JS8 – egy kevéssé jegyzett kiváló játék

Rádiózni deszkákkal is lehet, nem szükséges hozzá milliós csodacájg. Ha pedig akad egy jó program – mint esetünkben a JS8 – akkor a lenézett, a közítélet (jelentsen ez bármit is) szerint kövület, uraság által megunt “vackokkal” is lehet szép eredményeket elérni. Alább HA5SPA Péter mutatja be, miként működik e remekül megírt és könnyen használható, ám sajnos méltatlan ázsión kezelt program, azaz a JS8…

js8call-k3rog

Ebben a cikkben egy kevésbé elterjedt, “új” digimódra szeretnénk felhívni a figyelmet, ami már egy éve velünk van. (Magyarul mások mellett a HAmatőr fórumon is írtak róla már.) Az üzemmód a JS8, a szoftver pedig a JS8Call. Az üzemmód szülőatyja Jordan Sherer (KN4CRD), fejlesztése az FT8 derivatívája, ami az eredeti FT8 verzióhoz hasonló jel-zaj viszony melletti szabad szöveges kommunikációt tesz lehetővé.
A hazai fórumokat olvasgatva FT8-at számos kritika éri, az ellentábor rendszeresen illeti olyan vádakkal hogy “guminő”, “zombimód”, “csak a gépek kommunikálnak”. A JS8 feleltet ad ezekre a csípős megjegyzésekre, mert ha nem is gyors, de biztos keyboard to keyboard kommunikációt ad a kezünkbe az ideálistól eltérő körülmények között is. Így ez a digimód remek választás lehet előnytelen elhelyezkedésű QTH-ról szükségantennával forgalmazó amatőröknek.

De térjünk is rá a szoftverre, amit a következő linkről lehet letölteni:
http://files.js8call.com/latest.html
Mint látható, a Windows, a Linux, és a Mac is támogatott, valamint a forráskód is elérhető. Telepítés utáni első indításkor a következő kép fogadja az érdeklődő amatőrt:

af7062cc-60ac-49e1-822b-3f584ffb6bef

Itt két kötelező mezőt kell kitölteni, a hívójelet és a gridet. Ugyan nem alapkövetelmény, de melegen ajánlott a Station Info sor értelemszerű teleírása is. A későbbiekben ugyanis ennek még szerepe lesz, hiszen ez közli az alapinfókat az állomásunkról. Az összes beállítást jelen írásunkban nem mutatjuk be, aki már találkozott a WSJT-X szoftverrel, annak ismerős lehet ezek jó része. Ha kitöltöttük a megfelelő rubrikákat és megnyomtuk az OK gombot, akkor el is kezdhetünk dolgozni.

0dfe0066-bd30-40c1-baec-9a2cf3050307

A felső fekete sáv bal oldalán a frekvenciát tudjuk beállítani az egér bal gombjával, a jobb felső sarokban hat gomb foglal helyet. Az RX, TX és TUNE nem szorul különösebb magyarázatra, a SPOT gomb benyomott állapotában a szoftver a vett állomásokat feltölti a pskreporter.info oldalra, az AUTO gomb benyomásakor állomásunk válaszolni fog más állomások kérdéseire. A LOG gombot megnyomva tudjuk naplózni az összeköttetést.
A középső vízszintes sáv bal oldalán a kiválasztott frekvencián zajló forgalmazás látható, a jobb oldalon a vett hívójeleket szemlélhetjük az alapinformációikkal. A középső részen felül a bejövő üzeneteket sorjáznak a sárga ablakban, az alatta található fehér ablakba gépelhetjük az adásra szánt szövegünket.
Az alsó vízszintes sávot a vízesés és beállításai töltik ki.

Eddig szép de hogyan tovább? Alább egy minimál QSO-t mutatunk be:

A állomás: CQ CQ CQ
B állomás: válasz a REPLY gomb megyomásával (HW COPY?)
A állomás: riportot ad az SNR gomb megnyomásával
B állomás: riportot ad az SNR gomb megnyomásával
A állomás: leadja a Station Info-t az INFO gomb megnyomásával
B állomás: leadja a Station Info-t az INFO gomb megnyomásával
A állomás: 73
B állomás: 73

2210e1ca-19d6-4b52-99ec-5bd675b34dd1

Ez tényleg csak egy minimális QSO, természetesen bővíthető szabadon begépelt szöveggel is. A JS8 tizenöt másodperces periódusokban ad, az ellenoldal adásának végét a ♢ karakter jelzi, utána ugorhatunk mi a másik torkának. Az adás vége karakter egyébként szabadon konfigurálható az “End of Transmission Character” beállításával. De hogy ne csak egy konzerv összeköttetést mutassunk be, a demó kedvéért egy rövid szöveget is megörökítettünk.

a3d0ae5d-9ade-40a1-bcef-39284a36aed1

Természetesen nem árt ha partner is akad ennek a módnak a kipróbálásához, a használatos frekvenciák kinyerhetők magából a szoftverből is, de a FAQ is tartalmazza őket:
http://js8call.com/faq/
Az üzemmód egyelőre az USA-ban tűnik elterjedtnek, sajnos kevés európai állomás hallható az éterben. A JS8-as forgalom nagy része negyven méteren, 7.078 kHz-en található.

Ezt a rövid ismertetőt csak bevezetésnek szántuk, terveink szerint később egy újabb írással jelentkezünk, melyben a szoftver fejlettebb funkcióit mutatjuk be (Directed message, MSG, RELAY, stb.).

Na, és akkor a végére maradt a slusszpoén: az ellenállomás, mint azt a fotó alapján már bizonnyal kitaláltátok, a HA9HAF9A volt Szentendréről, az Altiszti Akadémiáról. Itt persze a szokott nagy szerelem, azaz az R-134-es dögnehéz lomhalom állt szolgálatban, míg Péter az FT-450D-vel jelent meg az éter hullámain. Utóbbiban van egy TCXO, azaz HA5SPA rigje öléggé’ pontosnak tekinthető frekivel bír. Erre mit ad ég? Kiderült, hogy az R-134 tizenegy Hz-el (igen tizeneggyel) van arrább. Igaz, be kell melegednie, de utána atomstabil.

Na, erre tessenek má’ gombot kötni! Pláne annak fényében, hogy ezt a lomhalmot 1990-ben gyártották a Videoton ajkai üzemében, és utána nyolc esztendőn át állt a szabad ég alatt egy faládában.

Nem akarjuk elkiabálni, de azóta is javítás nélkül pöfög. Az R-134 a magyar katonai híradástechnikai ipar remeke – és ebben egy fikarcnyi vicc sincs. Sőt, inkább düh van benne, hogy ezt a színvonalat sikerült szét – no, de ne mérgelődjünk…

Egy a lényeg: ez az eset is azt mutatja: öreg lom, nem vén lom! 🙂

Mára ennyi fért bele, de hamarosan gyünnek’ az újabb okosságok!

73!

HA5SPA

Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .