Készült: kétszázhatvankét darab

A háború előtt itthon gyártottak tizenkét-tizenöt ezer darab katonai rádiót, s e körből kevesebb, mint egy százalék őrződött meg korunkra. Az R/3 távrábeszélő pótszerelvényből kétszázhatvankét példány jött ki a magyar üzemek kapuján – s maradt belőle tudtunkkal egy. Nem kell hozzá matematikusnak lennünk, hogy belássuk, ez is kevesebb, mint egy százalék. Szörnyű az egész – viszont nézhetjük pozitívan is: jelesül olyformán, hogy ez a magányos mohikán legalább túlélt mindent… 🙂

c56f25a7-0ff9-45ca-a5f1-e320b8173ba9R3-távrábeszélő

Még a bantu nemzetnek is akadnak olyan mondásai, melyek mindent visznek – de az oroszban szerintünk az egyik csúcs így hangzik: Harasa Masha, no nye nasa.

18a20ac5-41e4-47ae-9a5b-c57cf7a61e99
Ez a kép pont ide illik. Vagy ahogy pöstiesen mondják: E!

Ám mivel ez egy rádióamateur oldal, ezt inkább le sem fordítom (ha érdekel, a gúgli a barátod) – helyette inkább vegyük a másik top-ragadozót, azt is hazai idiómában: Inkább száz barátod legyen, mint száz Rubeled. A pénznem azért nagybetű, mert amikor e bölcsesség született, még így illett papírra vetni, másrészt azt is tudni kell, hogy akkortájt egy nagyon jómódú paraszt éves jövedelme sem haladta meg a húszat, esetleg harmincat. De az utóbbi már valóságos Krőzusnak számított kortársai szemében.

El lehet képzelni tehát, hogy az eszes ember mire ment száz baráttal. Másként fogalmazva nem volt tehát…

2a833792-18e4-430f-bb89-1910aabeee0c

…gondolkodású az olyan alak, aki valamely felebarátjához fordult segítségért. 🙂

No, de haladjunk, mert megint megszólnak az éterlovagok, hogy hiába raboljuk a drága idejüket. Van tehát nekünk is – ha nem is száz, de jó pár – barátunk, aki szívén viseli a múlt értékeinek megmentését, megőrzését. Az egyik ilyen – de inkább le sem írom a nevét, mert még ártok neki – nevezzük egyszerűen és stílszerűen R-10-nek. 🙂 – nos, R-10 a minap egy helyen téblábolt, ahol szemet szúrt neki ez a férfi tenyér méretre hajazó lomhalom. Egyből e sorok írójára gondolt, s eltette szépen, ahogy köll’.

e473b157-d375-4c38-9f9d-de48cfaadb1a

A V1-V2 a vonal, a H a hallgató csatlakoztatásának helye. Ez a csöppség eléggé különleges bizgera’, lévén az R/3-hoz használták anno a háború előtt-, alatt- és utána is egy ideig. Írtunk már róla, de bevalljuk őszintén, soha nem hittük, hogy valaha látunk akár csak egyet is, azt meg álmodni sem mertük, hogy a birtokunkba is kerül. Az R/3-ból – amit itt és itt mutattunk be részletesen – amúgy sajnos nem sok maradt – egy szép példány azonban látható a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budai Várban lévő központjában.

d8745177-c66f-4453-bcf0-c045d4e15e2d

A ketyere belülről nézve. Alant pedig a kapcsolási rajza látható három részletben a Haditechnikai Intézet 1942-es saját kiadványából.

Tévedés ne essék: a szemléltetett kütyü e kép

Mivel az egykori szakemberek mindent leírtak, így mi itt és most nem ismételnénk meg őket – jöjjön inkább néhány eredeti oldal… 🙂

Mint szemlélhető, mind a két berendezésből kétszázhatvankét darabot gyártottak. Tuti nem véletlenül… 🙂

9857a448-d417-410d-86c6-434dd6fff9f4

Ez ugyan fekvő kép, de a lényeg azért érzékelhető. És igen, az eredeti csavarjai is rendelkezésre állnak. 🙂

Nos, mára ennyi fért, de hamarosan érkezünk az újabb érdekességekkel. S zárásként egy megjegyzés: érdemes a klub “arckönyvét” is rendszeresen nézegetni, ugyanis akadnak olyan hírek és “egyéb” izgalmak, melyeket csak ott közlünk… 🙂 Hiába no, ez az onlájn’ élet már csak ilyen… 🙂

Ne feledjétek: a HAmatőr fórumon ott a katonai rádiógyűjtők közössége, de a Roncskutatás szakijai is sokat tudnak segíteni az ápoltaknak! 🙂

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .