Éled a négy méter…

Remélhetően lassan beüt a jó idő, így újra érdemes lesz négy méteren egerészni. Rövid írás, melyben a konyhanyelvi angol előnyeivel is foglalkozunk – amolyan kedvcsinálónak…R-323M digitális kijelzésű katonai vevőhöz is az R-130M-be iktatott Rh antennát használjuk

Egyik kedvenc oldalunk a www.70mhz.org. (Persze akad még jó pár, de most nem ők a főszereplők.) Igaz ami igaz, nem mondható, hogy naponta – mit naponta, hetente frissül – de amikor a digitális kikötő szerkesztői megtudnak valamit, azonnal dobra verik a köznek. A mostani hír sem mai tsirke’, hiszen februárban került ki, de mivel akkortájt még hideg volt és csönd a sávban, nem igazán törődtünk vele. De most, hogy elkezdett beütögetni a jó idő és a terjengés’ 🙂 gondoltuk, közzé tesszük.

Tehát: a német NMHH tavaly év vége felé úgy döntött, ismét kiengedi Günthert és Barbarát a négy méteres sávba. Persze nem nagy területre, mert ugye ki tudja, mit pajkoskodnának hetven MHz-en a népek – kaptak tehát félszáz kilociklust 70,150 és 70,200 MHz között, maximum 12,5 kHz sávszélességgel, huszonöt Watt teljesítménnyel és kizárólag vízszintes antennával. Nem sok, mondaná az egyszeri magyar amateur – de mielőtt ebben jobban elmélyednénk, vegyük figyelembe, hogy nálunk fél MHz a sáv, mégis olyan üres, mint a mesehős szegény néne kamrája. A berlini amt rábólintása egyébként ez év végéig érvényes – de bízzunk benne, ahogy korábban, úgy 2020-ban is sikerül majd kisírniuk a saját büro-juknál a hosszabbítást a német kollégáknak.

No, de elég is a germanizmusokból, s tekintsünk vissza a saját hazánkra – ahol, mint fentebb is említettük, sajnálatosan kong a sáv. Nagy ritkán, jobb helyi terjedések esetén a jeladók valami élet látszatát keltik, de valójában ennyi. Pedig mi igyekszünk! Lehet itt FM-ben dolgozni, sőt, már hírcsokrot is adtunk a történésekről, aztán értekeztünk a szabályos sikerekről, tudattuk, hogy immár Izrael is elérhető itt, mi több, megosztottuk az első QSO sztoriját. S végül, de nem utolsó sorban rendet is igyekeztünk vágni az éteri dzsungelban.

A hazai “hanyagolás” oka amúgy az a “köztudomású tény”, hogy itten kérem télen a költő után szabadon csend van, hó meg halál. Pedig hát ez nem a való, mert például a sok, az égen tükörként flangáló-fungáló repülőgép remek szórakozást kínál. Utóbbi (illetve bármilyen) QSO-k megszervezésére ajánlott a már jól bevált www.on4kst.org oldal ötven-hetven MHz-es szekciója. Itt mindig akad pár külhoni és kis hazánktól kellően távol lévő megszállott, akik kapva kapnak azon a csekély számú magyaron, akik hajlandóak négy méteren kísérletezni.

Nem győzzük eleget leírni: nem “kell” ide csodadrága forgató-eleváló masina meg határba kiérő sok-sok elemes Yagi – lévén már egy körsugárzóval (“trendiknek”: körsugi) is szép eredményeket lehet felmutatni. Az sem követelmény, hogy legyen egy szuper érzékeny összüzemmódos rádiód hetven MHz-re. A klubból a többség a HA5IW Simon-féle kiváló konverterekkel dolgozik – mi pedig a laktanyából egy 1990-ben gyártott R-134-es katonai adó-vevővel.

Fontos leszögezni, négy (és hat) méteren (egyaránt) tíz Watt a felső határ. Persze, tudjuk, ezt sokan átlépik, olyannyira, hogy akad idehaza amatőr, ki nem szégyell másfél kW-tal nyomulni az éterben. A jelenséggel nem tudunk mit kezdeni, de azért azt szabadon gondolhatjuk, hogy ez már a trambulinból történő eregetés a medencébe kategória. Még akkor is, ha kutya nem ellenőrzi, hogy ki mekkora power-rel ad.

Ha valaki csak szimplán szeretné a sávot figyelni, akkor hallgassa a jeladókat, azok sokat elmondanak a band éppen aktuális állapotáról. E sorok írója is nemegyszer hallott már tíz-harminc perces megmagyarázhatatlan feléledéseket télen, éjjel – s ha sikerül egy ilyet elcsípni, akkor azonnal érdemes partnervadászatra indulni az ON4KST oldalon. Azt egyébként, hogy ki hol és milyen erőkkel aktivizálhatja a hetven MHz-et, itt lehet megtudni. Érdemes figyelembe venni, hogy bár mi fél megát, mások meg hatszáz kc-t kaptak, de némely államok amateurjai csak keresztsávban tudnak összejönni.

Zárásként pedig egy apróság: az ON4KST oldalon a konyhanyelvi angol tökéletesen elegendő! Sőt, ha valaki esetleg még annyit sem tud, akkor a honlappal párhuzamosan kinyitott google fordító oldal hasznos támogatást képes nyújtani.

Rádiózzatok Ti is négy méteren! Azért kaptuk a sávot, hogy műveljük. Ha csönd van, akkor (ugye) minek? A cikk elején lévő kép amúgy eléggé érdekes felállást mutat: egy R-323M URH öszüzemmódos katonai vevő és egy R-130 hangoló, amelyen (tádámm!) egy százhatvan méterre méretezett félhullámú dipól van rákötve. Nem ötven, hanem hetvenöt Ohmos rendszerben. Mégis jönnek vele az állomások négy méteren. Sőt, némelyik, nem éppen a főváros közelében prüntyögő jeladó alapból szinte szó szerint kiesik a hangszóróból. 🙂

Találkozzunk az éterben! Helyetted ugyanis senki nem képes ott megjelenni… 🙂

73!

HA5CBM Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .