Szépen sorban – íme az R/16

Mai napig nem tisztázott, hogy a Magyar Királyi Honvédség jelzéssorában meddig tartottak az R/számok. Mi számos előadásban és írásban is jeleztük, tévedés azt hinni, hogy az R/15-el lezárult a sor – olyannyira, hogy bizonyos források alapján R/18-ig terjesztettük ki az adatokat. A HTI könyv vitán felül álló eredetiségű, s abban az R/17 jelenti a záróakkordot. Ugyanakkor a kiadvány utolsó oldalai között egy magányos, az anyagba sehogy sem beilleszthető lapra bukkantunk. Ez egy hordozható nyolc kilowattos berendezés leírásának eleje. Persze nem állítjuk, hogy ezt titulálták R/18-nak, de a HA8BDE Dénes Om által korábban már bemutatott mozgóadóra (Soldatensender) talán ráillik. Jó lenne, ha előkerülne a többi hiányzó oldal is, hiszen akkor tisztázhatnánk a homályt – de szerintünk erre csekély az esély, mert (tudtunkkal) e HTI könyvek bár egy sorozat részeinek tekinthetőek, mégis csak egy példányban születtek.

R16-kapcs01

Az R/16 kapcsolása a HTI 1943-as könyvéből

Az R/16-ot a fővezérség és a különleges szolgálatok alkalmazták az igazán nagy távolságú kommunikáció során. Az állomás egy kilowatt antennateljesítményt tudott leadni az ezerkilencven és hatezer-hétszáz KHz közé eső hullámhosszakon. Hatótávolsága magasantennáról-magasantennára távíró esetén ötszáz és kétezer. távbeszélő estén ötszáz kilométerre terjedt ki. Az állomást és a benzinhajtású háromfázisú generátort egy-egy típus gépkocsi és zárt utánfutó szállította. A szigetüzem mellett alkalmas volt arra is, hogy az országos egy- és/vagy háromfázisú hálózatról táplálják. A teljes áramfelvétel 8,5 kilowatt volt. A berendezést a német Lorenz cég szállította, ára az autóval és teljes felszereléssel 1941-ben százötvenhatezer-nyolcszázkilencvenkét pengőre rúgott. Nyolc ember szolgálta ki és a telepítése húsz percet igényelt.

79

Egy eredeti oldal…

Az adó mellett a felépítményben két darab 41 M egységes vevő kapott helyet, míg a sugárzókat egy tíz és egy huszonöt méteres antennaszerkezet emelte a magasba. A berendezés teljes tömege tokkal-vonóval elérte a tizenegy tonnát. Kemény-, lágy- és hangzótávíró, távbeszélő, Hell távíró, képtávíró (!) és és úgynevezett impulzusadásra volt alkalmas. Az adó három fokozatú folytonos hangolású berendezés villanókvarc ellenőrzéssel. Az első fokozat a rezgések keltéséért, a második a közbenső jelek erősítéséért, a harmadik pedig a végerősítésért felelt.

80

…és egy másik

Érdemes leírni, százkilencven és háromezer-ötszázharminc KHz között az egyszálas huszonöt méteres antennát dolgoztatták, míg ettől felfelé hatezer-hétszáz KHz-ig az egyszálas tízméteres sugárzót. A moduláció a rácsfeszültség változtatásával a végfokozatban történt. Összesen négy példányt rendszeresítettek belőle.

R16-kocsi

Az R/16-os kocsi az áramforrást tároló utánfutóval

 

Mára ennyi fért bele, de várhatóan hétfőn befut az R/17 – amely csak frekvenciamenetében tér el az R/16-tól, utána pedig jön a 41 M vevőkészülék.

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .