QRP rádiók – mit nyújtanak nekünk?

Sokan kedvelik közülünk a QRP rádiókat, nagyon sokféle okokból.
Van aki az építés örömét látja egy-egy KIT-ben, vagy saját fejlesztésű rádióban, mások a kis súlyt, könnyű hordozhatóságot, a nagyfokú mozgásszabadságot élvezik, és túrákra, SOTA, COTA, Gyalográdió aktiválásokra viszik magukkal. Van aki csak a családi nyaralásra szeretne úgy rádiót vinni, hogy a család többi tagja ne véres rongyként tekintsen az asztali RIG-re, mert nem fért be miatta a csomagba az Xbox, vagy a gumimatrac, ezért inkább a kicsit választja. Legyen bármi is az ok, a végeredmény ugyanaz. Úton vagyunk, és nálunk van egy rádió. Lássuk hát, mire használhatjuk, milyen szolgáltatásokat nyújtanak.

A saját fejlesztésű rádiók, nagyon egyediek lehetnek, tökéletesen az építő igényeire szabva, ezért azok külön cikket érdemelnek.
A bevezetőben említetteket 2 gyári készüléken fogom bemutatni, bízva benne, hogy a klubtársak kedvet kapnak a saját QRP rádiójuk bemutatására, és cikksorozat születhet belőle. Nem a legapróbb részletek összehasonlítása a cél, csak egy kis kedvcsinálás az ehhez hasonló rádiók kipróbálásához, használatához.

A cikk két alanya a Youkits által gyártott HB-1B , és az MFJ-9200.


Nézzük elsőként a külcsínt. A készülékek nagyfokú hasonlóságot mutatnak az eltérő gyártók ellenére, ebből is látszik, hogy ebben az árszegmensben hasonló igényekkel felvértezett vásárlók keresgélnek. Méretben is hasonlóak, kb 14x10x4 centis dobozban, és 30-35 dkg körüli súllyal. Tudásukban viszont kicsit eltérnek, hogy a választás ne legyen olyan könnyű.
A Youkits nagyobb, 2×16 karakteres kijelzővel felszerelt változat, amin helyet kapott a frekvencia, a tápfeszültség, és vételben az S értékek kijelzése, adásban az állóhullámarány mutatása.

Az MFJ kisebb, 2×8-as, kapcsolható háttérvilágítású kijelzőjén a frekvencia, és felváltva az adásmód és a tápfeszültség olvasható. SWR és térerő mérő ebbe a rádióba nincs beépítve.

Mindkét készüléken lehetőség van Attenuator bekapcsolására erős állomások vagy magas zajszint tompításához, vevőelhúzásra pontatlan adófrekvenciájú ellenállomás, vagy pileup kezelés esetére, valamint kimenő hívás beállítására mind egyszeri, mind beacon módban. Ez utóbbi hasznos segítség például egy téli SOTA aktiváláson, ahol a jégcsappá fagyott kezünkkel örülünk, ha az ellenállomás hívójelét és a riportot le tudjuk adni, nem még a több száz CQ-t is.
Mindkét készüléknél beállítható 10 memória, ahol a gyakran használt frekvenciákat, vagy akár a sávhatárokat megadhatjuk a könnyebb navigáció érdekében. A hangolás finomsága a Youkitsnél 3 lépésben állítható (10-100-1000 Hz), az MFJ-nél 2 lépcsőben (100-1000 Hz).
Előbbinél potméterrel állítható IF szűrőt találunk, utóbbinál a vétel mód kapcsolóval tudunk széles és keskeny mód közt (ssb/cw) egy lépésben váltani.
Ezek persze a vételre vonatkoznak, adásban mindkét készülék csak a távíró módot ismeri.

A fő különbség mégis a sávváltás módja.
A Youkits 5 sávja közt a kezelőszervekkel válthatunk, az MFJ-nél a 6 db sávszűrő modul cseréjével oldható meg a feladat.
A belső képeken jól látszik az eltérés.

Youkits HB-1B

MFJ-9200

Előbbi kényelmesebb, utóbbi macerásnak tűnik, de egyszerűbb áramkörökkel, RF relék nélkül megoldható, viszont terepen nagyon kell vigyáznunk a két hátlaprögzítő csavarra, mert könnyen elvesznek a nagy fűben vagy a porhóban.
Ezek kiváltásán még gondolkodom, de biztosan lesz rá megoldás.

A 3 cellás lítium akku mindkét típusba belefér, így nagyon kompakt készülékekkel van dolgunk.
Vételérzékenységben, szelektivitásban természetesen elmaradnak az asztali rádióktól, de nagy előny, hogy javarészt kiránduláson, SOTA aktiváláson használjuk őket, ahol kisebb az éteri zajszint, és a kis méret és súly oltárán áldozunk picit e téren.
Hangszóró egyikben sincs, fejhallgató aljzaton keresztül tudunk fülelhető távírójelekhez jutni.
A KEY feliratú aljzat automatikusan különbséget tesz a gyors- és a gyalogbillentyű közt.
BNC-s antennát tudunk csatlakoztatni, és a legáltalánosabb koax tápcsatlakozón keresztül külső tápot. A beépített antennacsatlakozó a legegyszerűbb ellenanyás verzió, ki tud mozdulni erősebb csavarásra, ami lötyögéshez, bizonytalan antenna hidegponthoz vezet, majd letörik a meleg ér a panelről. Ezt az MFJ rádión nem vártam meg, és 4 csavarral rögzíthető BNC aljzatra cseréltem a gyárit, növelve ezzel az üzembiztonságot. Az ilyen hibák mindig a túrán, nyaraláson jönnének elő, ahol nincs megfelelő szerszám a javításra, jobb előre felkészülni.

Ezzel a néhány csatlakozóval be is zárult a perifériák listája, de nem is kell több az élvezetes rádiózáshoz.

Aki kedvet kapott DX-elés helyett/mellett a km/W arány növelésére, vagy csak szeretne kevesebbet cipelni túrán, nyaraláson, az próbálja ki a QRP rádiózást, és egy új, szemszögből fogja megismerni ezt a hobbit.

A honlapon találhatóak még kapcsolódó cikkek az 1 kg alatti SOTA csomag kialakításáról, vagy a rádiók használatához szükséges morze adásmód elsajátításának segédeszközeiről.
Ezen témákban fórumainkon még több információt találhattok, tapasztalatot cserélhettek.

 

73! de HA5DON, István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .