Szabályos sikerek négy méteren

A magyar nyelv rendkívül gazdag. A címben szereplő mondat például többféleképpen is értelmezhető – ám ezúttal a szabályos 🙂 értelmét használjuk. Ez nagyjából-egészében annyit tesz, hogy az engedélyezett tíz Watt alatt maradtunk, s úgy győztük le a képeken látható távolságokat. Itt és most (sajnos) nem lesz semmi military, tisztán polgári dolgokról beszélünk – de kárpótolhat a tudat, hogy hamarosan érkezik az R-30-as cikksorozat folytatása! 🙂 Közbevetőleg jegyezzük meg, ha valaki négy méterre vágyik, nem árt, ha előtte elolvassa múltkori írásunkat: Link A cikk rövidke, hiszen inkább inspirációs célból született, mint műszaki kedvcsinálóként.

Bizony: ezerhatszáz kilométeren fölül hat Wattal!

Az elején szögezzük le, mivel dolgozunk? Az alaprádió az Icom IC-751E, kimenő 0,5 Watt, utána pedig HA5IW Simon 28/70 MHz-es konvertere következik. A kábel H500-as, úgy huszonnyolc méter hosszan, majd az egészet egy Sirio körsugárzó koronázza meg. Ez a felállás döntően Budapestre és szűkebb környezetére elegendő, de ha beüt a terjedés, – mint a mellékelt ábrák jelzik – nagyságrendekkel messzebb lhet elszólni. Magyarországon  négy (és a hat) méteres sávon a maximális kimenőteljesítmény tíz Watt lehet – Simon konvertere ezen a határon belül marad.

Azért ez nem rossz eredmény a zuglói QTH-ról, függőleges körsugárzóval és három zseblámpaizzónyi teljesítménnyel. S ami a lényeg: ha nekünk sikerült, Neked is összejöhet!

A hetven mega pont olyan, mint bármekyik töbi sáv: türelem kell hozzá. Az ember figyeli az http://on4kst.org veboldalt, s ha a többi amateurtárs látványosan „pözsögni” kezd, akkor tuti beindult valami az étherben. Ha nincs netünk, akkor a jeladó szegmenst illik szondázgatni – amint megtellik a szelet prüntyögéssel, már lehet is nyomatni a CQ-kat. (A jeladóhálózat aktuális listája itt érhető el: Link)

Fontos részlet, hogy az európai országok többségében nem úgy van, mint nálunk. Ez annyit tesz, hogy a sáv nem 70,000-tól 70,500-ig tart, hanem össze-vissza, ahogy a helyi NMHH-nak tetszett. (Erről bővebben itt találhatsz információkat: Link) Érdemes elolvasni, mert lesznek olyan államok, amelyekkel csak keresztsávban tudsz kommunikálni. Hiszen nálunk a teljes 500 kc okán eleve az IARU ajánlása van érvényben, míg másfelé ez alapból lehetetlen. Így elképzelhető, hogy SSB-n vagy CW-n a feleletet neked az FM sávban kell keresned.

A fotókon szemlélhető összeköttetések egytől-egyig SSB-n születtek. Oka ennek az, hogy e sorok lejegyzője ugyan tud távírózni, de csak lassan, azaz QRS. Mivel a sáv erősen QSB-s volt, egyszerűen nem jutott elegendő idő arra, hogy hosszú összeköttetésekbe bonyolódjunk. Pár szó, s már következhetett is a másik partner.

Szépen sorban, ahogy kell… 🙂

Látható, hogy egy-egy QSO között olykor több perc is eltelt. Nehéz ezt leírni, hiszen inkább érezni kell, de az ember egy idő után ON4KST segítsége nélkül is hallja, mikor puffan le végképp a band arra a napra. (Az öreg rókák erről biztos oldalakat tudnának írni, ám a cikk szerzője erre alkalmatlannak érzi magát. Egyrészt nem sorol oda, másrészt kevés a gyakorlata.) Talán szóban jobban menne – de ez itt ugye egy jegyzet… 🙂

Mint szemlélhető, bár a 200 a hívófreki, az összeköttetések többsége alatta jött létre. Sőt, ahogy emlékszem, magán a kétszázon két kivételtől eltekintve senki nem is jelentkezett. Tudja fene, miért alakult így, de ez az igazság. Ja, és nyárról beszélünk, annak is a közepéről, júniusról – azaz a lejegyzett órákhoz kettőt kell hozzáadni. Persze télen is akad olykor terjedés, de az elhanyagolható, s csak a súlyos ápoltaknak szól.

Kilométerek egymás hegyén-hátán…

Magunktól is sejtjük, a körsugárzó nem a legjobb felállás a nagy távolságú összeköttetésekhez, de a javunkra szóljon, hogy az elért ellenállomások többsége vízszintes polarizációval szerelt Yagikkal műveli az éthert. Azaz lehet összejönni így is, csak bátorság és kitartás kérdése az egész. No és arra is gondolhatunk, ha beüt a cucc a légkörbe, akkor szinte egykutya a hor/vert valósága.

Vegyük újra: hat (6) Watt és Sirio körsugárzó. (Itt köszönöm meg újfent HA5CD csaba segítségét a szerelésben.)

Azt is elismerjük, nincs minden nap kolbász és téliszalámi – de a kitartó munka e helyt is meghozza a maga több száz, ezer kilométereit. A tél kiváló az antennaszerelésre, nyáron pedig lehet aprítani a jónépet. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, a négy méter még inkább különleges sáv, mint a hat, s itt is előfordulnak olyan csodák, mint 50 Mc/sec-on. Szerintünk az amatőrök legfőbb értéke a kísérletezés – itt pedig bőven van rá lehetőségünk.

Ha pedig összekötjük az RH cájgot (vagy a laktanyában maradva az R-134-es katonai lomhalmot) a számítógépünkkel, akkor a kétezer kilométeres URH QSO-k épp annyira lesznek megszokottak, mint 3,5 MHz-en esténként a német vagy spanyol amateurtársak.

Az ember akár rájuk is unhat… 🙂

A papír log nekünk nagy kedvencünk, ezért írunk ebbe mindent. Igaz, keresni nehéz benne, de amikor az ember fel- vagy végiglapozza, akkor visszatérnek a szép emlékek. Azt pedig szerintünk mindenki szereti.

Zárásként ide iktatjuk, a laktanyában a közelmúltban egy három elemes BRG Yagival SSB-n sikerült 2.093 kilométerre ellőni. Lehet, ez a táv négy méteren más (értsd: profi) amatőröknek smafu és mindennapos, de nekünk földöntúli gyönyört okozott.

 

Mára ennyi, ha kérdésed van, tedd föl, s mi a legjobb tudásunk szerint igyekszünk felelni rá!

 

Baráti 73!

 

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .