In memoriam Híradómúzeum (Ápdét!) :)

Ha az ember vidéken jár, érdemes fölkeresnie barátait. Egyrészt a kedves amateurtárs otthonában eltöltött idő megnyugtatólag hat a lélekre és az idegrendszerre, másrészt ha esetleg az illető még ápolt is, akkor pláne megéri a látogatás. Mivel a e sorok írója a minap Csopakon, a honvédüdülőben tartott egy rövid, de reményei szerint annál inkább gondolatébresztő előadást önként jött az ötlet, ugorjunk át HG2UW Zolihoz Balatonfüredre. A távolság csekély, ápolttársunk meg pont rá is ért…

P1060532-1024x576

Elöl Zoli – hátul a gyűjteménye egy része. Fölhívnánk a figyelmet a deréktájon szemlélhető ML vevőre, amely gyönyörű és tökéletesen működik…

Ha egy hobbistának azt mondják, gyere el, megmutatom a gyűjteményemet 🙂 nincs az az erő, ami visszatartja. Pláne igaz ez, ha olyan ember invitálja, mint Zoli, akinek kollekciója afféle darabokat tartalmaz, mint például az R/7 vagy az M4 Sherman harckocsi működő vevőkészülékei. El is mentünk e hét elején hozzá, ahol beszélgetés közben kiderült, hogy ápolttársunk egészen elképesztő fotók birtokában van.

A téma ezúttal a lebontott Bólyai Katonai Akadémia, s azon belül is a hajdan ott látható, Vörös Béla által összeszedett és általa gondozott híradógyűjtemény. Ez a páratlan kollekció “állítólag” maradéktalanul átkerült a Zrínyibe, azaz a mai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusára. (Állítólag. E sorok írója ugyanis egy hivatalos felkérés nyomán igen messze jutott a történet szálainak kibobozásában – így a munka során járt például a Sziklakórházban is, ahol számos eszköz ma is föllelhető.)

Zoli barátunk anno fölkereste az intézményt s készített pár fényrajzot. Nem írjuk le atom szabatosan, mi szerepel rajtuk, de azért túl-ig mégis, hogy legyen egy fogalma annak is a tárlatról, aki soha nem tévedt oda. Annyit segítünk, nem a szocialista relációban készült berendezéseknek veszett nyoma…

Alant a képek, nézegessétek!

image9

A látogatók egykor ilyen füzeteket kaptak ajándékba

image8

“Hegyekben” állt az R-30

image7

Felül egy NV-1, középen az R-40, alul az utóbbi tápegysége

image6

HA5TBN Daninak hála immár tudjuk, mi ez – de ettől még az ACsSz-1M repülőgép kronográf visz mindent!

image5

Meg sem kíséreljük értelmezni a látványt… 🙂

image4

Középtől kissé balra R-104, tőle jobbra a parancsnoki pult, bal szélen alul UM, de akadnak itt R-112-es, R-123M és 10RT tankrádiók is

image3

A szovjet BC-348, azaz az USz-9 “dynamotor”-ral

image2

Na, ezt talán be se kell mutatnunk… 🙂

image1

Háború előtti R/7 line – felül az adó, alul a vevő

Ápdét-Ápdét!!!

Ma este érkezett még két fénykép HA8BDE Dénes Om fiókjából! Mint írja, a fotók egy-egy R-50 és R-51-es rádióállomást mutatnak. Ez utóbbi lomhalom annyira ritka, hogy Dénes Om nem is látott belőle többet. Ezek (is) sajnos vagy eltűntek – vagy valami raktárban pihennek.

R50 02

Ez az R-50…

R-51 01

…ez pedig az R-51. Ha valaki tudja, mi lett a sorsuk, kérjük, tudassa velünk! Az információt előre is köszönjük!

 

Reméljük, nektek is jól esett ez a kis nosztalgiatúra!

 

Baráti 73!

 

Military Szakosztály

HA5CBM

  1. Csoda, bámulat, hódolat a nagy elődök küzdelme iránt!!

    Őrizzétek mert egy ilyen lelet RITKA KINCS!!!

    V! 73 DX HG-5-AZ QTH Győr. Robert Operátor.

  2. Szóval először pontosítanám, hogy a Bólyai az katonai műszaki főiskola volt és nem “Bólyai Katonai Akadémia”. De ez nem annyira lényeges. Fontosabb, hogy sajnos nagyon nem minden került át a közszolgálati egyetem múzeumába. A Bólyai híradó tanszékének talán legutolsó vezetője nekem igen jó cimborám, barátom volt, sajnos az idén itt hagyott minket. Ő elmondta nekem már évekkel ezelőtt, hogy miként zajlott a múzeum áttelepítése. Enyhén szólva nem volt őszinte a mosolya. A tevékenység körül uralkodó iszonyú káoszra talán az a legjellemzőbb, hogy az egész tanszék átköltöztetésre – beleértve a beépített tantermi berendezéseket és a múzeumot is – nem egészen 1 hónap volt biztosítva. A tanszék tanári állományával kellett végrehajtani, minden egyéb humán segéderő nélkül. A tisztek pakolták járművekre, amit bírtak. Kiépítették a tantermi eszközöket, becsomagolták és a másik helyen telepítették azokat. Gépek, emelőszerkezetek, stb. a mesében voltak csak. Zoli barátom panaszkodott a múzeum számára rendelkezésükre bocsájtott helyiség alkalmatlanságával kapcsolatban is. Kapkodniuk kellett, de így is a múzeum anyagának jelentős (!) része hátramaradt. A Bólyai János Katonai Műszaki Főiskola VI. sz. épületét, amely helyet adott a híradó szaktanszéknek is, egy nappal a kiköltözést követően felrobbantották. Az egykori híradó múzeum az épület alagsorában volt, így az ottmaradt muzeális értékű eszközökre egyszerűen rárobbantották az épületet.
    Rég jártam arra, évekkel azután, hogy a területet átadták az enyészetnek sem láttam ott különösebb tevékenységet. A VI. sz. épület maradéka alatt tán még most is ott pihennek a hiányzó eszközök.

  3. R40-el sokat QSO-ztam 7KTK-n!!! Rossz lehangolás esetén rázott, szikrázott 😀 jó volt, szerettem, igazi nagy vas volt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .