Izrael is elérhető négy méteren

Mint lapunk olvasói megszokhatták, kiemelt figyelemmel követjük a négy méteres amateursávról szóló híreket. Az alábbi is ide sorol, hiszen – ha az égiek is úgy akarják – akkor immár Izrael is elérhető 70 MHz-en.

4X1ST Tim június vége felé írta meg különböző fórumokon, hogy immár az izraeli amatőrök számára is elérhető a négy méteres amateursáv. A kísérleti időszak 2018. március 28-án indult és jövő év március 30-ig tart. Mint Tim számos fórumon jelezte, azért nem jelentkezett korábban, mert tavasszal az egész országban alig fél tucat ember tudott ott dolgozni – ám közülük sem mindenki volt birtokában a szükséges engedélynek. A négy méteren megszólalni tudó amateurtársak száma júniusra durván két tucatra emelkedett – s ők már mind rendelkeznek a helyi hírközlés jóváhagyásával. A héber nyelvű amateur fórumok szó szerint felforrtak a lehetőség hatására, ám az aktivitásnak korlátot szab a berendezések hiánya. A szélesség egyébként a szokásos, azaz 70,000-tól 70,500 MHz-ig terjed, míg a maximum teljesítmény félszáz Watt. A honlapokat böngészve látható, a hobbisták többsége konvertert tervez vásárolni, míg kisebb részük az építésen töri a fejét. Arról nem szólnak a hírek, hogy a helyi hírközlés jövő márciusban mit tervez, ám a szövetséget arra kérték, gereblyézze össze a tapasztalatokat s azt írásban nyújtsa be hozzá. Ami bizonyos, a sávszeletet eddig főleg a hadsereg használta, így ha ki is osztják, azt – számos más állam gyakorlatához hasonlóan – csak másodlagos jelleggel engedélyezhetik.

 

Baráti 73!

 

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .