Újra pár szó az SSTV átjátszókról…

Most, hogy ismét mind a két engedélyezett átjátszó működik, talán nem érdektelen átnézni, miként kell azokat használni. Aki antik motoros, persze tisztában van a részletekkel, de mivel a régi képküldők sem “okosan” születtek, jól jöhet a frissítés… 🙂

Vételen az éteren… (A végére egyébként kitisztult a kép! 🙂 )

Mielőtt belemélyednénk a részletekbe, utaljunk a HAmatőr fórum megfelelő rovatára, melyet itt érhetnek el az amateurtársak. Azért fontos ezzel kezdeni, mert egyrészt itt sok a szakértő (persze önjelölt is akad, de azzal szimplán nem kell törődni), másrészt ott egyszerűbb kérdezni, mint itt, a cikk alatt. Harmadrészt pedig ide úgyse’ fér be “minden” – jelentsen a minden bármit is… 🙂

Tehát lássuk a lényeget: micsoda csoda, mindegyik berendezés FM! Az egyik 144,500 MHz-en dolgozik a JN97FQ kockából tizenkét Wattos teljesítménnyel. A rádió egy nyolc csatornás Motorola ipppari’ 🙂 fakocka, az antenna pediglen egy uraságtól levetett remek BRG körsugárzó. A záróedényes magassága 632 + 18 méter – ami lehetővé teszi, hogy jó messziről is elérhető legyen. A leküzdhető távra egyébként jellemző eset, mely e sorok lejegyzőjével történt: a szekszárdi Duna-híd közepén (szabálytalanul – de ez már elévült) megállva és (emlékeim szerint) öt Wattos teljesítménnyel leadva egy ezerhétszázötven Herzes vivőt pöcc-röff felelt a masinéria. A rádió a TS-790E mobilizált változata, a sugárzó pedig egy mágnestalpas volt. (Ha valaki lepróbálja és megírja az eredményt, megköszönöm. Lévén simán belefér, hogy csak a terjedés ment akkor király mód. S őszintén bevallom, külön csak ezért nem autókáznék le Délre.) Az viszont biztos, hogy egy német amateur – aki jó eséllyel valami uszályon szolgált valami ráérős beosztásban – Dévénytől Mohácsig tudott képeket telegrafálni rá. Nem állítjuk, hogy folyton tű éleset, de rendre értékelhetőeket és szépeket.

Van ugye tehát egy a 144,500 a JN97FQ kockában – a másik meg Budapest fölött, a Hármashatár-hegyen (nem tudom a négyszöget, de ha valaki kíváncsi rá, bogarássza ki) 433,400 MHz-en, benne a szinte mindenhonnan szemlélhető BM toronyban, valahol a csúcson. Az antenna egy V4R – legalább is amikor legutóbb ott jártunk, még a korláthoz bilincselve állta az idők viharait.

Ennek a hetven centiméteres SSTV átjátszónak akad egy fura tulajdonsága, aminek okára még nem jöttünk rá: jelesül néha “úgy” marad – azaz nyitva. Által-botában’ ilyesmi akkor esik meg, amikor valaki jeladónak használva rányom egy “ezerhétötvenet” és visszahallgatja FM hangzótávíróban a prüntyögést. Tehát ha mi erről nem tudunk, s dolgozni vágyván csak annyit érzékelünk, hogy hiába a két másodperces hívóhang – akkor mindenféle sallang nélkül Martin kettőben tekintélyes (értsd: max) power-rel küldjünk neki egy “szép” képet elejétől a végéig. Ilyenkor tízből kilencszer visszaáll az eredeti helyzetébe. (A kivétel meg a nettó – de le sem írjuk, milyen kategóriába esik, úgy is ki tudjátok találni magatoktól.)

És akkor ennyi előhang után lássuk a lényeget. A PC oldala könnyen elintézhető: mi a Makito Mori által alkotott MMSSTV programot javasoljuk mindenkinek. (Ha e sorok írója meg tudta tanulni a kezelését, akkor “Neked” roppant könnyen fog becsúszni a sapka alá.) A netről millió helyen letölthető, ingyenes és faék jellegű. (A beállításban bármikor örömmel segítek, de bízz magadban, menni fog!) A szoftvert kövület PC-kre is fel lehet telepíteni. (Nekem tizennégy esztendeje egy 144 MHz-es Dell lapp-topp 🙂 a megoldás – lásd a nyitóképet!) Mert ez üt – oszt a többi nem számol.

Tehát fenn a progi, játszanál. Betöltöd a képet, rányomsz a két másodpercre belőtt 1.750 Hz feliratú gombra – majd amikor a rádió vételre áll, Te magad is vársz egy csöppet. A jeladó visszaadja a hangzótávíróját, utána számolsz magadban kettőig, majd tapadhatsz is a TX billentyűre. (Az időket mindenképp várd ki, különben lemarad a fotód eleje.)

Ha nem akarsz kitolni magaddal és a partnereiddel, akkor nem a sok tucat másodperces, hanem a rövidebb Martin egy-kettő, vagy valamelyik Robot üzemmódban tűnsz föl az éterben. Hiszen gondold el, bár szép a PD változat, de mire a minimál összeköttetéshez szükséges négy kép átmegy, addig eltelik akár fél óra is. (Szemtanúi voltunk számos olyan félbemaradt QSO-nak, ahol az egyik fél öles betűkkel kérte a másikat, váltsanak a Martin-ra, de az illető csak azért is maradt a leghosszabb módszernél. Ott is hagyta a partnert, mint Szent Pál az oláhokat.)

Na, mi van még? 🙂 A két méteres átjátszón újabban rendszeresen feltűnik pár lengyel amateur – a kép minősége olyan, amilyen, de azért tízből ötször olvasható, értelmezhető. Ha a fotó nem megy át, mert messzi a partner, küldj fehér alapon fekete betűvel írt képeket. A sokéves tapasztalat azt mutatja, ez üdvös módszer, s a célnak megfelel.

Érdemes azt is megcselekedni, hogy az ember először kivárja a beacon idejét, amely a legutóbb felküldött négy képet mixeli össze – két méteren húsz percenként, hetven centiméteren (emlékeim szerint) fél óránként. Efféle metódusban szabadon szemlélhető, ki volt az, aki előttünk dolgoztatta az általjátszót’. A QSO-k ideje változó – a gyakorlottabbak szinte azonnal felelnek, de az antikvitás PC-vel piszmogóknak kell pár perc, míg feliratoznak és vétel jellemeznek. Légy birka mód türelmes, ne remélj íziben visszhangot. A ripíter’ persze arra is tökéletesen alkalmatos, hogy vizsgáld a saját QTH-d, rádiód, felállásod viszonyait. Mi az a legkisebb erő, legócskább antenna és telepítési hely, amivel még ippeg’ eléred, értékelhető fotót kapsz válaszul és így tovább, más mesék…

Ismételjük nyomatékkal, a fenti írás ismét csak kedvcsináló, semmi több. Hiányos és bizonnyal kötögethető, de legalább nem elméletben íródott meg, hanem konkrétba’.

Rádiózz randevúzz velünk – akár SSTV üzemmódban is! Az étermunka megnyugtat, kisimítja a ráncokat, csökkenti a magas vérnyomást – sőt, akár a másik nem szemében is vonzóvá tehet. S mindezen túl kár lenne szem elől téveszteni: “helyetted” senki nem képes leülni a rig elé.

Még a Jó Isten sem – pedig annak aztán van hatalma feszt.

73!

HA5CBM Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .