Egy fórum, ahol szinte minden van

HA7AZ Feri tegnap egy teljesen jogos kritikai megjegyzést tett felénk. Azt kifogásolta, hogy mi rendszeresen kitesszük a cikkeink linkjeit az Ő általa szerkesztett fórumon – míg vissza nem történik semmiféle hivatkozás. Túl azon, hogy itt is elnézést kérünk HA7AZ Feritől a mellőzésért, megígérjük, hogy a jövőben igyekszünk többet ilyen hibát nem elkövetni. Lássuk tehát hazánk egyik, ha nem a leggazdagabb tartalmú amateur fórumát, melyet a fenti linken tudtok elérni…

Egyik kedvenc oldalunk

E sorok írója (gondolkodó és “ide-oda író” emberként más helyett is) teljesen magára veszi a felelősségét annak, hogy a HAmatőr fórum közösségi oldalára a HA5KDR szájtja nem hivatkozott. Véletlenül sem mentség, ugyanakkor mégis igaz: akadnak olyan “dolgok”, melyek – úgymond – a Napnál is világosabbak, mégsem ötlenek az ember szemébe egészen addig, míg valaki barátilag nem jelez. Ezt a fura állapotot a magyar mondás a “fától az erdőt” effektusnak hívja – cseppest sem véletlenül. S bár az is áll, hogy az vesse ránk az első követ, aki nem hibázik soha – attól még a tény tény marad: nem hivatkoztunk, oszt’ tsók.

Hát üssük helyre e hiányosságot a szokott könnyed stílusban. Pont azért, hogy a tévedhetetlenség mítoszába, a “mindent én csináltam” gyermeteg és szánalmas hülyeségébe beleragadt lelki sérültek is lássák, a hibák beismerése előre mutató jelenség, továbbá nyíltan, a köz elé kiállva bocsánatot kérni koránt sem szégyen.

Előre leszögezzük: mindenről képtelenség értekezni, de a szerintünk legfontosabb témákat azért igyekszünk felvillantani. A kínálat a szokott salátaszerű lesz, de kár lenne feledni, a találás örömét mindenkinek magának kell átélnie. Hiszen így a legjobb. 🙂

Kezdjük egyből a modernitással: mint mi is beszámoltunk róla, a közelmúltban beütött a műhold a határba. Nos, a HAmatőr fórumon ebben a témában igen gazdag és értékes – s ami még fontosabb: hazai idiómában írt – hozzászólásokat lelhet az egyszeri éterszondázó. Ami lényeges, az innen tényleg megtudható.

S e helyt érdemes egy szóra leülni a képletes padra: a tárgyalt digitális kikötő fantasztikus ereje éppen abban van, hogy ott igen sok, valódi hozzáértőtől lehet szabadon kérdezni. (Sajnos álszakértők is akadnak, de azért azok viszonylag hamar le- és kibuknak. Utóbbi szó mindkét értelmében.) Ha elakadsz, megéri felvetni a gondot-bajt-keservet-problémát, mert előbb-utóbb tuti kerül valamiféle megoldás. (Jó-jó, lakásra-autóra-zsenge szűzre kölcsönt nem szereznek és kábelárkot sem ás a tagság, de ha ismeretlen elektroncső vagy FET beazonosítása szükséges, akkor megéri próbálkozni.) Saját példánál leragadva a közelmúltban R-104 csatlakozót kerestem a fórumon – s végül (immár leírható) két-két tábla úgynevezett óriás Mika tejcsokoládéért hozzájutottam a hőn áhított párokhoz. S nem csak a magam részére sikerült beszerezni, hanem két másik amateurtársnak is.

Őszintén, alig két hét alatt meglett hat darab, a hatvanas években gyártott, s mára elenyésző példányszámban megőrződött katonai adó-vevő berendezés úberritka be- és kimenete.

Máshol ilyet hol adnak, ha nem a HAmatőr fórumon?

No, de haladjunk, haladjunk, hiszen múlnak az értékes percek.

QRO-s korunkban meglepően sokan szeretik a QRP technikát. A HAmatőr fórum a csekély teljesítményűeknek is Kánaán. Van itt kérem minden, mint a bazárban: a forgalmi technikáktól kezdve a hangfrekvenciás távírószűrőn és a közös rendelésen valamint építésen át egészen az alkatrész beszerzési forrásokig bezárólag. S akkor itt újra meg kell állnunk egy pillanatra: ha tag leszel a HAmatőrön, te magad is szabadon indíthatsz beszélgetést bármiféle témában. Sőt, dühöngő is akad!

E sorok írójának nagy kedvence a hetven MHz-es tartomány. A négy méteres sáv sajnálatosan elhanyagolt idehaza – így ha valaki kísérletezésre vágyik, akkor a munkához itt biztosan talál partnert magának. Bár a magyar rézdöngölők kellően hosszúúúúúúúúúúúúúúú antenna híján sajnos nem nagyon tudnak “ott” dolgozni, de a hozzászólások alapján úgy látszik, sokakat érdekelnek a százharminchét KHz-es és alatti sávok. A HAmatőr fórum nekik is figyelemre méltó információkkal szolgálhat.

E sorok írója ugyan nem milliomos, s tudottan a katonai lomhalmok megszállottja, ennek ellenére élénk érdeklődéssel fordul a modern gyári készülékek felé – is. E téren a tárgyalt fórum ugyancsak szép listát tud felmutatni – elegendő csak végignézni ezt a kínálatot. A terjedés pedig önmagában akkora rejtély, hogy az innen érkező információkra eleve érdemes rákattanni.

Ragozhatnánk még sokáig, de inkább azt javasoljuk, ha még nem voltál tag a HAmatőr fórumon, regisztrálj mielőbb, s fedezd föl annak “összes” kincseit Te magad. Az emberek döntő többsége kimondottan barátságos, HA7AZ Feri nem emberevő fórumgazda – s legfőképpen: e digitális kikötőben összegződött tudás értéke egyenesen elképesztő.

Kérdezz, mert helyetted nem képes senki faggatni a másikat, ne szégyelld, ha nem értesz valamit/valamihez – jusson eszedbe, mindenki volt kezdő. (Aki pedig erről elfelejtkezik, az még most is az.) A bunkókkal és modortalan bolondokkal ne foglalkozz, ha pedig hibázol, kérj elnézést.

Nem szégyen az.

Baráti 73!

HA5CBM Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .