Diafilm az R-330/A URH zavaróállomás használatáról

No, ez egy igazi unikum! Mert ugyan tudjuk, hogy már a háború előtt is voltak idehaza zavarási kísérletek, aztán a világégés alatt meg csúcsra járattuk mi is – de itt mégis csak egy konkrét eszköz leírása következik. A “dézsavű” fájlból történő konvertálásért ismét HA2TO Árpinak tartozunk hálás köszönettel.

Ma már java részt ismerhető-tudható, hogy a Magyar Néphadsereg miféle különleges rádióelektronikai eszközöket használt fennállása idején. Ami biztos, 1945. után szinte minden szakterületen igen erősen megrostálták a honvédség tagjait – ám ennek részleteibe most nem mennénk mélyebben bele, hiszen akit érdekel a téma, úgyis épp elég dokumentumot, könyvet és cikket talál erről. Mindössze egy olyan terület akadt, ahol a korábbi nómenklatúra tagjait szinte egy- az egyben átvették – s ez nem volt más, mint a híradás és a rádió felderítés.

Az unalmas nevű Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára rendszeresen közöl mindenféle iratokat és tudományos publikációkat a korszakról. Ezekből szépen tudható, hogy 1945. után az első zavaróállomás a ma is álló, igaz, azóta kissé visszabontott Fiumei úti OTI toronyban kapott helyet. Az adók a Fulmen Kisipari Szövetkezet által átalakított FuG10 fejek voltak, míg az antennákat villámhárítóknak álcázták.

E sorok írójának amúgy megadatott az a szerencse, hogy saját kezében foghatott egy “Fulmen” feliratú FuG10Sk fejet – amely a sors furcsasága okán egy Malév szeméttelepről került elő úgy tizenkét esztendeje. Ha azt állítom, hogy úgy nézett ki, mint ami most jött ki a gyárkapun, akkor nem beszélünk egy másodpercig sem mellé. 🙂

Persze a modernebb korban is voltak zavaró állomások, ám ezekről még kevesebb tudható. Az eredeti leírások ma már “hatálytalanok”, azaz ami a szabályzatraktárban egykor megvolt, ma már sehol nem lelhető föl. A “hadtörténeti” könyvtárában bizonyos szempontból elérhető néhány vonatkozó anyag, de ezek általában sokkal inkább úgynevezett kereszthivatkozások, mint konkrét bumáskák.

Mivel a klub hitvallása, hogy a tudás akkor ér valamit, ha sokan ismerik, így érthető, ha időről-időre megosztjuk és/vagy letölthetővé tesszük azon dokumentumokat, melyek birtokába jutunk. Mivel most a címben szereplő anyagot hozta a QTH-ra az élet, hát nem habozunk… 🙂

S természetesen újfent köszönjük HA2TO Árpi gyors segítségét.

S akkor tessenek töltögetni:

Ha van eredeti fényképed, leírásod e remek készülékről, örömmel vesszük, ha jelzed.

Mára ennyire futotta, de hamarosan érkezünk az újabb izgalmakkal. És ne feledjétek: tekintgessétek közösségi oldalunkat is, hiszen oda is töméntelen mennyiségű érdekességet szoktunk kitenni.

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .