Pénzbedobós TMG-1 és jó érzések egy R-326-os leírás kapcsán…

4c940dfc-10ed-43a9-810f-fd34788d6d56

HA4AA András, Andrej, a fiatalember édesapja Jakov és HA5RV, vagy másként mondva M0XXS Stewart. Talán nem lövünk nagyon mellé amikor azt állítjuk, ha valaki benyit hozzánk, s ilyen kép fogadja, menten mosolyra szalad a szája s hevesebben ver a szíve. A keddi klubnapi hangulat amúgy ismét vidám volt – csak azt fájlaltuk, hogy pár barátunkat, így például HA7PTY Pityeszt és Anga Bandit még mindig valami csúf betegség gyötri, így ők személyesen nem tudtak ellátogatni az Őzike utcába. Viszont mivel folyamatosan kapták a képeket és a filmeket a kommunikációs csatornánkon, mégis ott érezhették magukat köreinkben… 🙂 Alant egy képes és videós beszámoló következik. (Az arckönyvünkre már feltettünk két minimozit! 🙂 )

A klub a laktanyai QTH fejlesztésére vásárolt egy 2/28 MHz-es transzvertert

A fenti berendezést UT5JCW Serge gyártja. Amateurtársunk honlapja itt érhető el, s mint szemlélhető, nem csak kettő, de négy és hat méterre, sőt, hetven centiméterre is készít eszközöket. E modulra HA5SPA Péter hívta föl a figyelmünket, amiért külön hálásak vagyunk. S az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a cucc ára közadakozásból jött össze, amiért ugyancsak köszönet illeti a klubtársakat. Természetesen a zavaron kívül is vettünk jeleket – ezt a minimozit csak és kizárólag azért tettük föl, hogy más is érzékelje, (sok más mellett) milyen “látványos” előnyei akadnak HG6PTZ Tomi minap bemutatott MB-1-es csodarádiójának. 🙂 Fontos megjegyezni, Tominak komoly elismerés jár azért, mert újfent elhozta a “focistát”.

0c4b44b0-6b98-4410-868e-ff86dd1da8c4
A 28,440 valójában 144,440

Csaba barátunk a klubnapra hozott magával egy egy Sem-35-ös Nyugat-Német gyártású URH adó-vevőt. A nagy rohanásban sajnos otthon maradt pár lényeges apróság, de az amateur leleményességen ilyen apróságok ( 🙂 ) nem tudnak kifogni. Mértünk tehát párat: Andrej forgatta a HF potenciométert, mások meg közben a digitműszer “skáláját” figyelték, hol változik a “Volt”. Az antennának megtette egy dipól, míg a partner, azaz HA5IT Tamás otthonról egy penetrátorral dolgozott. A fiatalember HA7PC Karesz kézi rádiójával keresztsávos QSO-t valósított meg – ő volt két- míg Tomi tíz méteren. Az adószobában természetesen nem csak mi jártunk, hanem mások mellett HA8HL Lajos és HA5FET Tibor is, valamint kora este HA5AS Ákos is befutott a QTH-ra. Az előbbi kettő persze szokás szerint “szétrádiózta” az étert…

98e1882c-cbc4-428b-9956-a260cd0fa22e
Íme a szóban forgó Sem-35
66ad4737-5d70-43c3-9dd9-78020a989fbb

Balról jobbra: HA5NKG Tamás, Andrej és Csaba, a katonai lomhalom büszke tulajdonosa. Az asztal jobb sarkán az úgynevezett “pénzbedobós” TMG-1 – ami azért kapta ezt a nevet, mert a belehelyezett góliátelemek csak két húszforintos révén tudnak érintkezni a gyűjtősarukkal.

Mielőtt tovább lépnénk, fontos megjegyezni: a klubnap nem csak örömrádiózásról, hanem igen gyakran a munkáról is szól. Jelen esetben ez annyit tett, hogy HA5IKS Pisti, HA5SPA Péter és HA5RV Stewart fölmentek az orkánba antennát szerelni. Sapka, sál, viharkabát, alatta pulóver – nem ragozzuk, aki már dolgozott viharban kényszerből, pontosan tudja, mivel jár mindez.

13e6dae6-14b7-4f1e-b792-3c91891482d4
Nem ártott a meleg ruha!
c9514c30-eff8-4385-a22c-19f2a6467f31
A szél nem látszik a fotón – de azért ott volt az is keményen…

Mint fentebb is említettük, a Sem-35 most kissé hiányos volt, de azért mi találtunk egy fülest, aminek a végét lecsupaszolva legalább vétel irányban megjelenhettünk az éterben. HA7PC Karesz a klasszik S22-őt állította be Andrejnek, HA5CBM Miklós meg fogta a csatit. A QSO addig ment, amíg volt kraft a góliátelemekben. Utána már nem annyira, csak URH-n volt kapcsolat.

De ez nem vette el a kedvünket, hiszen ha semmi nem jő közbe, jövő kedden folytatjuk! Ha van kedved csatlakozni, jelkezz itt vagy levélben, esetleg hatszáz Ohmon vagy mobilon! Várhatóan föltűnik majd a hullámok hátán HA5IT Tamás egy csodás R-10-es készülékkel, míg HA5SPA Péter hozza a saját patika R-107-es lomhalmát. A terv az, hogy Andrejjel az élen kitelepülünk a Normafához, s onnét rádiózzuk telibe FM üzemmódban a világot! Mivel egy kezdő amateurtársról van szó, a részünkről nagy lenne az öröm, ha mással is tudna pár szót váltani. S igen, ha hajlandó vagy RH-n is dolgozni, akkor megpróbáljuk az Icom elé is leültetni a fiatalembert. 🙂

Persze, tudjuk, másoknak a huszonnyolc MHz és az FM smafu vagy esetleg LFS, de mi ennek is pont annyira tudunk örülni, mintha USA-t csinálnánk hat méteren. Nem előre eltervezetten, hanem random. 🙂

No, de haladjunk, s lássuk, mi volt még?

Kimerültek a telepek… 🙁

Zárásként – de koránt sem utolsó sorban egy olyan élményt szeretnénk megosztani, ami (szerintünk) minden élő rádióklub tagsága körében komoly szívtáji jóérzéseket keltene.

Amint békésen ücsörögtünk a szép klubszobában, kopogtak, s belépett HA5AND Feri Om. Kölcsönös tisztelettel kezet ráztunk egymással, majd Feri benyúlt a táskájába, és elővett két darab eredeti magyar nyelvű leírást – s nem kis meglepetésünkre közölte, ezt nekünk szeretné adni ajándékba.

Koránt sem zárójeles megjegyzésként kívánkozik ide: e sorok írója mint lelkes ápolt eddig összesen hat magyar nyelvű bumáskát látott ehhez a rádióhoz, s bár egy gyors körkérdés alapján kiderült, orosz van pár a klubtársak birtokában, de azzal sem lehet Dunát rekeszteni.

Sajnos sokan és sokfelé elcsépelték már azt a kifejezést, hogy valakinek elakadt a szava. Nos, itt pedig ez történt.

Nem ragozzuk, mert szóban és tekintettel elmondtunk mindent: Kedves Feri, nagyon szépen köszönjük ezt a csodás ajándékot!36e022f2-a2f9-4d72-99c5-a1473d310949

Jobbra HA5AND Feri, balra HA4AA András

57921cc2-1da7-450f-bcb5-1d76d97f9b15
Hát nem csodálatos? De!

Ez ismét egy csodálatos klubnap volt – rengeteg meglepetéssel, sok jó baráttal és még több rádiós élménnyel! Rádiózzatok Ti is bármivel, ami a kezetek ügyébe esik! 🙂

Mára ennyi fért bele, de hamarosan újra jelentkezünk mindenféle más érdekességekkel, izgalmakkal és természetesen alapos beszámolókkal!

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .