Újfent pár szó a négy méteres sávról

Sajnos továbbra sem túl népszerű a négy méteres sáv a hazai amateurtársak körében. Az elzárkózás bizonyos szempontból érthető, hiszen hazánkban elég nehéz kizárólag itt működő összüzemmódos berendezést találni, a gyári RH-URH készülékek pedig általában inkább csak a “nyitás” után képesek ott megjelenni. (S ez utóbbi tény semmiképpen nem egyenlő azzal, hogy a 70 MHz-en valójában jól is működnek.) A legjobb megoldás manapság szerintünk a konverter – klubunk tagjai SSB-n és CW-n egytől-egyig e módszerrel dolgoznak, míg az FM szegmensre általában az “uraságtól levetett” ipari fakockák (lásd a lenti videót) az elterjedtek.

Mint azt többször írtuk, egyfajta küldetésnek tekintjük a sáv megismertetését. Az alábbi, képek nélküli cikk egy rövid bemutatása annak, hol érdemes (legalább) hallgatódzni, ha az embernek akad otthon egy szkennere.

Hazánkban a négy méteres amatőrsáv 70,000-70,500 MHz között található. Fontos megjegyezni, az IARU ajánlása alapján az egyes országok hírközlési hatóságai maguk döntik el, hogy a 69,900-70,500 MHz-ig terjedő részből mennyit és milyen időtartamra adnak oda másodlagos jelleggel az amatőröknek. Nálunk a döntő szót négy (és hat) méteren alapvetően a Magyar Honvédség mondta ki, így az NMHH mellett nekik is köszönhető, hogy ott lehetünk. (Tudjuk, az a plusz száz kilociklus marha jól mutatna a papíron, de tegyük a kezünket a szívünkre, s legyünk őszinték; a jelenlegi felhasználás mellett bőven elég, ami van.)

Bár biztos sokan fölhördülnek, de nézzük elsőnek az FM szeletet. E téren nem lehet okunk panaszra, hiszen – nem kevés hála ezért HA9MDP Péternek! – két retranszlációs és egy FM átjátszó áll a rendelkezésünkre. Utóbbi 70,350 felmenő és 70,450 lejövő frekvencián nyújt szolgáltatást. (Nincs CTCSS!) Az átjátszó QTH-ja Budapesten található, teljesítménye tíz Watt, és a tapasztalatok szerint alapesetben is igen nagy távolságból elérhető. Mivel a környező országokban még annyira sem használják a négy métert FM-ben, mint mi, így általában céltalan attól tartani, hogy hívásunkra esetleg egy szlovák vagy horvát amateurtárs jelentkezik angolul. (Tesszük hozzá extra gyorsan: sajnos – hiszen ezzel is élénkülne a forgalom.)

A jelenleg két elemből álló retranszlációs rendszer bemenete minden esetben 70,475 MHz, míg a másik vége 433,700 (Budapest) és 144,5625 MHz-en (Galyatető) található. Utóbbi kettőre kell a 114,8 Hz-es CTCSS, míg négy méteren elég a sima FM. Ez oda-vissza játszik, nem túl bonyolultan – azaz például ha valaki mind a két repeatert eléri négy méteren, akkor két méteren és hetven centiméteren is meg fog jelenni. Lokális forgalom akad még 70,400-on, ahol a fővárosi amateurtársak szoktak esténként szimplexen csevegni. A legtöbben persze érthető okokból a retranszlációs rendszer valamelyik URH kijáratán vagy a négy méteres átjátszón parkíroznak.

A 12,5 KHz-es FM csatornák 70,250 MHz-től indulnak, de találtatik egy svédcsavar is, mi szerint 70,260-on (korunkban úgymond példátlanul) nemzetközi AM hívócsatorna lett kijelölve URH-n. Azaz ezt a tényt mindenképpen vegyük figyelembe, ha itt kívánunk ügyködni. Az AM megtartása egyébként a hírek szerint az RSGB-nek, azaz az angol amatőr szövetségnek köszönhető, albionban ugyanis jelenleg is sok, a hadseregtől kikerült lomhalom (Csatornán túli szelngben: boat anchore – azaz hajónehezék.) képes ebben a módban adni. S ha már így kütyögnek, hát szeretik is használni őket a népek. (E sorok írója 2012-óta egyszer hallott AM beszélgetést 260-on, de mire beállította a rendszert, már ki is esett a terjedés az ablakon. Viszont otthon, zugból ugró ló – Zuglóban már volt szerencséje az Osztrák Vasút, azaz az ÖBB FM “gurítóműsorát” végigélvezni. Ahogy mi mondjuk: rollenzi hirtelen. A csöndességnek természetes oka a forgatható antenna hiánya, de ez ugye magánbaj…)

Visszatérve a band-ba, lássuk,mire számíthatunk az elején, azaz 70,000-70,250-ig. Az SSB forgalom 70,100-70,250 közé esik, de az európai gyakorlat szerint általában 200 környékén zajlik. Csak úgy random, bele a világba nincs értelme CQ-zni, mert akkor az ember lánya-fia a full sikertelenség okán rém hamar lecseréli a rádióamatőr hobbiját például a kötögetésre. Az is nehéz, pláne a mintázás, ám ha elrontjuk, vissza tudjuk fejteni a fonalat, s kezdhetjük elölről – itt meg ugye nincs senki, aki visszahozza a feleslegesen légbe engedett Wattokat.

Tehát javallott a cseten történő QSO szervezés, s erre leginkább az http://on4kst.org jön szóba, lévén ez a legnépszerűbb és leghasználhatóbb. Akkor is üdvös, ha valaki csak SWL tevékenységet óhajt végezni, lévén így mentesül a végtelen VFO tekergetéstől, s azonnal értesül, hová menjen.

Fontos közbevetni, paradoxon, de a tapasztalatok szerint négy méteren az SSB a legritkább, hiszen sokkal inkább a digimódokat használják az emberek, no és a klasszikus CW-t a sáv elején, 100-150 környékén. Ha valaki tehát furcsa kürrögést hall 200 környékén, akkor azonnal kapcsolja be valamelyik JT-t tudó programját, és hajrá, dekódoljon.

Az, hogy melyik ország amatőrjei hol dolgozhatnak, egy korábbi cikkünkből kiderül: Link

A jeladósáv 70,000-70,100 MHz közé esik, az aktuális beacon lista a neten (Link) megtalálható. Hazánkban (tudtunkkal) e pillanatban négy üzemel.

Senkit ne riasszon el, ha csak függőleges antennával képes megjelenni. Ha ugyanis beüt a mennykő a határba s szétszalad a jelménes, egykutya, hogy vízszintben vagy vertikálban adunk-veszünk. Holtidőben meg lehet kísérletezni az utóbbival is. (Tényleg megéri.)

S zárásként egy fontos érdekesség: újabban rendszeresen hallhatóak UA, R és I prefixű állomások a sáv elején, sőt, e körzetekből némelyek már az on4kst.org illetékes chat-szobájában is feltűntek. Fontos megjegyezni, ma sem Ukrajnában, sem Orosz- vagy Olaszországban sincs engedélyezve a négy méteres sáv használata. Az oka ennek az, hogy tőlünk Keletre még korunkban is az OIRT sávú műsorszórás foglalja le a tartományt, míg a talián kollégáknál a vasút FM állomásai művelik a sávot. Magyarán kifejezve az ügyben érintett amatőrtársak egytől-egyig kalózok, hiszen a saját hatóságuk kifejezett tiltása ellenére jelennek meg az éter érintett szakaszán.

Persze joggal vetődik föl a kérdés, mit tegyünk, ha egy CQ-ra keletről érkezik felelet? A hivatalos válasz erre az, hogy “hallhatatlanná” kell tennünk – ám ha valaki mégis elcsábul, lelke (és esetleg adóengedélye) rajta. Tévedés ne essék, mi maximálisan megértőek vagyunk, hiszen egy több száz, esetleg ezer kilométeres R összeköttetés négy méteren igazán nagy csáberő annak, aki eddig partner híján a szomszédos városig sem tudott elbeszélni – ám e megértésünk csak privát érzés, semmi több, továbbá hivatkozási alapnak sem túl jó.

 

Mára ennyi, reméljük, ezzel is közelebb jutottunk ahhoz az állapothoz, amikor a magyar állomások miatt nem lesz hely 70,200 MHz környékén… 🙂

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Szia Miki! Csak érdeklődés szinten, köteles vagyok tudni melyik országokban, és milyen freki tartományban van engedélyezve a 4 méter?. Végül is nem lexikon a fejünk. Vagy a törvény nem ismerete, nem mentesít?

    Üdv. Zoli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .