Újabb gyöngyszem – az R-405 diafilmes ismertetése

Az R-40. sorozat készülékei különleges helyet foglaltak el az egykori Magyar Néphadsereg majd a Magyar Honvédség híradási rendszerében. Feltűnésükkor, azaz a hatvanas évek elején nagyjából az űrtechnológiát képviselték – s kimagasló státuszuk igen sokáig megmaradt. A 405-ös készülékeket végül a kétezres évek elején vonták ki a rendszerből, mert a frekvenciájuk másra kellett. A konvertálásért ismét HA2TO Árpinak tartozunk jó szívvel adott köszönettel.

A kép forrása szintén egy izgalmas oldal… 🙂

Az R-401 sorozat a visszaemlékezések szerint valamikor a hatvanas évek elején tűnt föl a Magyar Honvédség híradórendszerében. Az M jelzésű a méteres, a D a deciméteres tartományt jelezte, míg akkortájt az X-el jelölték a mindkét sávot lefogni képes kivitelt. Használták átvitelre relének, végpontként vagy távvezérlésre egyaránt.

Sokáig az a hiedelem tapadt hozzá, hogy lehallgathatatlan, ami valószínűleg azzal függött össze, hogy az egyszerű katonák nagyjából-egészében annyit tudtak az URH rádiófelderítésről, mint egyszeri hajdú a harangöntés trükkjeiről. Mivel ez az “információ” makacsul tartotta magát, a felsőbbség nem győzte a példás büntetésekkel (szakzsargonban: kék csempés, kóter, etc. etc…) szabályos forgalmazásra szorítani az állományt.

A készülékből három alapváltozatot használtak az idők előrehaladtával: 401, 403 és 405. A rádióklub Zil-131-es géperejű járművébe egy 405 lett hajdanán beszerelve.

Az oldalunkon közölt diafilmek amúgy nem állnak magukban, hiszen már eddig is többet közkincsé tettünk. Ugyanis határozottan valljuk, hogy a tudás akkor ér valamit, ha megosztjuk veletek -azaz manapság praktikusan letölthetővé tesszük.

Mint a mellékelt ábra mutatja, hát rajtunk nem múlik a dolog… 🙂

Íme tehát a két részes film egybe fűzve, melynek “dezsavűből” PDF-re történt kiváló és gyors konvertálásáért ismét HA2TO Árpinak mondunk hálás köszönetet.

Mára ennyire futotta, de hamarosan dűlnek az újabb érdekességek a honlapunkról. S ismét jelezzük, ne feledjétek nézegetni közösségi oldalunkat sem, hiszen seregnyi apróság eleve csak oda kerül ki.

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .