Beütött a műhold a határba!

Külhonban már nagyot ment a hír, de a magyar fórumok közül talán itt értekeztek róla a legtöbbet. A geostacionárius üzemű Es’Halil-2 műhold elérése műszaki szempontból komoly kihívás – de aki szeret kísérletezni, az vélhetően viszonylag olcsón megússza majd e “beruházást”.

“Fedőábra” – nem lennénk mostanság az észak-amerikai amateurtársak helyében…

A quatar-i Es’Hail-2 geostacionárius műholdat hordozó SpaceX Falcon-9 rakétát tavaly november 15-én indították útnak a Kennedy Űrközpontból. A Mitsubishi Electric japán vállalat által összeállított szatellit alapvetően kereskedelmi szolgáltatást nyújt, de elhelyeztek rajta egy amateur átjátszót is. Mint azt néhány magyar fórumon megírták, Magyarországról nézve az irányszög/azimuth százhetven-, míg az emelkedési szög/eleváció harmincöt fok. Rendkívül fontos megjegyezni – s erre az AMSAT is felhívja a figyelmet – az üzembe helyezés dátuma február 14-e csütörtök. A mérnökök azt kérik, hogy előtte senki ne próbálkozzon, mert csak zavart okoz az “erőben”.

A frekvenciákról nem akarunk bővebben értekezni, lévén ezen az oldalon minden lényeges információ rendelkezésre áll. Aki egyenlőre csak a neten hallgatódzna, annak ez a remek oldal ajánlott. (Az állomás Angliában, Cornwall-ban fekszik.) Ha valakinek akad programja a jobb oldali ablak dekódolására, azt szerintünk nem csak mi köszönjük majd szépen, ha megosztja. A vételhez a tapasztaltak szerint egy méter átmérőjű parabolaantennára lesz szükség. Azt adás már kissé gyöszösebb, de nem lehetetlen. A világhálón egyébként már most is sokféle megoldást kínálnak – ki rajz, ki konkrét (és pénztárcafüggően olcsó vagy drága) szerkezet formájában.

Hallgassátok ti is az amateur műholdat – ha nem “napraforgóval”, akkor az angol kollégák oldalán a weben.

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .