MB1 lenni MB1 Prime+ avagy az Informatikus rádiója :)

Nem olyan rég hozta a UPS futár a hőn áhított Expert Electronic MB1 SDR rádiót, mely még mindíg hihetetlen élmény számomra.

Expert Electronic MB1 rádió dobozában
Méretes doboz rejti az MB1-et

A készülék jó ideje foglalkoztatja a gondolataimat, meg is tapogattam már Friedrichshafen-ben a kiállításon. Mégis volt más gyártó, más terméke melyre vártam, de a specifikációk nyilvánosságra kerülése után mégis az MB1 lett a befutó.

Azt tudni kell két verzióban érhető el a készülék ( régebben volt az ATU nélküli verzió, de már egyáltalán nem elérhető, így marad a kettő) MB1 és MB1 Prime. Hamarosan hazánkban is forgalmazni fogják az Expert Electronic termékeit, de történetünk főhőse még az esős Angliából érkezett, ahol mint mondottam, két verzerzióban érhető el MB1 és MB1 Prime

Nem mellesleg indokolt lehet, – főleg ha nem csak rádióként aposztrofálja az ember – a Prime verzió felszereltsége, 16GB Memória a 8GB-al szemben, valamint 512GB háttértár a 128GB-al szemben, és a CPU is I7-6700T az I5-6400T ellenében.

A 3 +1 lépés terve.

Impozáns hardver felszereltség ez egy Gigabyte MDH11HI ITX alaplapban, amely érkezéskor a sima MB1 esetén F5 verzió számú BIOS-al érkezik, fontos információ ez még később vissza térünk rá.

Mivel a rádió esetemben nem csak a rádió szerepét, de a logvezetés (HRD), FT8 (WSJTx) és még egyébb DIGI módok és funkciók feladatkörét is ellátja, ami magában foglalja, hogy minimum a HDMI csatlakozón keresztül (rendelkezésre áll egy DisplayPort is) egy külső kijelzőt is hajtani kell.

A terv:
1, lépés Memória bővítés
2, lépés SSD csere
3, lépés CPU csere
A nem várt +1

Tehát a 8GB Kingston KVR16LS11-8 memória mellé mégegy ilyen modul, a WD Green 120GB M2 SATA SSD helyet egy NVMe platform M2 csatlakozású SSD, és nem utolsó sorban a CPU csere is kell.

Nyugodtan kijelenthetjük elég jó az MB1 közösségi támogatása, a gyártói oldalon egy jó MB1 International forum áll rendelkezésre, ahol sok tapasztalat, és még több tanács vár mindenkit.

Valamint itt említeném meg az UMA azaz (User Manuális Addendum) felhasználói kiegészítő kézikönyvet, melyet SunSDR2 Pro tulajok figyelmébe is ajánlom.

A folyamat

Nem lennék alapos, ha a kezdés előtt nem végeztem volna tesztet, és nem mentettem volna el az értéket:
nem alapos, inkább kiváncsi voltam Hi!

PassMark eredmény:
2385.3
A passmark, tesztelő alkalmazás eredménye. 2385.3 pont

A belső elrendezés, letisztult rendezett, ITX lapon szépen sorakozó alkatrészek, melyek egy ilyen kis integrált eszköz elkészítését lehetővé teszik.

MB1 rádió alaplap felülnézetből,
Gigabyte MDH11HI típus.
Aki járt már a PC házának belső felén, láthatott ilyet. ITX alaplap, ipari (b2b) felhasználásra.

Gondosan megrendeltem a memória modult mely, végül nem érkezett meg időre, ezzel kicsit felforgatva a menetrendet.

Az SSD beszerzése simán ment, egy Samsung PM981 M2 NVMe példányt találtam összesen 20 üzemórával, és 760GB írt adattal, impozáns sebesség specifikációval.

A CPU beszerzés viszont teljes kudarc volt, I7-6700T sehol nem volt a látókörömben. Végül, bár a Gigabyte a specifikációban nem támogatja, egy I7-7700T lett a befutó.
Nagy vonalakban hasonlít a I7-6700T verzióra, de ez már Kabylake kódnéven fut. Fontos megjegyezni hogy a beépített grafikus kártyát cseréli a Skylake -> Kabylake frissítés, ami számunkra fontos lehet.

A lehetőségek ismeretében nekiálltam informálódni az MB1 fórumon, és láss csodát, másnak se könnyű az I7-6700T beszerzése, ezért érdeklődött az I7-7700T használhatóságáról, de pozitív hírek helyet kicsit félelemkeltőeket találtam.

Annyi már bizonyos a +1 lépést épp a CPU csere hozta el, az alaplap BIOS-át F5 verzióról F6 verzióra javasolt frissíteni!

Igen ám, de a Gigabyte support oldala nem tartalmazza eme említett és javasolt F6 verziót, csak F9-F12 verziókat, melyek újabbak ugyan, de sehol nem szerepelnek a javaslatok között.

A paradoxon feloldását ismét az említett fórum oldal hozta meg G0CGL Erik aki küldött egy üzenetet:

“There appear now to be several MB1 owners who want to upgrade from the i5-6400T CPU but cannot action the UMA instruction for the i7-6700T because of a lack of availability of this processor.

1 I would advocate a thorough online search as your first choice. Quite often used i7-6700T CPUs can be found on eBay. Usually, these are actually not really used but have come out of unsold computers and hence are perfect. I bought mine this way, saving over 100 euro on the list price.

2 Nevertheless, the 6700T is becoming more scarce and hence the choice becomes the freely available i7-7700T. This necessitates a BIOS upgrade from F5 to F6. The F6 BIOS and instructions for the process of upgrading are at: dropbox

3 Several MB1 upgrades have now been done to F6. My given warning was the same as this one: you do it at your own risk. Whilst my instructions are proven to work, I accept no responsibility for any failure. Having read the instructions, if you feel ill-at-ease at the prospect of making the upgrade, do not do it.

Erik.”

A lényeg az I7-7700T igényli az F6 verzióra frissített BIOS-t, ehhez kaptam leírást és a szükséges fájlokat, valamint figyelmeztett, mindenki csak a saját felelősségére végezzen frissítést!

A másik aggasztó hír, – arra a kérdésre hogy a tervezett Samsung PM981 NVMe SSD kompatibilis-e a Gigabyte MDH11HI alaplappal – a konkrét nem volt.

“Hello – no it is not compatible. You cannot use a NGFF drive. It is only for the PCIe slot but, as I have stated, that slot is not accessible. Follow the type and procedure in the UMA. It gets you the fastest possible drive for the SATA slot.”

!!!! Itt jegyezném meg, hogy informatikai ismeretek nélkül, tapasztalat nélkül még csak gondolati szinten se vágjon bele senki a folyamatba. !!!!

Tehát nem kompatibilis, pedig az alaplap használati leírása említi eme lehetőséget. Nos nem faragtak minket abból a fajta fából akik nem járják ezt jobban körbe. Azt hiszem inkább az általános biztonság lebeghetett Erik OM szemei előtt, vagy félreértetttük egymást, de az én saját megállapításom az volt ennek mennie kell!

!!!!Minden esetben legyen biztonsági mentés!!!

Ezek után egy Clonezilla Live USB (a valóságban ez nálam nem USB hanem egy PXE kiszolgáló) megoldással a teljes meghajtóról készítettem egy mentést az itthoni NAS-ra.

A Clonezilla által készített lemezkép előrehaladásának állapota, 39.96%

Elkészítettem a BIOS frissítéséhez a szükséges pendrive-ot FreeDOS boot operációs rendszerrel, majd elvégeztem a frissítést.

Gondolom mondanom sem kell, ez egy kényes folyamat, ha tehetjük mindíg szünetmentes árramforrást vegyünk igénybe ilyenkor. Sosem jön jól ha nincs áram, de ilyenkor végzetes lehet.

BIOS frissítés F5 verzióról F6 verzióra, az I7-7700T támogatás miatt.
Frissül a BIOS
A frissítés eredménye, F6 verzió a BIOS
Az eredmény immáron F6 a verziószám

Ezek után lehetet kicserélni, és izgulni, az SSD miatt.

A fizikai folyamat nem túl lebilincselő történet, az elektrosztatikus feltöltődés és kisülés kockázataira figyelve, kicseréltem a két eszközt.
A WD Green M.2 foglalatos SATA SSD-t egy Samsung PM981 M.2 NVMe SSD váltotta, mely a 120 GB kapacitást a nirvánát jelentő 1024 GB méretre, és nem utolsó sorban a sebességet is közel háromszorosára növelte, elméletben.

Samsung PM981 NVMe SSD telepítésének eredménye, siker!
Sikerült, az SSD látszik a BIOS-ban, ezek szerint Erik figyelmeztetése, hogy nem elérhető ez a foglalat, nem volt helytálló.

Miután a fizikai törődés eme szakaszára eljutottunk, vissza kell varázsolni a meghajtó tartalmát.
Ismét a Clonezilla volt segítségemre, a teljes lemezképet, visszaállítottam az új SSD-re, majd újraindítottam a, rádiót! Ugye milyen viccesen hangzik 🙂

Sajnos az ijedelem nagy volt ebben a pillanatban, mert a kijelzőn csak egy függőleges fehér vonal jelent meg. Így az ijedelem lehet az oka annak, itt most nem áll fénykép ennek ábrázolására.

A megoldás, mert van, a BIOS beállításokban volt. A rádió érintőkijelzője egy 10 beviteli pontot támogató, 1280×800-as felbontású IPS panel, mely az alaplap LVDS portjára csatlakozik.
Ennek a portnak számos beállítása van, köztük egyik paraméter a felbontás, nos ez volt helytelen 1800×1200-as értéken. Ennek korrekciója után a Windows 10 hibátlanul, és hihetetlen tempóval indult is.

CrystalDiskMark program eredmény ablaka, 1781 / 1722 MB/s olvasás / írás eredmény.
Végeztem is egy gyors mérést.
PassMark eredmény: 2775.1
Valamint egy PassMark tesztet is lefutattam.

Jelenleg itt tartok, a második memória modul és a CPU frissítés egy következő írás lesz.

Köszönöm a figyelmet. A cikkben fellelhető pontatlanságokért, ha vannak elnézést kérek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .