Antik SMS és más tsodák’ :)

Vintage hangulat uralkodott a laktanyában! HA5SPA Péter, fia Attila, klubtársunk (és egyben kisleányom) Andrea valamint e sorok írója tegnap kilátogatott a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájára. Hogy mit csináltunk, egyenlőre maradjon titok – de hamarosan úgy is eláruljuk… 🙂

Egy videó és pár kép a nagyon is élő rádióklub jeleként. 🙂

Andrea SMS-t ír szeretett párjának, Kolosnak – ám a szöveg sajnos homályban marad a közönség számára… 🙂

A laktanyai rádióklub igazi vintage helyszín. Persze akad ott modern technika is gazdagon – mint például a HA7PC Karesz tulajdonát képező és minden belépőt “fejbevágó” patikára restaurált R-10 és R-20 vagy esetleg a “másé” ZD-1-es optikai távmérő 1952-ből 🙂 . A lényeg azonban nem a technika kora hanem a játék lehetősége, s utóbbiért sokan szeretnek Szentendrére kilátogatni.

HA5SPA Péter ezúttal fiával, Attilával érkezett – de nem ismeretlenül, hiszen a fiatalember korábban már járt az Őzikében.

Őszintén be kell vallani, Péter sokszor meglepi az embert – s most is ez történt. Ugyanis benyúlt a táskájába, s elővett egy Polaroid masinát, amit nem csak mutogatni hozott, hanem rögvest lőtt is vele pár képet.

Retro3
Például ezt itt, ni… 🙂
d9fbbdd8-e44d-4a06-ac45-07083cae1d54
Péter ezt egy hagyományos géppel készítette. A másik szereplő a ZD-1-es, a Gamma által gyártott magyar optikai távmérő 1952-ből… 🙂
027276ed-8492-453c-85ec-6d12250cf522
…ami egyben valahogy így mutat.

A ZD-1 fentebb említett modernitása persze látszólag a vicc kategóriájába esik, de azért ha jobban végiggondoljuk, ember és gép egyen a talpán, aki megmondja, hogy éppen egy olyan optikai eszközzel szemlélik távolról, ami semmiféle elektromágneses sugárzást nem bocsájt ki magából. A ZD amúgy egy nyolc kilométerig hatásos sztereo távmérő. A technikát már az első világháborúban alkalmazták, sőt, némely országok hadrendjében még ma is megtalálható efféle passzív optikai eszköz. A ZD amúgy hátitáskástól és faládástól klappra megegyezik a háború előtti kivitellel. Ez ugyanis annyira jól bevált eszköz volt, hogy még a szovjetek is gyártattak belőle maguknak egy nagyobb sorozatot.

452084de-f501-49c8-bcf4-89d85a48d245
Balról jobbra: Attila, Andi , Miki és a HTG-1
4d714bd4-15dc-4d2c-af78-dbaaa423ef9a
Ezt a fényrajzot is HA5SPA Péter készítette – s hamarosan lesz belőle több is… 🙂

Már ennyire futotta – de hamarosan érkezünk más érdekességekkel is.

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .