Feléledt az ESEO

HA5IKS Pisti remek összefoglalója a tavaly útnak indított ESEO műholdról. Aki szereti az ég felé fordítani az antennáit, annak mindenképpen érdemes elolvasnia ezt az írást – is. 🙂

Még a földön, tesztelés közben…

Még 2018. december 3-án indították útnak az Európai Űrügynökség ESEO (European Student Earth Orbiter) nevű műholdját. Az előkészületekről tavaly novemberi cikkünkben tudósítottunk, de sajnos utána már nem nagyon érkeztek jó hírek az űreszköz felől. Egyrészt a fellövés késése, majd az élesztése miatt, egészen mostanáig. A szerkezet ugyan küldött telemetria adatokat amiket a földi állomások fogadtak is, de sajnos a válaszra már nem reagált.
A kezdeti nehézségek pontos okát ugyan nem tudni, de a lényeg, hogy az égi jármű automatikusan átállt „Safe” azaz biztonsági üzemmódra, vagyis
az előre felprogramozott protokoll szerint önállóan csökkentette az áramfogyasztását a nem létszükségletű berendezések lekapcsolásával. A műholdat végül kemény munka árán és a tervezettnél nagyobb teljesítményű földi állomás igénybevételével, Március 14-én sikerült működésre bírni, így a „Safe” módról mostanra „Normal”-ra váltott – vagyis a névleges üzemmódra, ami azt jelenti, hogy meg lehet kezdeni az alrendszerek élesztését.
A kezdeti telemetriai adatok abszolút bizakodásra adnak okot, ugyanis ezek alapján úgy tűnik, hogy a gépezet teljesen rendben van, a rendszerek működőképesek, de természetesen a következő néhány hétben ezeket alapos teszteknek vetik alá. Azt már elöljáróban is elmondhatjuk, hogy a BME által tervezett központi energiaellátó részegység tökéletesen teszi a dolgát! Amennyiben a próbák sikeresek lesznek, akkor indulhat a műhold hat hónapos „hivatalos” útja, ami alatt különféle tudományos kísérleteket végeznek majd el, többek között az MTA EK által koordinált diákcsapat (ESEO-TRITEL), valamint a BME hallgatók Langmuir-szonda kísérletei (LMP) kerülnek végrehajtásra.
De ne feledkezzünk meg arról sem, amiért ez a cikk egyáltalán megszületett, hiszen a műhold amatőr átjátszó állomást is hordoz! Röviden összefoglalva: a szerkezeten helyet foglal egy 1260/145 MHz-es FM átjátszó, valamint egy 2m-es BPSK és egy 70cm-es GMSK telemetria adó. A pontos frekvenciákat megtaláljátok az Amsat és az ESEO honlapján! Ugyancsak érdemes nézegetni a HAmatőr fórumot is, ahol a megfelelő aloldalon seregnyi hasznos információra bukkanhatunk.

Jó vadászatot mindenkinek!


Pisti, de HA5IKS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .