Nixie cső regenerálás

HA5SPA Péter ezúttal a Nixie csövek regenerálásáról készített egy remek írást. A téma azért előremutató, mert ezeket az ötletes eszközöket immár a szinte senki sem gyártja (egy kivételt leltünk), így minden példányra vigyázni kell, mint a szemünk fényére. Ennek megfelelően persze az áruk is egyre feljebb kúszik – s azt ugye senki nem szereti, ha sokat kell fizetni “bármiért”. Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy nekünk, magyaroknak ehhez is közünk volt… 🙂

boswau-glow-lamp-patent

                           Hans Boswau U. S. Patent-ja az 1930-as évekből

Ez a cikk annak apropóján született, hogy HA5CBM Miki jóvoltából hozzájutottam néhány ZM1020 típusú használt nixie csöhöz. Közülük két példány nagyon beteg volt, egyiken keresztül mutatom be, hogy nem biztos hogy veszett ügy ha nem tökéletesen működik egy ilyen cső.
De mi is az a nixie cső? A fiatalabbak kedvéért akik nem találkoztak ilyennel, érdemes náhány szót ejteni róla: ez egy gázkisüléses kijelzőcső a VFD/LED/LCD/stb. kijelzők előtti korszakból. Egy gázzal töltött üvegbúrában helyezik el a hálót formázó anódot és a katódokat, utóbbiak lehetnek számjegyek vagy szimbólumok. Ha az anódra pozitív feszültséget adunk, az egyik katódra negatívot, akkor az adott szám vagy szimbólum világítani fog.

nixie_robbantott

Íme egy robbantott Nixie (Forrás: http://danyk.cz)

A nixie csöveknek magyar vonatkozása is van, Haydu K. György, és Haydu Zoltán Amerikába szakadt testvéreknek köszönhetjük ezt a fajta kijelzőt, amit a Haydu Brothers Laboratories fejlesztett ki. De vissza a beteg csőhöz, mitől is beteg? A jelenség neve katódmérgezés, a nem használt katódokon lerakódás keletkezik, és részben vagy egészben nem világítanak.

3

A fenti képen a 3-as szám (nem)látszik működés közben. Az avatatlan szemnek ez “kukaérettnek” tűnik, de van esély a megmentésére. Az eljárás alatt megnövelt anódfeszültséggel az üzeminél nagyobbat áramot engedünk átfolyni az adott katódon. A maximális katódáram a katalógus szerint hat mA, ezt ne haladjuk meg a folyamat során.
A művelethez egy próbapanelen összedobott step-up konvertert használtam, melynek a lelke egy mezei 555-ös IC és egy IRF830 FET. Ennél alkalmasabb megoldások bőséggel léteznek, de ezt normál esetben csak a nixie csövek teszteléséhez szoktam használni, a kimeneti feszültség négyszáz Voltig növelhető.

kapcsolas

aramkor

Erről a feszültségforrásról tápláltam a csövet egy soros 33 kΩ-os ellenálláson keresztül, gondosan ügyelve az alábbiakra:

  • a katódáram ne haladja meg a hat mA-t, ez a soros ellenálláson eső feszültségből számolható
  • a csőnek a számkijelzésre használt katódon kívül más része ne világítson, utóbbi jelenség a “döglött” katód miatt főleg a cső lábainál szokott jelentkezni

A folyamat alatt időnként ellenőriztem a fentiek teljesülését, időről időre növelve a feszültséget. Ennek hatására előbb a katód gyengén világító részei világosabbak lettek, majd a nem világító részek is életre keltek. A regenerálási idő ebben az esetben két óra volt.

vegeredmeny

A művelet után a katód minden része jól látható 1 mA áramerősség esetén is.
Remélem sikerült ötletet adni néhány, a fiók mélyén pihenő “rossz” nixie cső megmentéséhez!

73! de HA5SPA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .