Programozás – HA8ADI Ádám írása

“Néha” 🙂 a modernitás felé is ki kell kacsingatni – ennek jegyében most közöljük HA8ADI Ádám klubtársunk írását. Mint alant olvasható, mórahalmi klubtársunk nem csak a nehéz vasak világában mozog otthonosan, hanem gyakorló egyetemistaként e terület sem idegen tőle.

Gyűjtői-rádiós portré a padlástérből: HA8ADI Ádám

Ebben a cikkben szeretnék bemutatni egy játékos módot arra, hogy hogyan lehet elsajátítani a programozás alapjait különösebb erőfeszítés nélkül. Persze az alapokkal még nem megy sokra az ember, de a programozás során nélkülözhetetlen logikus gondolkodás begyakorolható és ha elég kreativitás szorult belénk, akkor igen mókás dolgok létrehozhatók. A módszer lényege, hogy nem gépeljük a programunkat, hanem egy grafikus felületen „boxokat” illesztünk össze megfelelő módon. A boxok elhelyezkedése és formája természetesen összefüggést mutat a szöveges programozás során begépelt szöveg „formájával”, így ha a későbbiekben áttérnénk a szöveges programozásra, akkor lesz némi gyakorlatunk a programokban történő eligazodásban is. Értelemszerűen a cikk nem fog sok újdonságot nyújtani egy képzett programozónak, de talán a gyerekének hasznos elfoglaltságot biztosít, megmutatva, hogy a számítógép igenis lehet hasznos, akár gyerekkorban is.

A fentebbi képen a Fibonacci számsorozatot számítom ki a program segítségével

A programozásban gyakran az a rossz, hogy nem látunk kézzel fogható eredményt a munkánk végén, erre is kínálunk most egy megoldást. Ez pedig nem más, mint az mBOT, ami egy alap robotocska, és az mBlock nevű programmal programozható, a már fent említett programozási módszerrel.

Íme egy kép az mBotról 🙂

Az mBot egy arduino alapú robot, amely lényegében a vezérlőegységből áll, továbbá két motorból, melyek egymástól független működnek, így a robot képes helyben megfordulni. Az alapcsomag magában foglal továbbá egy ultrahangos távolságérzékelőt, illetve egy vonalkövető szenzort is. A kommunikáció USB kábelen történik, de van egy lapocska az alaplapra csatlakoztatva, amely lehet wifi, vagy bluetooth kialakítású, ez könnyedén cserélhető, így nem kell örökre elköteleznünk magunkat az egyik kialakítás mellett a robot megvásárlásakor. Ezen lapocska segítségével a robotunk vezeték nélkül is irányítható. A bluetooth esetében nem szükséges semmilyen kiegészítő, azonban a wifi esetében a csomagban mellékelt USB sticket kell használnunk.

Az mBotot a Makeblock nevű cég fejlesztette ki 2015-ben egy közösségi finanszírozású projekt keretében, a célközönség elsősorban a gyerekek, de biztos vagyok benne, hogy egyetlen apuka sem veti meg a szórakozás ilyen módját, főleg ha azt esetleg a gyerekével közösen teheti.

A programozásához több módszer létezik (akár telefonról lehetséges), de most a már fent említett mBlock nevű programot és annak használatát igyekszem bemutatni, amely gyakorlatilag a Scratch egy módosított változata, a lényege a grafikusság, és hogy programozható róla az mBot. A program szabadon hozzáférhető, csupán némi keresgélés szükséges a neten. Alapból angol nyelvű, de létezik magyarosított verziója is.

A programban tetszőleges szereplőket (Panda, Sárkány, Búvár stb..) tudunk beprogramozni, vagyis utasítani különböző dolgokra, mivel a célközönség a gyerekek voltak, azért ne lepődjünk meg, ha a parancskészlet kissé gyerekes. Továbbá lehetőségünk van a háttér megválasztására is, hogy a szereplőnk ne egy hófehér háttér előtt árválkodjon. Fontos, hogy a program önmagában is használható, nem szükséges hozzá a robot.

A képen egy áttekintés látható,hogy mi hol található.
A program funkciójára a kommentekben várjuk a tippeket!

A parancsokat különböző kategóriákba sorolták a könnyebb kezelhetőség érdekében, külön kategória jutott a robot parancsainak.

Mindig egy adott szereplőt tudunk programozni, ha rákattintva megnyitjuk a programozási felületét. A program kezdődhet többféleképpen, például: beállíthatjuk, hogy akkor induljon el egy cselekvés, ha lenyomunk egy adott billentyűt, de beállítható, hogy akkor kezdje, ha rákattintunk egy zöld zászló ikonra, mintegy zöld utat adva a programunknak.

Létrehozhatók változók is, amelyeket kedvünkre módosíthatunk, továbbá megjeleníthetünk a színpadon.

A nyelv lehetővé teszi ciklusok létrehozását is, így ezeknek a logikája is könnyedén elsajátítható.

A cikknek nem célja a program és a robot használatának pontos és részletes ismertetése, arra számos egyéb forrás fellelhető az interneten. Ilyen például a Makeblock youtube csatornája is:

https://www.youtube.com/user/Makeblock/about

De ha nem szeretnénk beruházni egy robotra, akkor egy Logiscool is megfelelő választás lehet, ezekben a délutáni sulikban a gyerekek szakkör szerűen tanulhatják meg, többek közt ennek a robotnak a programozását is.

Mára ennyire futotta, de hamarosan érkezünk az újabb érdekességekkel!

73!

HA8ADI

Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .