Teljes sávszélesség Norvégiában

Egyik kedvenc sávunk a négy méter, így nem csoda, ha rendre beszámolunk az “ott” zajló eseményekről. Most Norvégiából érkezett egy hír, mi szerint…

Rádiózni jó dolog. Az ember azt csinálja a saját szabadidejében, amit szeret – s ennek rengeteg hozadéka van. Például normálra vált a szívritmus, beáll a helyes vérnyomásérték és cukorszint, a lélek megpihen s így tovább a teljes Nirvánáig. 🙂

A hetven MHz idén nem kényeztette el híveit. Mondjuk tavaly sem túlzottan, de az ugye már a “nagyon” múlt, olyasmin meg kár keseregni. Persze azért 2018-ban is akadtak vidám pillanatok – ilyen volt az izraeli nyitás és az első e térséget érintő QSO. Most pedig itt a remek hír, hogy Norvégia is belépett a négy méteres Kánaánba. Olyannyira, hogy – de ne szaladjunk ennyire előre.

Az északi országban korábban igen kaotikus viszonyok uralkodtak hetven MHz-en – 70,063-70,087 – 70,138-70,312 – 70,363-70,387 és 70,413-70,462 bizonyos régiókban pedig lehetett még 70,1875-70,2625 között is dolgozni. Bátran elképzelhetjük Aksel, Sigurd, Sondre vagy Odin kollégákat, illetve Linnea, Oda vagy Sunniva kolléganőket, amint aggodalmasan tekergetik amateur készülékük VFO-t azért, nehogy akár egyetlen Herz-el is kicsússzanak az adott határok közül.

Nos, most mindez már a múlté! Mint azt a 70mhz.org oldal LA4LN Tomra hivatkozva írja, idén augusztus 8-tól a norvégiai NMHH bejelentette, hogy az ország amateurjai a jövőben 69,9-től 70,5 MHz-ig szabadon tekereghetnek a sávban. Lehet dolgozni feszt, az “erőhatár” meg a csillagos ég. (Nem tíz Watt, mint idehaza.) Az új feltételek egyébként nem csak az anyaállamra, hanem Svalbardra, Jan Mayenre, a Norvég Antarktiszra valamint a Bouvet-szigetre is vonatkoznak.

 

Találkozzunk a sávban – a hazaiakon túl mentül több északi “kollégával” is!

 

73!

 

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .