Esőben is szépül a Zil!

Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban – így alig jutott időnk ide írni. Akadt olyan hetünk, amikor péntektől-vasárnapig csak a klub szekerét lendítettük előre – s nem kevesen, hanem örvendetesen sokan. Most a Zil-131-es klubtulajdon híradó géperejű jármű a fő csapásirány, melyet erőteljes tevékenységgel igyekszünk felkészíteni a közelgő OT és a műszaki vizsgára. Egyben ismét és nyomatékkal utalunk arra, hogy a klubnak két fő kommunikációs csatornája van – az egyik a FB a másik pedig ez a honlap. Azaz aki képben kíván lenni, annak azt tanácsoljuk, hogy ott is szemlélje az eseményeket, lévén rengeteg apróság pont a csekélyke mérete vagy a gyors közlési “kényszer” okán nem kerülhet ki ide.

cfeb9cb3-91b8-4872-9982-e7349943a664

A minap írtuk meg, hogy pörögnek a csiszológépek, akár csak azt, hogy bezöldült a Zil. Az az igazság, elfáradtunk, lévén akadt több olyan egymást követő nap, amikor csak és kizárólag a Zil-131-es géperejű jármű körül sürögtünk-forogtunk. Viszont azt is tudjuk, hogy nincs mindenkinek FB-ja (hogy mást ne említsünk, e sorok írójának sem), így ide is kellenek a hírek az aktuális helyzetről. Rajtunk tehát ne múljon, lássuk, mi történt a közelmúltban.

7bc0a138-83cb-4136-afb7-38ef4280d9bb

Az éber olvasók bizonnyal már felfedezték, hogy a festés során kint voltak az oszlopok. A “döntsük vagy maradjon alaphelyzetben” kérdésén nem keveset morfondíroztunk, s végül véletlenül sem a lustaság magyarázta az állást, hanem az időhiány. No meg az erővel való spórolás is, lévén a TA-19-es és 16-os árbocok nem két kilogrammot, hanem annál “csöppet” többet nyomnak. S az már csak hab a tortán, hogy ha ledöntöttük, akkor úgy tudnak a tetőre visszakerülni, ha valamiképpen föl is emeljük őket.

Na, az már egy külön mutatvány. 🙂

be49e5f0-98d8-4dc9-8e58-42f3263f4006

Szóval az árbocok úgy maradtak, ahogy, a festés meg elkészült. Igen ám, de a sok apró cele-kulát valakinek vissza is kellett a testre szerelni. Na ez a munka zajlott a minap a szakadó esőben – mint azt a mellékelt pár fényrajz is szépen szemlélteti.

Ez a Zil-131-es egyébként egy csodajárgány! Túl azon, hogy nyolc hengeres még megkapóan szép is. Persze attól, hogy a hatkerekű masina kellően katonai zöld lett, még nem jutottunk a projekt végére – hiszen a java csak eztán következik majd az OT és a műszaki vizsga formájában.

7c9cec17-2910-48a9-9a18-1576bddbfc76

Fontos megjegyezni, a tavalyi évben a jármű belső tere teljesen újjá született, a vevőkészülékek működnek, ahogy kell, s a citromantennák is le lettek próbálva. Mi több, a hiányzó speciális koaxiális kábeleket is mind legyártottuk, így az éles rész belül bármikor produkálható, indítható. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a “megfogható dolgokat” gyakorta a tagtársak adják be a közösbe a saját (féltett) gyűjteményükből – s ez esetben totál mindegy, hogy egy hiányzó “überritka” hetvenöt Ohmos orosz katonai csatlakozóról (erős idegzetűeknek: russian military big 75 N – lehet nekifutni a feladatnak a neten, esetleg a moszkvai haveroknál) vagy egy amúgy nem olcsó állomásóráról beszélünk.

Ez is a jó a közösségben. Az ember rájön, hogy ez-az nincs meg, pedig ott lenne a helye, megy a körlevél, oszt’ majd csak lesz valahogy.

És szokott lenni, mint a hírek is jelzik. 🙂

659f4834-b653-4023-9cff-7aa5e5f4777d

Érdemes megnézni HG6PTZ Tomi arcát – a mosolya magáért beszél… 🙂

És akkor a koaxvégek után nézzünk még egy-két üdítő, az elmúlt pár napból hozott friss apróságot, melyek akadályt képeznek. Az elektromos csatlakozók nem a megszokott és jól bevált magyar katonai méretűek – lévén külalakra ugyan stimmelnek, de a lábkörük már egészen egzotikus. A szabócentis fényrajzok láttán a szakboltban is csak a fejét vakarta a készséges eladó, mondván, ilyet ő még soha nem látott.

Mi sem, pedig van részünk feszt ebben a technikában, elhihetitek.

Mit tehet ilyenkor a honpolgár, aki egyben leleményes amateur is, mint például HA7EO Attesz? Átszerel mindent, amit ér olyanra, amiből van hat raklap. Igen, de ez ugye nem tíz minutum, s addig sem képes csiszolni.

Aztán ott a nulla és föld probléma. E sorok írója ennek részleteibe nem is folyna bele – pusztán annyit jegyez meg, hogy az orosz rádiókon (és valójában bármin) a “föld” egészen mást takar, mint a mi “földünk”. Még nyersebben mondva: a mackó csak két vezetéket használ, míg ugye mi hármat. Persze, jó dolog a spórolás – de azért egészségesen élni sem rossz…

Na, de elég is belőlünk, hiszen akkor miről írunk legközelebb?

Maradjunk tehát annyiban, a Zil szépül, s alig várja, hogy feltűnjön e hét végén Szigligeten, a MEDOSZ üdülőben, az I. Antal-hegyi Szomszédoló rendezvényén. Ha ráérsz, gyere oda, s tekintsd föl saját szemeiddel, mire jutottunk az összefogással.

Mert hiszen összefogni jó!

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .