Elecraft K3 távíró billentyűzés az Arduino-s Winkey-el

Korábban írtam arról, hogyan lehetett megoldani a KX3 rádióval a távíró billentyűzést és a PC vezérlést két USB-s soros porttal. A KX3 billentyűzése és vezérlése N1MM+ programmal
A KFKI-ban működik egy K3 alapú rádióállomás a HA5RST hívójelű. (R)ehabilitation with (S)peech (T)echnology. Az Elecraft K3 még olyan változatú, ahol a rádió vezérlés csak soros porttal oldható meg, ezért korábban egy közös RS232 interfésszel vezéreltem a rádiót és a billentyűzést is. Erre az N1MM+ log vezető program lehetőséget is ad. Sokat szenvedtem ezzel a megoldással, mert a PC is elég régi volt a Windows XP operációs rendszerrel, és a soros vonal sem igazán arra való, hogy pontosan időzítse a távíró jeleket, mivel az aszinkron átvitelt valósít meg.

Az Elecraft K3 rádió, aminek a vezérlése nem is volt olyan könnyen megoldható
Felül a K3-as Soros vonali kábele látható,
melyre a panoráma adapter, a végfok és az ATU is fel van fűzve
Alul az Y kábelhez érkezik a K3NG billentyűző jele párhuzamosan kötve a gyalogbillentyűvel
Az 500 Wattos végfok és alatta az antenna illesztő is kommunikálnak a K3 soros vonalán

A jelenség az volt a gyakori program elszállások mellett, hogy a gyorsabb billentyűzésnél, akár már 20 WPM-nél is, elromlott a pont-vonás arány. A régi N1MM program is képes volt ezt az eltérést szoftveresen korrigálni, de az igazán gyors adásnál (25 WPM felett) teljesen eltorzultak a jelek. Az RS232C aszinkron interfész nem volt ilyen interrupt terhelésekre tervezve, mint aminek Windows alatt van kitéve. Lelki szemeimmel látom néhány amatőr társam arcán az elnéző mosolyt, és hallom a megjegyzést is: „nem szoktál te olyan gyorsan adni” :-), ami teljesen igaz, de akkor is zavart ez a jelenség, mint mérnököt és mint amatőrt, és különben is, a HA5RST kollektív állomás, ahol sok jó távírász megfordult már. Csak hogy néhányat említsek: HA5XA Krisztián, HA5TI Pista és HA2MV Sanyi.

Megoldást kellett találnom a bajra. Úgy döntöttem, hogy a Winkey lesz a kulcs. Ez egy olyan áramkör, ami kiküszöböli a soros port időbeli aránytalanságait, és közvetlenül az USB portra kapcsolódik, ahová az adatok bájt csoportonként érkeznek a lemorzézandó adatokkal. Ezt a megoldást sokan továbbfejlesztették, és indult egy nyílt projekt Arduino-s vezérléssel, ami a Winkey-t majdnem 100%-os pontossággal képes emulálni és sok plusz funkciót is megvalósít.

A K3NG Arduinos megvalósítása HA7CR Miki által. A helye a panoráma adapteren lett.

HA7CR Miki barátomtól megtudtam, hogy ő is foglalkozik a témával, és sok változatban el is készítette (készíti) a K3NG Winkey emulációt Arduino-val. Az eszközről http://ha7cr.hu oldalon érdeklődhettek. Ez az emuláció nagyon sok dolgot megvalósított, de egy apró furcsaság mégis zavart engem. Az N1MM+ úgy kommunikált a K3NG-vel, hogy minden F1,…F12 gomb megnyomása után meg kellett várni a beadott jelsorozatot, majd utána meg kellett nyomni az ESC gombot. Ez engem zavart.

„Különórákat” vettem HA8HL Lajos barátomtól, mert tudtam, hogy ő komoly szoftveres fejlesztéseket végez Arduino-ra. Az erről szóló cikkét itt olvashatjátok: Mérni, Mérni, Mérni

Sajnos rossz irányba indultam el a megoldást kutatva. Nekiestem az Arduino forráskódnak és ott kerestem, hogy milyen program módosítással lehetne eliminálni az ESC gomb megnyomását. A helyes útra HA1KO Bálint vezetett rá, aki a MOM rádióklub fiatal friss hívójeles tagja (és még távíróvizsgát is tett!).

Nem zárta ki, hogy a hiba más szoftver vagy akár nem szoftver modulban lehet. Végül rátalált a nyílt hardver projekt weblapján a megoldásra. Mindössze az Arduino Reset áramkörébe kellett egy 10 mikroF-os kondit beforrasztanom. https://blog.radioartisan.com/arduino-cw-keyer/

A Winkey emulátor csatlakozói balról:
billentyűző kimenet a K3 felé, USB összekötő kábel a PC-vel és a helyi elkey billentyűzet bemenete

A vesszőfutásomnak sajnos itt sem lett vége. A K3NG már tökéletesen kommunikált az N1MM+ programmal, de amikor a K3 vezérlésére egy régi jól bevált ATEN soros porti átalakítót akartam használni az elaggott Windows XP helyetti Windows 8.1-es gépemhez, érthetetlen okból kifolyólag a gépem nem tudott kommunikálni a K3-al. Megint amatőr barátaimhoz fordultam a HA5KDR klubban. HG6PTZ Tomi segített ki a megoldhatatlannak tűnő bajból.

Alul bal oldalt a Winkey emulátor USB-s vezérlése,
felül bal oldalt a K3 soros vonali vezérlése látható a számítógép felől

Emlékezett rá, hogy a Windows 8 alatt vannak olyan ATEN márkanevű USB → RS232C átalakítók, amik a legfrissebb driver-rel sem képesek jól működni, így egy újabb átalakító megvásárlása megoldotta a rendszer tökéletes működését! Azt is gyanította, hogy Windows 10 alatt ez a hiba nem jelentkezett volna. Leellenőriztem, és igaza volt!

Az N1MM+ program minden indulásakor felveszi a kapcsolatot az Arduinos K3NG-vel
A három egymásutáni gyors F4 gomb aktiválása nem igényli többé az ESC gombok kényszeres megnyomását! A rendszer végre tökéletesen működik!

Jó dolog, ha az embernek sok jó amatőr barátja van!

73! de HA4AA András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .