Az R-10 komplettírozása – HA8ADI Ádám írása

Már egy jó ideje nálam pihen egy remek állapotú R-10-es masina, szinte minden tartozéka megvan, hála egy gondos amatőrnek, aki óvta az elmúlt pár évtizedben. Azonban akad , ami hiányzik. Ilyenkor vetődik föl a kérdés, hogy mi is az pontosan? Na igen… A válasz korántsem egyszerű, hiszen erre nem ad feleletet a netes kereső, nincs leírva a helyi könyvtárban, sőt , még a mindentudó nagymama sincs birtokában eme becses információknak. (Mondjuk HA5IT Tomi igen, de ő is volt kezdő… 🙂 )

Ádi R-10-es masinája – érdemes föltekinteni a magyarázó cetlit! 🙂

Számomra a megoldást először már hasonló problémát megélt gyűjtők jelentették, akik elővéve saját rádiójukat igyekeztek segíteni. Aztán a már említett előző tulajdonos szólt, hogy megvan neki az eredeti törzskönyv az R-10-eshez. Ezt ingyen eljuttatta hozzám, amit ezúton is köszönök neki.

Eredeti papírok, melyek…

…olykor annyit érnek, mint maga a rádiókészülék. És ez korántsem holmi vicc!

A csomag egy eredeti törzskönyvet tartalmazott, illetve egy készletjegyzéket, amely az eredeti tartozékokat taglalja. A törzskönyv számát többször átírták, így korántsem biztos, hogy az én rádiómhoz tartozott-e eredetileg, azonban rejt pár érdekességet:

A vevő jellemzése rovatban említett két µV-os érzékenység ellenére egy 1972-es bevizsgálás során hat µV-os érték került lejegyzésre, ami akárhogy is, de a gyári norma háromszorosa.

A törzskönyvben szintén van egy készletjegyzék, amiben feltehetően egy leltár alkalmával aláhúzták a meglévő kiegészítőket, azonban a “Műszaki leírás”, a telepek, a tartalékizzók, valamint a csőkészlet megúszta ezt az ugyan barbár, ám igen effektív módszert. Ebből arra következtetek, hogy ezek a kiegészítők már anno sem voltak meg, így ne is csodálkozzunk, ha napjainkban szinte (!) fellelhetetlenek.

Az ellenség is hallja ám!

A külön készletjegyzék szerint az alábbiaknak kell meglennie egy komplett R10 készlet esetében:

Főcikk: – R10 adó-vevő

két darab kétrészes hordheveder, párnával

egy darab kézikészülék mikrofonnal és hallgatóval

hét darab 1T4T elektroncső

négy darab 1L4 elektroncső

egy darab 3A4 elektroncső

egy darab jelzőlámpa (1,5 Volt, 0,09 Amper)

egy törzskönyv

R-10 tartozék és tartalékanyag:

egy gumiszigetelésű antenna

egy fém antennamotolla

nyolc botantenna tag

egy műantenna

egy tartalékanyag fiók

egy világítószerelvény, izzólámpával

egy földlemez

egy fatok a jelzőlámpák részére

egy elektroncsőfogó

egy kettős hevederes fejhallgató

egy beszélőszelence

egy csavarhúzó, kicsi

hét 1T4T elektroncső

négy 1L4 elektroncső

egy 3A4 elektroncső

hat jelzőlámpa (1,5 Volt, 0,09 Amper)

Telefiók, teletál… 🙂

Kétlem, hogy sok olyan R-10-es maradt ránk, amelynek mindene megvan a felsoroltak közül. Sok esetben nem a rádió beszerzése a nagy kunszt, hanem a hiányzó tartozékok felkutatása. Ez sokszor sok időbe és türelembe telik, és persze a megfelelő kapcsolatok sem elhanyagolhatók. Itt emelném ki ,hogy sok esetben ez nem pénz kérdése!.

Sajnos a sajátomból is hiányzik pár tartozék, úgy mint a “Műszaki leírás”, vagy a feltekerhető rombuszantenna. Ezek manapság nagy ritkaságok , így komoly fába vágtam a fejszém a komplettírozást illetően.

A R-10-esem valószínűleg még a seregben új festést kapott. A festő szaki nem vitte túlzásba a maszkolást, így sok olyan elem is zöld színben tündököl, amelynek nem kellene, ami enyhén zavar, de ez már a rádióhoz tartozik, mondhatni történelem. Egyedül a fedlapban lévő utasítástábla zavart, így azt megfelelő oldószerrel megtakarítottam, ezzel nem vagyok teljesen elégedett, de sokkal jobb, mint volt.

Lista-lista rengeteg…

Küzdök még egy törött csatlakozóval, valamint pár szegecs hiányával is, de ezek kijavítása nem nagy ördöngősség, inkább idő kérdése. Ha a megfelelő javításokat elvégeztem elengedhetetlen lesz a festés kijavítása is néhány helyen.

Remélem izgalmas volt a leírás, illetve segíteni tudtam a pontos lista közzétételével. Ha bármi kérdésed merül fel keress bátran!

 

Baráti 73!

HA8ADI

Ádám

a Military Szakosztály vezetője

  1. Szia ! Egy R10 üres doboz hiányom van. A belseje megvan, mennyit lehet adni csak a dobozert+ előlap? 73, HG8W & HA8ZO Karcsi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .