Dűlnek’ a jelek az ISS-ről!

Olykor a kis hír is tud nagy lenni. A múlt aktivitás idején nem volt jó a Nemzetközi Űrállomáson az SSTV-re beállított szerkezet modulációja – bezzeg most! Az alábbi gyors hír alapja HA8HL Lajosnak köszönhető…

Kedveljük HA8HL Lajos, mert nem csak az antennamérés terén újat hozott a lelkesedésével a klubba, hanem azért is, mert nagy SSTV fan. S bár a körülményei mostohák, mégis ő szúrta ki elsőnek, hogy újra aktív az űr SSTV tekintetében.

A net hatalmas – s ez olykor előhozza a “fától az erdőt” effektet. Hiszen ember nem figyelhet mindenre, így a fontos infók is elsikkadhatnak. Tehát aki eddig nem ismerte, az most mentse el magának ezt az oldalt, ahol rendre közlik, mikor lesz SSTV aktivitás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Aztán ott van a remek magyar HAmatőr fórum megfelelő alrovata is, ahol nálunk szakavatottabb embereket lehet zaklatni a kérdéseinkkel.

No, de vissza a hírhozóhoz, Lajoshoz, aki ezúttal Baofeng UV-3R+ plusz tíz méter H155-ös koaxal, és huzalból összehozott negyed hullámú két sávos gp-vel dolgozik. Mint írja, “a lejjebb szemlélhető második kép az érdekesebb. A kép tetején 1,9 fokon volt az ISS. S onnan lefelé tartott, végül elveszett a jel. Sokan azt hiszik, az 1/4 gp nem jó antenna, mert nem alkalmas lapos kilövési szöghöz. Igen ám, csak a valós életben elég sok minden befolyásolja az iránykarakterisztikát. S nem számít annyira, mint sokan gondolják. Számos 2m/70cm antennánál is megy a kábítás, akkora nyereségekről, ami valós körülmények között nem igaz.”

S akkor íme a fotó:

Van, aki ennek is tud örülni! 🙂

Mára ennyi, de hamarosan jövünk az újabb frissességekkel!

73!

HA8HL Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .