Egy 2015-ös Field Day – írta HA5CLF István

Újabb remek hangulatú írást adott át közlésre HA5CLF István. Igaz, a sztori még 2015-ös, de ez ne akadályozzon senkit az olvasásban. Pláne mondjuk ezt annak fényében, hogy hamarosan jön a sorban a 2017-es anyag is, továbbá más izgalmas cikkek István tollából… 🙂

16

HA5DSA András éppen egy nyugágyból forgalmaz… 🙂

1

A helyszín…

Részt vettünk a HA5CH, Muhari István által meghirdetett és az RKSZ fórumon is közzétett kitelepülő napon, melynek célja a nem megszokott QTH környezetben való forgalmazás, vagyis azon készségek elsajátítása volt, hogy a telekommunikációs hálózatoktól független berendezésekkel és eszközökkel kapcsolatot tudjunk létesíteni az ország különböző pontjaira kitelepült rádióamatőr állomásokkal.

Dátum: Szombat, 2015. július 18.
Idő: Érkezés a helyszinre helyi idő szerint 11:00
Helyszín: Hármas-Határ hegy (N47.550169, E19.005565), ASL 447 m
Résztvevők: HA5CLF, István és HA5DSA, András
Berendezés: Yeasu FT-857D, LDG antenna tuner
Antenna: 2x10m doublet antenna, 450-Ohm létra tápvezeték, 1:9 balun
Tápegység: Honda 20i aggregátor, ezerhatszáz Watt
Átjátszó: R0-ás svábhegyi átjátszón (145.600 lejövő,145.000 felmenőn 114.8 CCTS kóddal)
Időjárás: 36 C°, napos/párás, majd 14:00 óra kezdetével beborult és megeredt az eső

Kényelmesen, helyi idő szerint 11 órára érkeztünk. Erősen tűzött a Nap, 35 °C körül mutatott a hőmérő. Majd felmértük a terepet, bár a 2014. novemberében az RKSZ gyakorlat alkalmából ugyanezt a kitelepülési helyet használtam.

2

Feltettük magunkat a térképre… 🙂

Kimértük az antenna telepítés helyét, úgy, hogy a doublet antennánk tápvezetéke egy árnyékos helyre kerüljön és ez ahogy múlik az idő továbbra is így maradjon. Ezt követően hagyományunkhoz illően “feltettük magunkat a térképre”.

3

Van itt kérem minden, mit a digitális világ adni képes!

Az APRS kialakítás egy MobilinkD TNC-vel kapcsolódik a két méteres FM kézi rádióhoz. Az Androidos APRSdroid aplikáció a mobil GPS vevővel együttesen irányítja a MobilinkD TNC-t bluetoothon keresztül. Így képes nem csak pozíciót, de üzeneteket is küldeni a pozícióval együtt, nézd: “field day ha5clf & ha5dsa”. Sőt képes rádiótól rádióhoz is privát üzeneteket küldeni hívójellel címezve. Majd kipakoltuk a kellékeket: antenna árbocok, kocsi-kerék árboc tartók, aggregátor, üzemanyag, kemping szék, a doublet antenna és a hozzá tartozó balun (alkoholistáknak: ballon) transzformátor, ipari kivitelezésű számítógép, és más egyéb kellékek kerültek elő.

4

5

Hoztunk extra antennákat is, egy nyolcvan/negyven méteres NVIS antennát, ami valójában két dipól egymásnak keresztben felszerelve egy tartó árbocra, és egy végén táplált negyven/hatvan/nyolcvan méteres félhullámú antennát. Ezeket azért hoztuk, hogy ha esetleg nem sikerül a doublettet telepíteni, kéznél legyenek. Itt látható az autó kerék árboc tartó is készenléti állapotában.

6

Nyitva van a kincses doboz…

7

Végül sikerült mindkét árbocot egymástól megfelelő távolságban felállítani. HA5DSA, András egy tíz méter magas Magirus árbocot hozott, ami stabilan feszítő huzalok nélkül, meghajlás nélkül bírta a terhet. A kétszer tíz méteres dipólus közepéről egy tizenegy méter hosszú négyszázötven Ohmos macskalétra nehezedett – ám a Magirusnak meg sem kottyant.

8

9

HA5CLF, István egy Spiderbeam, üvegszálas árbocot használt, ami ugyan “csak” tizenkét méteres, de elég hajlékony, főleg, hogy az utolsó szál már csak nyolc milliméteres csőből áll. Ezt szétszedve nyolc méteres részét használva tökéletes SOTA antenna árbocnak, könnyen szállítható és ugyanolyan könnyen felállítható – ám ide nem volt ideális.
A képen nem látható, de két feszítő huzallal erősítettük meg, ezért látható, hogy kissé hátra feszül az árboc, még mielőtt megterheltük a doublet antennával. Egy másik Magirus árboc nagyon hasznos lenne az ilyen kiszállásoknál. Kisebb munkával és gyorsabban lehetne két Magirus közé kihúzni az antennát, vagy akár egy Magirust inverted-V antenna árbocként használva. Az antenna szereléshez egyszerű, szerszám nélküli megoldásokat használtunk. Terepen nincs idő és nem praktikus ha túlzott szerszám használatra van szükség. Ezt mindenképp előnyős minimalizálni, és mi mindig erre törekszünk.

10

11

12

13

Cat ladder – azaz a makkalétra’ 🙂

A doublet, kilenc méter magasan különös belógás nélkül készen állt a forgalmazáshoz. Most már csak a berendezést kellett összeállítani hozzá. Egy piknik asztalon el is készült rövidesen, szerencsére itt már az árnyékban dolgozhattunk. Ezután még az áramszolgáltatás igényelt némi figyelmet. Leföldelni a mobil tápot, feltölteni a tartályt és már be is ugrott a motor. Ezerhatszáz Watt nominális, de csúcsteljesítményben két kilowattot szolgáltat. Zajszintje igen alacsony, alapjáratban közvetlen mellette beszélgettünk. Mivel inverteres megoldás, így a hálózati tápegységet egyenesen csatlakoztattuk az aggregátorra. A berendezésünk teljes terhelése mellett, ami száz Watt volt, ám az “aggregács” ugyanúgy hümmögött mint terhelés nélkül. Talán elég lett volna a Honda 10i tipus a 20i helyett erre a célra. Így nem kellene plusz húsz kilogrammot cipelnünk. 🙂

14

15

Jobboldalon egy PowerBank USB töltő készülék látható. Hasznos jószág, bár akadt még felesleges energia terhelhetőség az aggregátorban, nem egy, de akár jó néhány tucat mobil töltéséhez. Elérkezett az idő a rádiózáshoz. Mivel nem versenyezni jöttünk, újra megpihentünk. HA5DSA, András két méteren QSO-zott a HA5KDR klub-állomás társainkkal. Jelezte hol is tartunk a munkával.

17

Eközben HA5CLF István az RH sávokat célozta meg

Néhány QSO után negyven méteren bejelentkezett HA6IGM, Gyuri akivel megbeszéltük, hogy kipróbáljuk a hatvan méteres sávot is. Először haboztam, hisz nem szereltem fel az ide méretezett végén táplált félhullámú antennát. De aztán gyorsan rájöttem, hisz ha nem is ideális a doublet, ami inkább negyven méteren és a felette lévő sávokra volt tervezve, kihangolható az NVIS sávra is, annak ellenére, hogy itt egy kissé rövid az antenna. Legközelebb a hosszabbított verziót hozzuk, ami kétszer húsz méteres.
Végül perceken belül már öt MHz-en hívtuk egymást. Előszőr SSB-vel próbálkoztunk, de sikertelenül. Gyuri hangját felismertem, de QSO-záshoz nem volt elég jó a terjedés. Távíróra váltottunk és így sikeres volt a QSO. Mindketten 579-re hallottuk egymást a 5.390 MHz frekvencián. Itt nem volt tumultus mint a hét MHz-en. Egyszer csak beborult az ég, és északnyugat felől esőfelhők közeledtek. Kellemes hűvös szél fújdogált. Figyeltem, hátha talán mégsem eső felhők és talán elkerülnek bennünket. Az időjárás jelézés késő estére mondott viharos esőzéseket Budapest környékére. De hiába reménykedtünk, nem így lett, megeredt az eső.
Sajnos, sátorral vagy valamilyen eső elleni védelemmel nem rendelkeztünk, így rövidesen pakolni kezdtünk. Először is a villamosságot kapcsoltuk le és az adóvevőt helyeztük biztonságba, majd a Magirus alumínium oszlop, vagyis “villámhárítót” engedtük le még mielőtt megtalált volna bennünket egy már felénk közelgő vihar. Végül a pakolásnál még megörökítettük a rádióklubunk színeit is.

18

Egy kis reklám… 🙂

Gyakorlat szempontjából sikeresnek itéltük meg a kiszállásunkat, ha nem a forgalmazás mennyisége volt a mérce. Fő célunk a forgalmazáshoz biztosított felszerelés beüzemelése volt. Tudjuk mire van szükségünk hasonló esetekben egy esetleges vészhelyzeti forgalmazáshoz. Aránylag gyorsan fel tudjuk állítani az antennákat, tudjuk biztosítani az áramellátást, és a forgalmazáshoz szükséges egyéb eszközöket.

Mi a tanulság ez alkalommal?

A múlt kiszálláskor azt mondtuk, hogy az időjárás okozta viszontagságokra fel vagyunk készülve, függetlenül a téli hidegre és a nyár melegére, mivel mindketten lelkes SOTA aktivátorok vagyunk, és már sok mindent kipróbáltunk. Aktiváltunk -4 °C és óránként tizenöt kilométeres sebességű szél mellett térdig érő hóban, de próbáltuk már hasonló meleg időben is mint a mai nap volt. Ez nem SOTA, itt sokkal több eszközt kellett biztosítanunk, és az esetleges nagyobb esőzés hatását nem vettünk figyelembe. Mindenképp szükség van eső védelemre, és ha nincs eső, akkor legalább árnyékot ad az operátorok számára. Az FT-857D készülék száz Watt terhelésnél, az ilyen meleg időkben túlmelegszik, így biztonság kedvéért a felére redukáltam a kimenő teljesítményt, bár az elektonika még nem jelezte, hogy bárminemű probléma lenne. Ha több sávon dolgozunk, mindenképp az összes antennát még a forgalmazás megkezdése előtt telepíteni kell, mert később nem lesz rá lehetőség, vagy túl nehézkes a felszerelése.
Mint mindig, a mostani kitelepülés alkalmával is sokat tanultunk. Remélhetőleg ezeket a hiányosságokat is tudjuk korrigálni a legközelebbi alkalomra.

Baráti 73!

HA5CLF István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .