Honvédek közt Szolnokon

Régen jelkeztünk’ – de mindennek megvan az oka. A HA5KDR két tagja, a képen szemlélhető HA8BIT Peti és nem látható HA5CBM Miki több napra leköltözött Szolnokra, ahol az Ittebei Kiss József hadnagy laktanyában lehetőséget kaptunk egy kis fejtágításra és fejtágulásra. Mivel pedig ott voltunk, nem jutott kellő szabadidő az írásra. De a héten igyekszünk Titeket minden hiányért kárpótolni… 🙂

Előre leszögezve kérünk elnézést: ehhez a cikkhez nem lesz több lényegi fényrajz. (Ha valaki mégis nagyon veri a blattot az ezerszer látott antik lomhalmok után, az a klub közösségi oldalán megtalál minden részletet.) Egyrészt a Különleges Műveleti Zászlóalj katonái nem kimondottan kedvelik, ha fotózzák őket, másrészt arra sem kaptunk pecsétes felhatalmazást, hogy megosszuk, mit kértek a HA5KDR két tagjától a katonák.

Persze ennek fényében jogos a kérdés, minek írunk akkor ide cikket? Egyrészt azért, mert a megtiszteltetést és a szíves vendéglátást illik megköszönni, másrészt pediglen azért, mert itt és így is jelezni óhajtjuk, hogy a civil-honvédségi együttműködés nem csak a minisztériumban költött mese, hanem kő kemény valóság.

Lássuk tehát mi az, ami elmondható a múlt hét elejéről?

Volt úgy harminc hallgatónk, akik az ebéd- és pár cigiszünetet leszámítva fél kilenctől fél háromig hallgatták a mondókánkat. Nem egy napon. Nem aludtak be, eléggé sokat kérdeztek, s az pedig szemmel láthatóan jól esett nekik, amikor őszintén bevallottuk, hogy bizonyos felvetéseikre nem tudunk szabatos, bármi néven nevezhető-értékelhető választ adni.

A tantermi foglalkozást a második napon egy terepgyakorlat zárta – ekkor a Harris rádiókat vették elő a srácok. Mi természetesen 3,5 MHz-re hangoltunk, ahol egy ellenállomásunk is akadt HG7BUS Jancsi személyében.

Számunkra nagy megtiszteltetés volt, hogy az egyik, több külszolgálatot megjárt “Echo” felvitt bennünket a saját irodájába, ahol megmutatta, miféle kincseket sikerült hazamenteniük kollégájával külhonból. (No és láttuk persze a múlt rádióit is – de azt ugye a közösségi oldalra tettük föl, mint azt fentebb is jeleztük.) Rácsodálkoztunk az orosz “Róza” ejtőernyős jelölőrendszer amerikai párjára, amely szinte egy-az egyben olyan, mint az ellenségé – azzal a kiegészítéssel, hogy az USA modifikációban szükség esetén apró színes lámpácskákat is be lehet vetni a repülőgépekről ledobott csomagok felkutatásának megkönnyítésére. (Azaz nem feltétlenül kell a sűrű éjben rókavadászattal bajlódni ahhoz, hogy fölbukkanjon a világba elsodródott utánpótlás.) Aztán fellépcsőztünk egy tanterembe, ahol elénk tárták a legújabb technikát, sőt, az egyik folyosón a gyakorlatozó honvédeknél a leg-leg-leg amerikai gyártású sugárzásmérőket is volt alkalmunk munka közben megfigyelni. Természetesen az ember ilyenkor nem állja meg, s rákérdez, vajon a Gamma is szolgál még? A válasz megnyugtató “igen” volt: különleges katonáink (is) (el)ismerik és alkalmazzák a magyar gyár világszínvonalú termékeit.

Erre amúgy joggal lehetünk büszkék nemtől és pártállástól függetlenül… 🙂

Az ebéd minden esetben finom és elegendő volt. Megsimogattuk a kiállított géptávírókat és R-405X-es reléket, de a telefonközpontra is jutott pár percünk. A HÍR-főnök egy kimondottan Mikszáth-regényből előlépett eredeti pozitív figura, a kávéja tényleg világi jó, s az sem mindennapi élmény, hogy az embernek egy alezredes a sofőrje. Aki útközben koránt sem mellékesen olyan sztorikat mesél, hogy az ember csak kapkodja a fejét és harsogva hahotázik… 🙂

Petivel este felkerestük klubtársunkat, HTJ Félixet, s megittunk egy-két sört a laktanya közelében található (valóban) színvonalas búfelejtőben. Este pedig újabb sztorizgatások következtek a hálókörletben.

Ennyi elég is mára belőlünk, de ígérjük, hamarosan érkezünk az újabb izgalmakkal. Ha minden jól megy, a héten beugrik egy külső D-raktár meg Zil-131-es géperejű híradó jármű csiszolása is. De majd mindenről a maga idejében… 🙂

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .