 igazából egy vevőcsalád, többféle változat létezett, többféle frekvenciatartománnyal és szűrőkkel:

 EKD-511, Range 14 kHz – 30 MHz, IF filter 5 kHz, SSB filter 3 kHz

 EKD-512, Range 14 kHz – 30 MHz, IF filter 8 kHz, SSB filter 6 kHz

 EKD-514, Range 10 kHz – 30 MHz, IF filter 5 kHz, SSB filter 3 kHz

 EKD-515, Range 10 kHz – 30 MHz, IF filter 8 kHz, SSB filter 6 kHz

Az RFT VEB Funkwerk Köpenick egy 1930-ban alapított berlini gyár, amely a második világháború során főleg radarokat fejlesztett, illetve gyártott, majd a hidegháború folyamán rádiókat állított elő a Keleti blokk országai számára.

Az EKD 500-at 1986-ban fejlesztették a ki az EKD 300-ból (1980), amely még rengeteg
gyermekproblémával rendelkezett. Gyártása egészen 1990-es évek elejéig zajlott, ekkor már nem csak a szovjet államok részére. Az utóda a kevésbé ismert EKD 700, amely Németország egyesülése után nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért igen kis mennyiséget gyártottak belőle.

Az EKD 500 egy kétszeres keverésű szuperheterodin rendszerű asztali vevő, amely AM,USB,LSB,CW,FAX,ISB üzemmódok demodulálására alkalmas. A belsejében egy Z80-as processzor dolgozik, amely már digitális, azonban a készülék többi része teljesen analóg. Az érzékenysége igen kiváló, kevesebb mint 0.5 µV (5 MHz- AM, SSB).
A készülék már nem hasonlít a korábban megszokott szovjet vevőkészülékekhez, kezelése rendkívül könnyű, minden kezelőszerv igen finom és pontos.
10 digites kijelzővel rendelkezik, ebből 7 darab a frekvenciát jelzi ki 10Hz-es pontossággal, a másik 3 pedig a modulációt és a sávszélességet, erre is számokat használ, a számokhoz tartozó moduláció típust és szávszélességet egy az előlapon elhelyezett táblázatból lehet megállapítani.8adi_1
A frekvenciát numerikus billentyűzet segítségével vihetjük be, illetve előhívhatjuk a 99 memóriabank egyikéből. A beállított frekit egy frekvenciahangoló gomb segítségével változtathatjuk, az egy kattanáshoz tartozó lépésközt szintén a billentyűzet segítségével állíthatjuk be max. 10 Hz-es pontosságig.
Az előlapon találhatunk még egy kisebb kijelzőt, amely elsősorban a térerősség kijelzésére szolgál.

Néhány érdekes tény:
A rádió beépített hangszóróval rendelkezik, de fejhallgató is csatlakoztatható hozzá, egy elég furcsa csatlakozóval( SEG 100).

Szabvány 75 Ohm-os BNC csatlakozókkal van felszerelve, e téren biztos nem okoz nehézséget a használata, mivel nem valami régi beszerezhetetlen típust használ.

Ugyan 1986-os tervezésű , de már akkor úgy álmodták meg a precíz mérnökök, hogy számítógép segítségével is lehessen vezérelni.

Hazánkban is rendszeresítve volt, ezért fellelhető hozzá eredeti, magyar nyelvű dokumentáció, de a elképzelhető, hogy német nyelvűvel kell beérnünk.

 

HA8ADI Ádám
Mórahalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .