Egy hasznos ötlet a múltból…

Új klubtagunk, HA5SPA Péter Om egykori Rádiótechnikákat böngészve talált rá erre a képre, s mint lelkes ápolt, azonnal megosztotta azt a csoport privát kommunikációs csatornáján. Mi pedig kitettük ide, hogy Ti is lássátok!

Az ember elmereng: régen minden jobb volt! Persze most nem elsősorban a benzin vagy a kifli árára gondolunk, mert valójában nem ezek számítottak egykor sem, hanem az amateur-aktivitásra. A kezdők például olyan módon pallérozhatták morzetudásukat, ami jelenleg, a digitális világ nyújtotta Kánaánban sincs sehol – jelesül a rádió előtt ülve, a VFO-t tekergetve sajátíthatták el a tananyagot.

Persze tudjuk, ma már ripsz-ropsz letölthető, gyermeteg ésszel is kezelhető applikációk és dizájnos programok tucatjai kínálnak hasonló megoldást, de sajnos az a helyzet, hogy ha ezek tényleg annyira népszerűek lennének, mint egyesek – vagy alkotóik – hiszik, akkor Dunát lehetne rekeszteni a sok távírózó amateurtárssal.

Csak hát sajnos ez messze nem igaz.

A felvetést, hogy a “népek” miért zárkóznak el a billentyűzés adta örömöktől, nem mi fogjuk megfejteni. Egyrészt nincs hozzá elegendő helyünk, másrészt sokakkal ellentétben továbbra sem gondoljuk magunkat hiteles helynek. 🙂

A Péter Om által talált hír kapcsán viszont (újfent) felvetődött bennünk, vajon lenne-e igény korunkban egy fix időponthoz kötött éteri morzeoktatásra? Persze nem negyven méteren, hanem mondjuk valami szűkebb lefedettséget adó frekvencián – például tíz méteren. S nem lemezekről, mint egykoron, hanem a személyi számítógépek nyújtotta előnyöket kihasználva programból.

Helyünk van, rádiónk mi bírja szintúgy, antenna dettó akad – a kérdés csupán az, kerülne-e hallgatóság, vagy csak a vakvilágnak szólnának jeleink? (Vagy esetleg az UFO-k vennék azokat. 🙂 )

Ti mit szóltok mindehhez? Ha van véleményetek, a nyílt kommentekben
vagy a privát villanylevelekben örömmel vesszük azokat! S ha lesz elegendő aktivizálható érdeklődő, akkor esetleg beindíthatnánk mi is valami hasonlót a fővárosban a HA5KDR közreműködésével…

73!

A HA5KDR csapata

  1. Miki!
    Ha holnap (szombaton) elérhető vagy, felhívlak telefonon, vagy újra beszélgethetnénk 60m-n (5363 KC, USB).
    -d- HA0LR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .