Húzd meg jobban, menjen a munka…

Túl vagyunk egy újabb remek klubnapon. A múlt heti és az azt megelőző is remek volt, de sajnos az ember nem ér rá állandóan cikket írni, lévén van ugye hivatalos munkája is. Most viszont adunk egy rövid beszámolót, mi történt tegnap…

a69c5638-ae1f-4d5b-9850-49f04ba9ef45

M6XXS Stewart a “kombinált fogódobás” 🙂 olimpiai számára készül. A talajgyakorlat sikeres volt, a szerszám megérkezett a tetőre! Bal szélen HA5DON István látható

A klub pár hete a tagok közadakozása révén hozzájutott egy remek, a HAmatőr fórumon is rendre tárgyalt HF9V antennához. A sugárzó hajdan a közelmúltban elhunyt kiváló, nemzetközi hírű magyar rádióamatőr, HA5BWW Ede tulajdona volt, s HA7PC Karesz csekélynek véletlenül sem nevezhető szervezőmunkája révén került hozzánk.

Az eszköz leszerelése precízen történt, HA5DON István gondosan beszámozott mindent. A darabok felkerültek az Őzikébe, akárcsak a súlyos betonlapok és a háromláb. Mivel a HF9V felszerelése nem két perc, s az elmúlt klubnapokon sok dolgunk akadt, eddig csekély idő jutott az ismételt felállításra. tegnap azonban nekifogtunk, s úgy döntöttünk, hogy átesünk a nehezén – azaz valamiképpen fölvarázsoljuk a súlyosabb tárgyakat a tetőre.

a2f1d38d-ab3c-4574-901c-51c2fcd94b4d

Munkában HA5DON István és HA7EO Attesz

Mivel kézben a tűzoltólétrán fokonként eléggé nehéz, körülményes és/vagy életveszélyes (a megfelelő kifejezés aláhúzandó) lett volna felcígölni a betonkockákat, a húzás mellett döntöttünk. HA7EO Attesz géperejű járműve csomagtartójából kikereste kék színű vontatókötelét, egy kemény drótot áthúztunk a betonkockák közepén lévő lyukon, majd alul HA5RV Stewart, HA5DON István és HA7EO Attesz alulról, míg HA5IKS Pisti és HA5CBM Miklós felülről feszült neki a tömegnek. Mielőtt valaki nekiállna rém unalmasa okoskodni, hogy mindezt miért a vaslétra keretén belül tettük meg, elmondjuk, azért cselekedtünk így, mert a visszahajtott vég e felállásban adott némi biztonságot a tekintetben, hogy ha kifele dőlünk, lesz miben kapaszkodni. Lévén leperecelni mi sem szeretünk.

33356206-df79-4429-a861-a3c6e879a266

Látszik a fejünkön, hogy nem két tálca tojás kúszott felfelé…

Mire a kövek és a háromláb felkerültek, elkezdett csöpögni az eső. Természetesen mi kicsire nem adunk, így elhordtuk a “habkönnyű” alkatrészeket a fennsík másik sarkába. Aztán HA5DON István és HA5CBM Miklós egy tizenkilences kulcs segítségével összeszerelte a tartót. Utána meg nekieresztettük a fogót és a csavarhúzót a colos alkatrészeket tartalmazó antennának is – de azt sajnos már nem tudtuk bevégezni, mert a változatosság okán megnyíltak az ég csatornái és elkezdett ömleni az eső. Ha precízek óhajtunk lenni úgy fogalmazunk: a hangolóvezetékeket, tekercseket nem sikerült már felszerelni mindet. Az antenna a klubhelyiségben lett letéve, részben átnyúlva az előszobába. Tisztelettel kéretik nem megtaposni. 🙂

(Bár fémmel foglalkoztunk a szabadban, nem csapott belénk a villám, s szatikus jelenségeket sem észleltünk. Nem így HA8HL Lajos, akit a Ferencvárosban járva jól megrázott a saját esernyője. És persze némi szikrák is jártak az umbrella fémalkatrészein. Hiába, ez nem a vicc kategória, kéretik másnak is vigyázni.)

Persze a munka “könnyebb vége” 🙂 is le lett tudva – ami annyit tesz, hogy a koaxiális kábelt a tetőről az alagsoron át felvezettük a rádiós szobába. (Azért nem Mohácson vagy Makón keresztül, mert azok csöppet messze esnek a Sváb-hegytől. 🙂 ) HA5CBM Miki leengedte, HA5IKS Pisti befűzte, HA5DON a DunaX pálca végére drótozta, míg HA5NKG Tamás felhúzta a jeltovábbításra alkalmas ötven Ohmos vezetéket.

HA4AA András persze azonnal kihajolt az ablakon, s érdeklődve kérdezte, milyen antenna van végeken – de közöltük vele, az még odébb van. 🙂

No, de lássuk, kik jártak még a klubban: HG6PTZ Tomi, HA5BFN Laci, HA5AS Ákos (akinek innen is jobbulást kívánunk!), HG5OJG Gergő, HG7KS Sanyi és HA5LUI de Taxi.

Tomi ismét elhozta a “focistát“, ami egy, a közelmúltban lezajlott ráncfelvarrás nyomán már arra is képes, hogy a képernyőre, egészen pontosan a vízesés-ábra tüskéinek a végére kiírja a vett hívójeleket – lett légyen az morze vagy FT8. Egészen elképesztő, na. (Tudjuk, vannak okosok, akik úgy születtek, hogy mindent tudtak – mi szerencsére nem így jöttünk a világra, így megmaradt az az életörömünk, hogy az ilyen “apróságoknak” is tiszta szívből, gyermeki módon tudunk örülni.)

A kiírás egyébként HA4AA András szerint is szenzációs, létesített is egy gyors CW QSO-t SO1944W-el HA5KDR hívójellel. Sőt, előtte volt egy másik távíró összeköttetése a klub Icom-jával is. (Mindkettő bekerült a papír alapú logba is. Mert nálunk még ilyen is akad, no. 🙂 )

Mára ennyire futott, de hamarosan ismét fölbukkanunk az érdekességekkel.

Ismét és nyomatékkal hívjuk föl olvasóink figyelmét arra, hogy figyeljék FB oldalunkat is, lévén rengeteg anyag, ami kikerül oda, nem biztos, hogy itt is helyet szorít magának. (Terjedelem és más mesék…)

Továbbá rádiózzatok, mert helyettetek senki nem képes rá. Tök mindegy, hogy egy Sokollal vagy egy “focistával” – csak jelenjetek meg az éterben.

73!

a HA5KDR kollektívája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .