R-326 táp HA5SPA Péter tolmácsolásában

A hazai ápoltak kollekciói talán nem is képzelhetőek el az R-326 és R-323 párok nélkül. Ami persze nem is nagy csoda, hiszen mind a kettő remek kis masina, sőt, ha az R-323 KF-jelét a kellő katonai miskulancián át bevezetjük az R-326 antennacsatlakozójára, akkor egy olyan állomást kapunk, amely száz MHz-ig összüzemmódban dolgozik, s akár a sokat átkozott digit-jelek vételezésére is megfelel. Mivel korunkban egyre több ilyen lomhalom kerül elő (furcsa mód) táp nélkül, s korábban a HAmatőr Fórumon és számos, nekünk küldött levélben is felvetették az igényt egy új anódpótlóra, HA5SPA Péter pákát majd tollat ragadott, s kielégítette a közigényt. Alant az Ő szavai és fényrajzai következnek szépen sorban.

Az elején szögezzünk le egy fontos részletet: most nem egy kész dobozolt megoldást mutatunk be, hanem inkább ötletet-iránymutatást szeretnénk adni. Mivel nálam éppen nem áll rendelkezésre R-326, ezért a tápegység tervezéséhez a készülék dokumentációja volt a kiindulópont, feszültség és áramfelvétel dolgában.


spec

Ez már valami, a rádió 2,8-3,5 Watt teljesítményt vesz fel, attól függően, hogy be van-e kapcsolva a skálaizzó. Csöves rádióhoz képest elképesztően takarékos, sok mai társa is megirigyelhetné ezt az értéket. Az összképen egy kicsit ront, hogy ehhez a hálózatból huszonöt Watt teljesítményre van szüksége a gyári tápegységnek, ami bekapcsolt világítással nézve borzasztóan rossz, tizennégy százalékos hatásfokot takar.

A táplálást a minden “rendes rádióamatőr háztartásban” 🙂 előforduló 13,8 V-ról terveztük megoldani, az előző cikkben bemutatott LM2576-os kapcsolóüzemű feszültségszabályzó IC-család LM2576-ADJ típusával. Egyébként a 13,8 V nem kötelező, az IC alapváltozatánál hét és negyven, míg a HV (high voltage) típusváltozatánál hét és hatvan Volt közöttire adják meg a bemeneti feszültséget. Már az IC nevéből is sejthető, hogy itt egy változtatható kimeneti feszültségű eszközről van szó, ennek az adatlapon szereplő mintakapcsolását mutatjuk be.

kapcsolas

Az előzőleg megvalósított R-107 tápegységhez készült nyák volt a próbapanel, ezen egy helyen át kellett vágni egy vezetősávot, egy helyen pedig átkötést alkalmazni, a visszacsatolás kialakításának céljából.

Az adatlap az R1 értékét egy és öt kΩ közöttire adja meg, nálunk 1,3 kΩ akadt a ládafiában. A pontos 2,5 V kimeneti feszültség eléréséhez 1,34 kΩ szükségeltetne, de mivel éppen ilyen nem akadt, ezért ezért oda is 1,3 kΩ került.

aramkor

Ha nagyon pontosak szeretnénk lenni, akkor az R2 ellenállást egy 2k2 potméterrel is helyettesíthetjük, de a két egyforma ellenállás is kielégítő eredményt ad. A tesztelés két Ω terheléssel zajlott, így a kimeneti feszültség 2,47 V lett, ez körülbelül 1,2 A-t jelent.

teszt1

teszt2

Eddig jó, de ezek után nézzük a hatásfokot. A bemeneten az áramfelvétel 0,33 Amper, ami rövid számolás után 66,5 százalékos hatásfokot jelent.

teszt3

Emlékeztetőül: az eredeti táp tizennégy százalékot “tud”.

Persze mi tudjuk, hogy egy gyűjtőnek az az igazi, ha minden megvan a lomhalmaihoz – de otthon, ahol senki nem látja, ez a megoldás maga a tökély. Nem pörgeti az órát és egyéb főnyeremények.

No meg azt sem szabad elfeledni, hogy az ember azért hobbista, hogy forrasszon. Ez – úgymond – a lényünkhöz tartozik. Hát akkor rajta, pákára fel! A dobozolás meg már csak gyerekjáték… 😉 Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy a szerkezet az R-323 táplálására is tökéletesen megfelel. 🙂

73!

HA5SPA

Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .