Forgass antennát olcsón, egyszerűen!

Sokan szenvedünk a saját vagy kitelepült QTH-n egy-egy forgató hiányától. Az alábbi linken egy olcsó, ötletes és praktikus megoldást találhatunk.

A kép erről az oldalról van, akár csak a hajtás után szemlélhető párja…

Többször írtunk már a remek HAmatőr fórumról. Itt az esetek döntő többségében érdekes, előremutató dolgokról folyik a szó – s ez így történt a minap is, amikor HG4FC Tóni hívta föl a köz figyelmét erre és erre a kiváló oldalra. Mivel a “sima”, s pláne az elevátorral is kiegészített forgatók rendkívül sokba kerülnek, viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak ezek beszerzését. A világháló persze dugig van jobbnál-jobb ötletekkel, de ezek jelentős része olykor csalódást okoz. Egyrészt a szerzők nem közölnek elegendő információt az utánépítéshez, másrészt elhallgatják/az olvasóra bízzák a vezérlőszoftverrel kapcsolatos adatsorokat/azok megírását. Aki béna a programozáshoz – márpedig akadunk egy páran ilyen hiátussal a Földön – az efféle masinák elkészítésébe eleve bele sem vág.

A fent idézett link azonban üdítő kivétel – s bár a szoftvert itt sem adják meg, de kérésre elküldik nekünk. Az info@sarcnet.org címre küldött levélke tárgy mezejébe ezt kell írni: Please send me the Mk1 Mini Satellite-Antenna Rotator Software.

Ha megépíted, kérlek dobj nekünk a tapasztalataidról egy villanylevelet vagy egy videót. Köszönjük előre is!

Zárásként pedig csatoljuk HG4FC Tóni minimoziját.

Persze biztos lehetne azon keseregni, hogy “bezzeg máshol milyen jó iskolai amatőrhálózatok” működnek – de szerintünk sokkal előremutatóbb, ha nekifogunk és mi magunk megépítjük eme apró műszaki csodát. S ha készen vagyunk, bemutatjuk azt a fiataloknak. Ha ugyanis nekünk sikerült, nekik még inkább menni fog… 🙂

73!

HA5CBM

Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .