SSTV

Ma hazánkban kettő engedélyezett, a HA5KDR SSTV Team által üzemeltetett FM üzemű, függőleges antennájú képátjátszó dolgozik.

Ezek QTH szerint csoportosítva Gerecsén (JN97FQ92ef, ASL 634 méter) 144,500 MHz-en és a Hármashatár-hegyen (JN97MN02ea, ASL 495 méter) 433,400 MHz-en találhatóak.

Első lépésként érdemes e URH frekvenciákat figyelni, halljuk-e húsz-hatvan percenként jelentkező beacon képeket. Hosszú évek alatt szerzett tapasztalataink szerint a két méteres átjátszó szimpla körsugárzó antennával az Őrség széle, Tamási, Misina-tető, Szekszárd M9-es Duna-híd, Kecskemét vidéke, Tiszaújváros, valamint tovább Érsekújvár, északi-kárpátok, Malacky, Győr, Balaton nyugati csücske vonalon belül könnyedén elérhető. Függőlegesen polarizált irányított antennával a kör természetesen növelhető.
Érdemes megjegyezni, a hetven centiméteresre olyan helyekről érkezett kép a Hármashatár-hegyre (Veszprém, Mátra-alja, Tatabánya környéke, Szeged), ahonnét a belénk ivódott ismeretek alapján egyáltalán nem vártuk volna.

ha5kdr sstv

Az SSTV átjátszók egyöntetűen az MMSSTV kezelőfelületéről előállítható 1.750 Hz-s hívóhangra indulnak. A repeater ekkor leadja FM CW-n az azonosítóját, majd elhallgat. A küldő ezt érzékelve számol magában kettőig, s kiböki az éterbe a képet. A technika a „repeater” feliraton kívül azt adja vissza, amit kisugároztunk. A fotó minősége jelzi a sáv állapotát. Az ajánlott üzemmód a Martin-1 és -2, míg a hosszúakat (Scottie DX és társai) egy-egy szimpla QSO esetén a partner idegrendszerének kímélése érdekében nincs értelme használni. Gyors „szövegelésre” a fekete-fehér (B/W) variációt részesítsük előnyben. Fontos közbeszúrni: a hetven centiméteres eddig földerítetlen technikai okból olykor nyitva felejtődik, s ekkor látszólag nem reagál a hívóhangra. Ilyenkor „csak úgy” küldeni kell neki egy Martinban kódolt fotót, amit aztán szolgai módon visszaküld. Ezt követően újra beáll az alaphelyzet.

HG5CJP Peti leírása az MMSSTV programról, mely igen részletesen tárgyalja az egyes funkciók beállítást és használatát.

Ha további kérdéseid vannak az SSTV üzemmóddal kapcsolatban akkor a mindenki számára nyilvános levlistánkon kaphatsz felvilágosítást. Ha érdekelnek a klubbal kapcsolatos dolgok, szeretnél a társaságba kerülni, iratkozz fel itt!

Gerecsei SSTV átjátszóink

2 méter

Frekvencia: 144.500 MHz
Kimenő teljesítmény: 6 Watt
Antenna: BRG körsugárzó
QTH lokátor: JN97FQ92fk

70 cm (jelenleg nem üzemel)

Frekvencia: 433.400 MHz
Kimenő teljesítmény: 10 Watt
Antenna: V4R
QTH lokátor: JN97FQ92fk

 1. Kedves barátaim közül valakitől kérdezem, hogy a budapesti SSTV átjátszó működik e ? Pár hete óta nem tudok átjutni rajta i9ndítani sem tudom. Üdv HA2RI Laci 73

 2. a qth-m helyzete elég mostoha. de viszont sikerült áthídalni. a szemközti tízemeletes épületre sugároztam az adásomat. az antenna 2 elemes hb9cv . ez ment a gerecei átjátsó felé visszaverődésből. PWR 5watt.

 3. Sziasztok! Venni veszem 433.400 Mhz-n a beacon képeket, de amikor fel akarom ébreszteni, semmit nem csinál. Valakinek sikerült mostanában adnia?

  • Szia! Sajnos már venni sem lehet. Szomorú vagyok, mert a jeladó adásaiból indult ki az érdeklődésem a téma iránt. Tavaly decemberben már az ISS adásait gyűjtöttem be. Épp a friss kollégáknak igyekeztem megmutatni milyen az amikor egy drága R&S SA FM demodulátorát rádiózásra használjuk, de a standard FM adásokon kívül csak a sistiri jön a 433.4MHz-en(BP). Beégtem, de azóta minden munkanapon oda hangolok az SA-n, illetve itthon is ránézek az SDR-el, hátha újra felcsendül a jellegzetes csiripelés… Akármi is legyen a háttérben, köszönöm hogy akkor és ott működött a jeladó. Azóta sokkal több dolgot értettem meg a rádiózással kapcsolatban.

 4. Kedves Barátaink!

  A két méteres átjátszó üzemel, bár olykor az áramszünet okán újra kell indítani. A hetven centiméteres valóban elhallgatott, de hamarosan egy eléggé magas QTH-ról fog dolgozni. 😉

  Amint lesz hír, rögvest megírjuk.

  73!

  Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .