Klubnap zongorakísérettel

Aki azt hiszi, hogy a keddek nálunk kizárólag a rádiózásról szólnak – messze jár az igazságtól. Egyrészt sehol nincs kőbe vésve, hogy egy klubnapon folyton “azt kell” csinálni – másrészt egy baráti, azaz a tagtársakat tisztelő és becsülő közösségben eleve csak egy bolond akarhatja előírni a másiknak, mi a “helyes” és mi a “helytelen”…

Jakov barátunk kislánya, Masha HA7PC Karesz elektromos orgonájánál…

Mitől élő egy közösség, mire lelkesedhet be az amateur élet? E kérdésre mi sem tudunk általánosan érvényes választ adni (más nézőpontból tekintve: van annyi eszünk, hogy a tuti kimondását meghagyjuk az elmebetegeknek 🙂 ) – ám arra már képesnek érezzük magunkat, hogy leírjuk, nálunk – azaz az Őzikében – mitől “deglik” a piaci légy…

42bf24d3-a0ad-4035-835b-e327bfe7f463
HA7AR Gellért, HA4AA András és HA5IS Pista

Lássuk tehát egy keddi nap fényében, mire tudunk mi, mint amateurok belelkesedni. Először is a kölcsönös tiszteletre. Ez nagyon-, nyomatékosabban mondva alapvető fontosságú. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek viták, de ugye a magyar mondás szerint is az a jó házasság, ahol nem a másikhoz vágják a megunt huszonegy colos monitort, hanem legfeljebb zörögnek a tányérok.

Mert e kettő azért mégsem egy kategória. Vagy ahogy “pöstiesen” mondogatják ifjaink: E!

ec4d6b2d-02c7-42b1-b45e-3e78e545408a
Masha, Andrej és HA4AA András távíró gyakorlaton…

Az is nagyon lényeges, hogy ha egy klubtárs valami kósza gondolattól vezérelten (például) egy csodaszép – ápoltaknak: patika – elektromos zongorával állít be a Sváb-hegyen lévő “ojjektumba” akkor nem küldjük el a pitklákba mondván: ez itt kérem egy hót komoly, magára rendkívül sokat adó előkelő rádióklub, tessék elmenni máshová, másokat boldogítani e digitális úri huncutságnak tekinthető nyenyerével.

e822f86a-c068-443f-bf45-cb244633ec6c
Digitális kütyü nyitott tetővel… 🙂

Ez olyannyira nem esik meg, hogy érkezésük után rögvest átengedtük HA7PC Karesznak és fiának, Ádámnak az URH részleget, ahol szépen-illően berendezkedtek a muzsikálásra. Persze Jakov barátunk gyermekei, Masha és Andrej figyelmét nem kerülték el az események, így amikor minden okés lett, Masha odaült a billentyűzet elé, s olyan műsort nyomott, hogy szemünk-szánk eltátottuk.

Ennek az előadásnak az egyik eleme látható e cikk kezdő videójaként.

92fb9f9d-d50d-4d3f-b077-c54e12369faf
Gellért, Karesz, Ádám, Andrej és Masha a képen nem látható “focista” előtt…

Van abban valami egészen fantasztikus, amikor az ember rádiózik vagy kedves emberekkel beszélget, s közben zene kúszik a légben. Ráadásul nem is akármilyen, hanem kimondottan szép.

1617205d-c1ea-4ef5-a287-38f50d88d7e8
Masha rádiózik

No, de lássuk, mi volt még a legutóbbi klubnapon.

Sor került például morze oktatásra, melyet HA4AA András tartott szokása szerint. Újdonsült barátunk, Dániel elhozta saját SDR rádióját, melyet a tagtársak segítségével sikerült feléleszteni. Koránt sem zárójelben közbevetve a “mire lelkesedhet be” kérdésére amúgy ez is jó válasz lehet: a Pest megyei településről bejáró kolléga a világhálón lelt ránk, problémája volt, jött, kérdezett – aztán látva a piros almaként mosolygó arcokat és érezve a valódi törődést úgy döntött, jön ő máskor is.

Szerintünk jól tette. S még egyszer: a világhálón lelt ránk, ahol a csapat nem az élet jeleit mutogatja, hanem folyton annak határozott jelét produkálja.

S ugye nagyon nem mindegy, melyik szófordulat áll közelebb – a valósághoz.

S akkor nézzük, kik jöttek el hozzánk múlt kedden: HA4AA András, egy nagyon kedves klubtársunk, HA8BIT Peti, HA8HL Lajos, HA7AR Gellért, HA5NKG Tamás (az Ő, laktanyából forgalmazó kisfiáról szóló minimozi majd kétezres nézettséget tud felmutatni a közösségi oldalunkon), HA7PC Karesz és fia Ádám, régi-új tagunk HA5LUI Lajos, HA5AS Ákos, HA5IS Pista, HA5FET Tibor, Anga “Hegyomlás” Andris, Dániel, Andrej és Mása valamint édesapjuk Jakov, HG6PTZ Tomi és HA5CBM Miki. Nem véletlenül állítjuk, ha még megjelenik egy időben öt ember, lassan kevés lesz a hely. 🙂

De mondjuk ez legyen a legnagyobb bajunk!

Mi is volt még? Bevalljuk, a zene kissé összekuszálta gondolatainkat, így nehezebben halad a felidézés.

90d0d67e-d06e-44e7-b6a0-d114f107ec67
HA5IS Pista, HA7AR Gellért és HA8BIT Peti ismerkedik valamivel… 🙂

Nos, igen, természetesen jutott idő a focistával való rádiózásra is. Nem győzzük hangsúlyozni, milyen nagy öröm, hogy ez a csodakütyü hétről-hétre fölkerül az Őzikébe. Az persze már más kérdés, hogy a használónak gyakorta olyan érzése van, mintha pilótavizsga is kéne a kezeléséhez – de mondjuk e téren HA7PC Karesz elektromos zongorája sem marad le messzire. Ott mint Ádám megmutatta, annyi gomb, tolóka és digitális bizgera használható, hogy az ember feje könnyedén belefájdul.

Aztán ment a beszélgetés nagyban, valamint HA5IS Pista és HA8HL Lajos is erős szakmai munkát folytatott – de erről majd inkább számoljon be idővel az utóbbi.

Mára ennyire futotta. Rádiózzatok Ti is, hiszen helyettetek senki nem képes erre. Nem kell mindig kaviár 🙂 – ha nincs más, használd a zsíros deszkát. 🙂

73!

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .