Soproni szép napok – HA4AA András visszaemlékezése…

Mint a cím is sugallja, alább HA4AA András visszaemlékezését olvashatjátok az egyik soproni Határmenti Rádióamatőr Találkozóról. Gondolkodtunk azon, hogy egy volt-lett képet mellékeljünk-e az íráshoz, aztán e cikk szerkesztője úgy döntött, inkább lemond e lehetőségről. Az összehasonlítás ugyanis sajnos annyira lehangoló lenne…

Bármi okból történt is az, ami, a mi kedves – és nem mellékesen mondva eleven – emlékeinkben a HRT ma is a hőskor képében tetszeleg. Kezdve az NMARK találkozón, az izgalmas-változatos előadásokon, tartalmas beszélgetéseken, a közös ebédeken és zenés bulikon át egészen a hihetetlen gazdagságú börzékig bezárólag.

Majdnem minden soproni találkozón ott voltunk Terivel (HG5BDR). 1997-ben is volt kihelyezett rádióamatőr vizsga. Borzalmasan izgultam! Velem volt egy hordozható DOS-os gép, amivel folyamatosan gyakoroltam a morze RH-A (!) vizsgára.

Mivel befizettem az URH-A -> RH-A vizsga lépésre, ami csak morze vizsgából állt, nem volt menekvés. :grinning: Tanubizonyságot kellett tennem arról, hogy képes vagyok 5 WPM-el venni a betűket és a számokat. A vizsgabiztosra sajnos nem emlékszem. Simán levizsgáztam, de hatalmas űr keletkezett bennem, mert kevésnek éreztem a sikert. URH-A-ról URH-B-re is előre akartam lépni, miután megszabadultam a nagyobb tehertől, a morze vizsgától.

Megkérdeztem, hogy szabad-e bemenni a már elkezdődött elméleti vizsgára. Azt mondták, hogy lehet, de mivel ezt nem jeleztem előre a papíron, újra be kell fizetnem a vizsgadíjat.

Több sem kellett nekem, leszámoltam újra a pénzt, kitöltöttem a jelentkezési lapot, majd a kérdésekre adott válaszaimmal a vizsga űrlapot is, így sikerült akkor Sopronban egyszerre két lépcsőt előre lépnem: RH-A és URH-B fokozatot szereztem egy napon!

Ez oly annyira meglepte az akkor hivatali rendszert, hogy a számítógépen HG5BDU hívójelről nem HA5BDU-ra állították ki az engedélyemet, hanem HAG5BD hívójelre! Ennek örömére (és sokak unszolására) csináltam is vele egy-két távíró összeköttetést! Később kiállították a “rendes” HA5BDU-t is.

1998-ban bemutattam az állomásnaplóm kivonatát a minimum száz CW összeköttetéssel, és újabb vizsgára jelentkeztem távíróból, amin tanúbizonyságát tettem annak, hogy képes vagyok gyorsabban is adni-venni Gajárszki Imre HA4YD (SK) előtt.

Azóta sem kellett újabb amatőr vizsgát tennem, de a régi soproni találkozó az hiányzik.

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .