Pár gondolat az R-326 és az R-323 típusú RH és URH vevők használatához

Bátran a legnépszerűbb katonai készüléknek nevezhetőek korunkban az R-326-os és az R-323-as vevők. A tetszés oka alapvetően két okra vezethető vissza – egyrészt idős koruk ellenére ma is relatíve olcsón beszerezhetőek, másrészt tökéletesen – és ami ugyan ilyen fontos: megbízható műszaki színvonalon – kielégítik egy kezdő rádióamatőr vagy gyűjtő igényeit. Az alapvető technikai paraméterek (hullámsáv, üzemmód) bemutatását ismertnek vesszük, jelen rövidke írásban inkább azokra a finomságokra térünk ki, amelyek tapasztalataink szerint kevéssé tudottak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az R-326-os, döntően elektroncsöves felépítésű készülék az RH sávok megfigyelésére szolgál. Fogyasztása bekapcsolt világítás és 2,5 Voltos táplálás mellett sem éri el a 4 (négy) Wattot – azaz használata cseppet sem dönti romba a családi kasszát. Az R-323-as URH berendezéshez képest szembeszökő különbség, hogy utóbbi nem tartalmaz VFO-t. (Ez a 326-os esetében szemből nézve a jobb fölső sarokban látható.) Ez a hátrány azonban csak látszólagos, lévén a 323-as rádió második KF-je az előlapon ki lett vezetve – azaz ha az itt észlelhető jelet a 326-os antennabemenetére csatlakoztatjuk, s a skálát fixen 10,7 MHz-re hangolunk, akkor az RH (326) készülék egy KF-vevőként fog működni, ahol a megfelelő oldalsávot a BFO forgatásával leszünk képesek kiválasztani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amennyiben nem rendelkezünk eredeti összekötő koaxiális kábellel, azt mi magunk is elkészíthetjük, ám a forrasztás során ügyelni kell arra, hogy egy pár pikofarádos kondenzátorral egyenáramúlag leválasszuk egymástól a két csatlakozót. Erre azért van szükség, mert a 323-as KF kimenet egyben a – rendkívül ritka – P-323 panorámavevő kijelzőjét hajtja meg, s ott néhány Voltos segéd-egyenfeszültségre van szükség, amelyet a 323-ból vesznek el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E készülékek csatlakozói az úgynevezett orosz UHF dugók, amelyek a börzéken általában beszerezhetőek. Aki az autentikus megjelenést preferálja, az mindenképpen tartsa meg az eredeti állapotokat, de a praktikus lelkek bátran kicserélhetik az aljzatokat bármilyen, nekik tetsző kivitelre.

r323_02 r323_03  r323_05

r323_04

Fontos megjegyezni, hogy a 323 és a 326 KF-körei a kor alkatrészgyártási színvonalát tükrözik – azaz nincs közöttük két darab egyforma. Ezért az üzemben minden egyes készülékhez egyedi optikai skálát alkottak – s ez számunkra annyit jelent, hogy ha a KF valami okból tönkremegy, ugyan megjavítható, de a mechanikai hitelesítés már megugorhatatlan feladat lesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 326 és a 323 alapvetően a felderítőknek készültek, s elődjüknek a második világháborúban alkalmazott úgynevezett német „lövészárok rádiók” tekinthetőek. Az érzékenységük ennek megfelelően igen-igen jó. Ezt jelzi, hogy ha valaki rendelkezik az eredeti leírásukkal, meglepve láthatja, az alkotók szerint a kielégítő vételhez az esetek többségében bőven elegendő az úgynevezett Kulikov-antenna alkalmazása. Ha a fedezékben vagy lakásban telepítjük, akkor lehetőleg az ajtóhoz, ablakhoz kell állítnai, s csak ha ez nem megoldható, célszerű a sodrott és szigetelt antennahuzalt csatlakoztatni a készülékhez. Nem győzzük ismételni, a készülék érzékenysége valóban legendás – akadt olyan, a Katonai Felderítő Hivatal által kiválogatott gyári példány, amely e tekintetben megvert egy félmilliós gyári adó-vevőt – 1998-ban…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zárásként pedig pár apró trükk: az antennabemenet alatt található csavarral az ideális csatolást tudjuk belőni. Érdemes kapcsolható csillapító-tagokat beépíteni a koaxiális körbe, mert a „nagy” antennáról érkező túl nagy jelek élvezhetetlenné tehetik a rádiózást. Ha dipólussal kívánunk dolgozni, egy 1:4-es illesztőtrafót is iktassunk be a tápvonal és a hual közé. Amennyiben a 323-ra az 50 és 70 Mc/s-os sávok vétele okán Yagi antennát teszünk, gondolni kell az ideális illesztésre – lévén, a rádiók bemenete 75 Ohmos és nem ötven. Érdemes a készülék elején található földelés csatlakozót a hálózati földhöz fixen bekötni – ez ugyanis nem elsősorban RF, hanem sokkal inkább villám- és életvédelmi célokat szolgál. A volt Szovjetunióban és a mai Oroszországban a villanyhálózat alapvetően két vezetékes, s nincs földelés, csak a fázis és a nulla. E módszer tagadhatatlan előnyeiről és kétségtelen hátrányairól nem kívánunk hosszabban értekezni, pusztán annyit jegyzünk meg, ha orosz rádiót használunk, akkor azt minden esetben (!) földeljük le a hálózati földünkhöz az erre a célra szolgáló csatlakozón keresztül. (Ha elmulasztjuk, majd az első rázós élmény észre térít…)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zárásként pedig egy jó tanács: ha bármelyik készüléket számítógéphez óhajtjuk csatlakoztatni, azt mindenképpen egy 600 Ohmos leválasztó trafón keresztül tegyük meg. Ennek hiánya földhurkot, rosszabb esetben szikrákat is kelthet – s e randevúból a PC borítékolhatóan rosszabbul jön ki, mint a 323 vagy a 326.

 

Ha van kérdésed, tedd fel, s mi igyekszünk a legjobb tudásunk szerint felelni rá!

HA5KDR Military Szakosztály

 

 

Fotók származási helye: ITT és ITT

  1. Javasolt betenni a tápágba egy 3V-os Zenert és egy 3A-es biztosítékot! A tápegységben a szép nagy áteresztőtranzisztor hajlamos elpukkanni, akkor a rádió összes elektroncsöve kiég, melós dolog mindet cserélni!

  2. Az R-323 természetesen tartalmaz VFO-t, alighanem BFO -ról lehet szó. Az egyedi (foto)skálákat a korabeli rádióknál nem a KF, hanem a VFO miatt kellett alkalmazni. Adott skálához pontosan együttfutó VFO-t szériában nem lehet készíteni ill. behangolni. Ha valaki eltekerget egy ilyen oszcillátort, örökre elveszíti a pontos frekvenciabeállítás lehetőségét. (többé-kevésbé)

  3. Amatőr rádiózás terén teljesen kezdő vagyok,de szeretnék belekóstolni a rejtelmeibe . Először , itt Nálatok találtam erről az orosz masináról egy jó kis leírást.Mivel azt írjátok kezdéshez ez ideális,szeretnék egy ilyen rádiót.
    Kérlek segítsetek egy jó állapotú R-326-os beszerzésében.

    Köszönettel:
    Attila.
    Mail: kalauz.nora@gmail.com

  4. Tisztelt Urak!
    Van egy ilyen rádióm, de hiányzik a tápegységből a jobb felső 0.5 A-es biztosíték. Tudna valaki segíteni abban, hogy mi kell bele? Valami nagyon rövid lehet, amijet próbálgattam, mind hosszúnak bizonyult.
    Üdv FGyuri

    • Közben az oldalon közzétett orosz kezelési utasítás címre a neten rákeresve megtaláltam, és le tudtam tölteni. Az alkatrész jegyzékben megtaláltam, hogy ПМ 0.5-ös biztosíték kell bele, azt meg ma is kapni az oroszoknál, méretezett képekkel, így már tudom mir keressek!
      Hálás köszönet az oldal létrehozásáért és a hssznos információkért!!!
      Üdv FGyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .