Csináld magad- R313M2 by HA8ADI Ádám

Sokszor áll elő az a helyzet, hogy ha kezünkbe  kerül egy katonai rádió , nem tudjuk beüzemelni, mivel nincsenek meg a szükséges tápkábelek. Ilyen helyzetbe kerültem Én is egy R313M2-es lommal. Kis szerencsével van esélyünk eredeti kábeleket szerezni, ez a legjobb megoldás, mivel hozzá sem kell nyúlni. Amennyiben ez nem sikerül magunk is készíthetünk megfelelő “madzagokat” , itt a kritikus pont a megfelelő csatlakozók beszerzése, ez valamivel egyszerűbb, mint egy komplett kábel beszerzése, mivel az oroszok sok helyen használtak ugyan olyan csatlakozókat.

Portré… 🙂

Jómagam egy apróhirdetési oldalon találtam cirka harminc katonai csatlakozót, azonnal le is csaptam rájuk, még alkudnom is sikerült , csak remélni tudtam, hogy a pakk tartalmazza a nekem szükséges három csatlakozót. Amint a kezembe kerültek a csatik rá kellett jönnöm, hogy csak kettő megfelelő csatlakozó van benne, egy négy pines dugó hiányzott, rövid tanakodás után rájöttem, hogy le lehet gyártani egy négypinest, két darab kétpinesből, ehhez csak megfelelő plusz lyukakat kell fúrnunk a meglévő kettő mellé. Ez okozott némi fejtörést, mivel nagyon kis helyen kellett a lehető legprecízebben fúrni. Sajnos fekete kábelt sem kaptam a helyi barkácsboltban , így fehérrel kellett beérnem, de végre sikerült beüzemelnem a masinát.

R313M2 Tápegység

R313M2 betáp

A végeredmény nem lett a legszebb, azonban jól funkcionál , szerintem ez a lényeg.

És íme egy videó a rádió működéséről:

 

Üdvözlettel:

HA8ADI Ádám

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .