Enigma és más remekek…

Egy H-29-es Enigma a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kincstár kiállításán

Rendkívül különleges műveletnek lehetett néhány szerencsés ember részese e hét csütörtökön a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vári objektumában. Mint a helyszínen kiderült, tényleg nem mese, amit ígértek – azaz a Kincstár legféltettebb tárgyait is megfoghattuk – igaz, csak kesztyűben, de azért akkor is! 🙂

Egy tamburmajor bot…

Messze több ez az intézmény, mint egy szimpla múzeum, hiszen országos hatáskörű hadtörténeti kompetenciaközpontként működik – hangoztatta tegnap a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új időszaki tárlatát beharangozó sajtótájékoztatón az intézmény parancsnoka. Kovács Vilmos ezredes emlékeztetett arra, hogy a budavári intézményben egy helyen találhatjuk a közgyűjteményt, a levél-, az irat-, a térképtárat és a bibliotékát, valamint a hadisírgondozó igazgatóságot is.

Bal szélen a Gamma-Juhász olasz exportra készült, de a háború okán visszatartott lőelemképzője – jobbra pedig a teljességgel egyedülálló úgynevezett Göerz gyártmányú optikai golyvás távolságmérője

A sajtótájékoztató apropója a mától látogatható Hadtörténeti kincstár című időszaki tárlat bemutatója volt, ahol a múzeum szakembereinek felügyelete mellett a meghívott vendégek maguk rendezhették be a tárlat egy részét. A szenzációk sorából mindenképpen érdemes kiemelni a H–29-es típusú Enigma rejtjelező gépet, amely jelenlegi tudásunk szerint egyedüliként őrződött meg korunkra. Természetesen ékszernek beillő tárgyak is helyet kaptak – így például a császári–királyi 32. gyalogezred csaknem másfél méter hosszú ezreddobosi díszbotja (lásd a második fényképen). A bot gombjának tetején plasztikus kétfejű sas látható, alatta fegyver- és hangszerábrázolásokkal, valamint tölgy- és olajágakkal gazdagon díszített felirattal. A gomb egyik oldalán I. Ferenc uralkodói névjele látható és a 32-es hadrendi szám, ez a csapattest egyébként Budapest későbbi háziezrede volt. A katonai muzsika vonalát képviseli még a rendkívül gazdagon díszített trombita és kürt is. A kincstár apró tárgyai közül különösen megkapóak az udvari bálokra készült édességrejtő miniatűr katonai fejfedők és bonbonok császárportréval díszített rendkívül igényes dobozkái.

Közelkép a restaurált távmérőről
A H-29-es kereskedelmi forgalomra gyártott Enigma rejtjelezőgép – ezt a példányt a Magyar Királyi Honvédség használta, s tudtunkkal egyedüliként őrződött meg korunkra
Íme a golyvás Göerz más szögből tekintve…

Az idei év további programjairól szólva a parancsnok elmondta, hogy március 21-én vándortárlat indul útjára a 70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel, amelyet belföldön magyarul, külföldön pedig angol kiállításvezetőkkel is megtekinthetnek az érdeklődők. Az április végéig tartó Budapest FotóFesztiválhoz csatlakozva március 28-tól Hemző Károly fotóművész a Honvéd Sportegyesület számára az 1950-es években készített, eddig soha látott felvételeit lehet megtekinteni.

A képen egy Süss Nándor Rt. által készített teodolit (fő)szerepel… 🙂

Már ennyit, de hamarosan újra jelkezünk! Addig is ha van időtök, látogassátok meg a Hadtörténetit – megéri az árát. A vitrinekben egyébként összesen százhét tárgy és könyv látható – így például 1770-ből a Jászkun huszárezred lovassági- és 1835-ből a császári–királyi 60. Wasa-sorgyalogezred zászlaja.

Zárásként pedig egy rövidke mozi:

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .