Amatőrök a tudomány színpadán

November 14-én zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Híradó Tanszéke által idén huszadik alkalommal megrendezett “Kommunikáció” nemzetközi tudományos-szakmai konferencia. Ezen a fórumon a a professzionális- és a védelmi szférát képviselő szakemberek osztják meg ismereteiket a résztvevőkkel.

A konferencia öt panelt tartalmazott. Idén a Zrinyi 2026 haderőfejlesztési program infokommunikációs rendszereket érintő kérdései, a műholdas kommunikáció, a kiberbiztonság kérdései voltak a fókuszban a védelmi szférában elérhető új technikák és technológiák bemutatása mellett.

Amatőr szemmel is akadt érdekes téma. Ilyen a rádiótávközlési világértekezlet (WRC-19) frekvenciagazdálkodást érintő határozatai. Egyenesen a másik konferenciáról bejelentkezve kaptuk a hírt, hogy az ITU-R a három régió szabályozását harmonizálandó, az 6 méteres hullámhosz 50,0-52,0 MHz közötti frekvenciatartományba másodlagos felhasználóként felveszi a rádióamatór szolgálatot. (A helyszínen rákérdeztem a NMHH szakértőjétől ez hogyan érinti a magyar szabályozást. Megnyugtatott, hogy Magyarországon marad az 50,0-50,5 MHz közötti tartományban elsődleges felhasználóként a rádióamatőr szolgálat. Az engedélyezett teljesítmény változásáról még nem tudott nyilatkozni.)

És végül, de nem utolsó sorban az amatőrök is helyet kaptak a konferencián. A hamnetről, mint rádióamatőr célú mikrohullámú adathálózatról tartott előadás HA8BIT Péter. Bemutatva, hogy az amatőrizmus él és működik. 14 mikrohullámú linket üzemeltetve, több, mint 250 km távolságot áthidalva. Gerinchálózatot nyújtva a digitális átjátszók összekötéséhez, távvezérlet állomások és WebSDR rádiók eléréséhez vagy a HD webkamerák video stream jelének továbbításához.
A hálózat jelenleg négy hozzáférési pontról érhető el több száz négyzetkilóméteres területről.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden rádióamatőr társnak, aki anyagilag, munkával vagy akár jó szóval segítette és segíti a hálózat kiépítését és fenntartását! Továbbá bátorítunk mindenkit, hogy használja ki a benne rejlő lehetőségeket!

73!

HA8BIT

Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .