Néhány gondolat a négy méteres amatőrsávról

Hazánkban sajnos a kelleténél kevesebb figyelmet fordítanak a négy méteres (69,9-70,5 MHz) rádióamatőr sávra, ezért úgy gondoltuk, pár szóban megemlékezünk róla. Írásunk pusztán figyelemfelkeltés – kéretik ennek fényében olvasni. kep 3

Ha valaki ma itthon négy méteren (hazánkban a 70-70,5 MHz-es tartomány engedélyezett) kíván dolgozni, szinte azonnal a „mivel” problémájával szembesül. A nemzetközi piacot végignézve láthatjuk, az ebben a sávszegmensben dolgozó és kellő technikai paraméterekkel bíró összüzemmódos rádiókészülékek irreálisan drágák, vagy olyan öszvér RH + 50 MHz + 144 MHz-es berendezések, amelyeket csak kellő tudás és munka révén lehet 70 MHz-en megszólaltatni. Szorosan ide tartozik, hogy némelyik „csodarádió” pár dióda kiforrasztása nyomán alkalmassá tehető a QSOk elvégzésére – ám ez a módszer messze nem egyenlő azzal, hogy a rádiókészüléket „alapból” is lehet(ne) ott használni.

kep 2Természetesen itt is áll, ha valaki megelégszik csak a távíróval és az FM-mel, könnyen lelhet magának olyan katonai eszközt, amellyel már képes feltűnni négy méteren. Idehaza e célra leginkább az R-159- es adó-vevőt használják, illetve csak hallgatódzásra az R-323 és az R-323M jelű vevőket.

A másik megoldás a konverter – ezekből messze-messze többet találunk, s némelyik ára már egészen baráti. Fontos közbevetni, e téren igen büszkék lehetünk magunkra, lévén az igen erős nemzetközi mezőnyből mind tulajdonságai, mind ára okán toronymagasan kiemelkedik egy hazai amatőr, HA5IW Simon egyedi gyártású terméke.

 

Ha vesszük a fáradtságot, s elolvassuk a sávra vonatkozó előírásokat, láthatjuk, hogy idehaza pusztán 10 (tíz) Watt a megengedett legnagyobb kimenőteljesítmény. (Ugyan ez vonatkozik a hat méteres, azaz 50-52 MHz-ig nyúló sávra is.) A korlátozás oka rendkívül egyszerűen fogalmazva az, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nem támogatja két felhasználó azonos teljesítményű adását. Joggal jön a kérdés, ebben az amatőr sávban ki a „másik” fél? Nos, ő egy valóban profi felhasználó – azaz a Magyar Honvédség. További nem elhanyagolható szempont, hogy itt a civil nem elsődleges – s mivel ez tény, a nekünk történt engedélyezés előtt az NMHH kikérte a sereg véleményét, ahol nem támogatták a „power” gomb csutkára tekerését. Tiszta sor, ez bosszantó – de nézhetjük olyformán is, hogy például az osztrák sógorokhoz vagy a német nagybácsihoz képest mi legalább dolgozhatunk ezen a fél MHz-en, míg nekik ez vastagon tiltott zóna. Az említett két államban ugyanis egyrészt a vasút, másrészt pedig egy segélyszervezet rádiói üzemelnek a hajdani OIRT sávban. Amikor pedig beüt a terjedés, a „bitte rollenzi” mellett olykor még a kerekek kattogását is lehet hallani FM-ben. Sovány vigasz az osztrák amatőrök számára, hogy egy darab jeladót mégis engedélyeztek a bécsi hatóságok. Nota bene a négy méter az USA-ban detto coki – így jobb híján ott is csak egy jeladóra futotta. Igaz, azt legalább megcsinálták rendesen: fixen az EU felé beállított sok elemes Yagi és 1,5 kilowatt. Néha a portugál amateurtársak hallják a jeleit. (Ha Te is így jársz, feltétlenül készíts néhány hangfelvételt, s told föl a Youtube-ra, mint tette azt egy CT-s kolléga a közelmúltban.)

A négy méteres munka sajnos nem egyszerű mutatvány – a helyzetet a szép magyar mondás jellemzi: ahány ház, annyi szokás.

http://www.70mhz.org/index.php?categoryid=2&p2_articleid=316

Mint a linken lévő aktuális (!) ábra jelzi, a CQ előtt nem árt tanulmányozni a frekvenciákat. A spanyolokkal például elég nehéz lenne a kijelölt CW szegmensben összejönni, de luxemburgi sem kerül a LOG-ba, ha 70,100 állunk neki távírón hívni az országot. Kiváló terep nyílik itt a klasszikus, a húszas-harmincas éveket idéző amatőr munkához. Teszem föl az SSB sávban „itt” adok – majd a VFO forgatásával végigseprem a sávot – s így tovább, amíg „itt – és ott” váltogatva össze nem jön a kívánt QSO.

kep 4A nemzetközi fórumokon, de különösen az angolokon az amatőrök közel egy évtizede vitatkoznak azon, hogy szükség van-e négy méteren átjátszóra? A fő érv a shift szűkössége, illetve az FM sáv csekélysége. Mi erről szerencsére nem tudtunk, így ma idehaza kimondottan jó lefedettséget sikerült elérni az alábbi, négy tagú retranszlációs és egy elemből álló hagyományos átjátszókkal.

(Gondolva a külföldi olvasókra angol nyelven közöljük a részleteket.)

Budapest: 432 + 80 m TV tower: 70.475 (no CTCSS) / 433.700 (114.8 Hz)

Gerecse (JN97FQ) 633 + 82 m TV tower: 70.475 (no CTCSS) / 144.700 (no CTCSS)

Galyatető J (N97WV) 964 + 62 m TV tower: 70.475 (no CTCSS) / 144.5625 (114.8 Hz)

Kab-hegy (JN87TB) 600 + 82 m TV tower: 70.475 (no CTCSS) / 434.675 (107.2)

— –

Echo-link HG5RUX-L

http://ha2to.orbel.hu/content/repeaters/hu/hg5rux.html

70,475 MHz

— –

FM repeater: 70.450 MHz -100kHz shift  (Up: 70.350MHz, Down: 70.450MHz).

QTH Budapest, ASL 432 + 80 m TV tower, power 10 Watt.

A sáv terjedési sajátosságai végett a nagyobb távolságú munkához vízszintes, nyereséges antenna szükséges – de extrém esetekben szimpla körsugárzókkal is elérhetőek 1.000-1.800 kilométeres állomások. Fontos leszügezni, e band különösen népszerű a digitális technikát, a zajhatár közeli összeköttetéseket preferáló amatőrök között – ha valaki effélére vágyik, a www.on4kst.org chat oldalon nagy számban találhat lelkes partnert e célra.

A sáv történetéről angol nyelven a http://www.70mhz.orgoldalon tudunk olvasni. Idehaza hosszú évekkel ezelőtt már különleges engedély birtokában megjelentek az amatőrök, de általánosan csak pár esztendeje érhető el. Mivel tőlünk keletre még műsorszórásra használják, ne lepődjünk meg, ha a rádiót bekapcsolva orosz könnyű- vagy komolyzene, beszéd szűrődik ki a hangszóróból.

kep 1A hazai jeladóhálózat kellemes helyzetet teremt a megfigyelésre – jellemző, hogy a Kendig csúcsán lévő beacont egy nyolcvan méterre kihúzott dipólussal, az R-130M illesztőjén keresztül is kiválóan vesszük az R-323M- mel az Altiszti Akadémián Szentendrén.

Ismételjük, a fenti írás csak ízelítő, semmi több. Ha konkrét kérdésed van, s felteszed nekünk, a legjobb tudásunk szerint igyekszünk rá felelni.

HA5KDR Military Szakosztály

  1. Pontosítani kellene a budapesti repeater frekvenciáját mert nem egyértelmű! 70.350 up -70.450 down 100khz SHIFT

    73 Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .