SAQ vétel hangkártyával 17.2 Khz-en

A VLF sávban (3 Khz -30 Khz) igazán különleges állomásokat lehet találni. Nagy távolságok áthidalására alkalmas, s néhányszor tíz méter mélyre a vízbe is behatol. Így például a tengeralattjáró kommunikációban is hasznos.

Nagyon különleges, s nagyon régi technika és még mindig működőkepés az Alexanderson gépadó. A jelet itt nem félvezetős vagy elektron csöves áramkör állítja elő, hanem egy forgógéppel. A jel szaggatásával érik el a modulációt ami természetesen CW. Részletes információkat itt találni róla:

The Alexanderson transmitter – The Alexander association

Időnként beüzemelik, amit jó előre meghirdettek most is. Régebben is sikeresen vettem egy Sdrplay RSP1A és egy Mini Whip antenna segítségével. De mindig is kíváncsi voltam rá, hogyan lehet venni hangkártyán keresztül direktben. A mindössze 17.2 Khz-es frekvenciájú jel miatt ez mindenféle keverés és átalakítás nélkül lehetséges. A saját készítésű antennám most nincs itt, HA5IS-től kölcsön kaptam egyet. Az aktív Mini Whip antenna kimenő jele elég erős a közvetlen vételhez. Lényeges, hogy ennek az antennának is kell rádió frekvenciás föld, amit más nem lévén az erkély fém korlátja biztosított. Hangkártyának egy Asus Xonar U7-et használtam, de sok más típus is megfelelő a célra. A biztonság kedvéért antiparallel vörös ledekkel korlátoztam a bekapcsolási feszültségcsúcsot a hangkártya bemenetének a védelmére és egy 100uF kondenzátorral leválasztottam az esetleges DC-t amit a hangkártya ad ki ha mikrofonra van állítva a bemenet. Kétféle SDR programot is kipróbáltam, a HDSDR-t és az Airspy-t. Csak IQ mód érhető el a programokban, de ez nem okoz problémát. A monó jelet is szépen feldolgozza, csak figyelmen kívül lehet hagyni a 0 Hz alatti negatív értékeket a skálán.

Az adó üzembe helyezése több lépcsős folyamat, ez a kép még az üzenet előtt készült. Jól látszik a frekvencia csúszása a vízesés diagramon
HDSDR vétel
Airspy vétel

A társasház messze nem ideális rádiózáshoz, erős zajokkal terhelt minden sáv. Ennek ellenére sikeres volt a vétel.

HDRSDR vett üzenet
Airspy vett üzenet

73,
Lajos
HA8HL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .