“Esetleg nőm segíthet!”

Na! Csak utolérjük magunkat lassan! 🙂 Mert ugye volt a munkás kedd, meg aztán múlt szerdán-csütörtökön két raklapra való amerikai tartalékos tiszthallgató, tokkal-vonóval, ahogy köll’ – s akiket be is ígértünk nagy titokzatosan. Fontos leszögezni, a látogatásos esemény második napján megjelent Gabi, HA5SPA Péter “nője”, ki hatalmas segítséget jelentett a szinkrontolmácsolás terén. És persze gyermekük, “elmaradhatatlan” Levente is színesítette a programot. A személyiségi jogokra és katonai üzemre való tekintettel szűk, de a lehetőségekhez mérten színes beszámoló következik alant…

f1b7c2d0-7015-406c-9587-506c7c59162a

A fenti fényrajzon egy 10×50-es magyar gyártású ASzT szögtávcsővel Levente skuvizza a tájat. Úgy vélem, mindenki jobban járt, mint ha Pétert vagy e sorok pohos íróját kéne szemlélnie e remek optikai szerkezetbe tekintve. Gabi meg ugye eleve foglalt, így ő most kiesik. 😉 Az amerikai kollégákra meg mindenféle biztonsági előírások vonatkoznak, így róluk ilyen pöpec fotót nem is lehetne közölni.

Akadnak oly emberek, kik úgy sajátítják el az idegen nyelveket, mint ahogy mások a friss és ropogós zsemlyét veszik meg a közértben. E sorok írójának nagy kedvence Jean-Francois Champollion, aki húsz esztendős korára már a saját franciáján túl tizenegy idiómát bírt. Ugyan az egyiptomi hieroglif írás megfejtését segítő Rosetti-kővel kapcsolatos kalandjait nem itt fogjuk visszaadni, de azt megjegyezzük, hogy héberül állítólag három nap alatt tanult meg – puszta fogadásból.

Ha a sztori igaz (simán kinézem hősünkből), egy italozó jellegű éjszakát követő, laza erkölcsű nőszemélyek (pfúj!), akarom mondani kedélyjavító hölgyek társaságában eltöltött haccacáré alatt nagyon felbosszantották a cimborái, ezért szívta így fel magát.

Mi mehetett ott, édes Istenem? (Nem belegondolni kéne, hanem ott lenni, mi? 😉 )

869a2440-5726-4bc2-a63a-c61da901620f

Ennél magasabbra már nehéz menni a szentendrei Altiszti Akadémián… 🙂

Na szóval – lasszóval’: vannak ugye olyan emberek, akik ripsz-ropsz képesek a sajátjukról más nyelvekre váltani. Ez egy remek tulajdonság – de ide sajnos nem jutott belőle szinte semmi, amikor a földi batyu kosarát megtöltött a jó Isten. Marad tehát ilyenkor a segítség kérése.

Ahogy az orosz mondja: сто сотен друзей за сто рублей. (Majd mindenki lefordítja magának…) Ami esetünkben magyarul annyit tesz, hogy az amerikai tartalékos tisztek (és egyben egyetemi hallgatók) érkezéséről értesülvén azonnal tele lett a nadrág, hogy mi lesz mostan? Mert a QSO szöveg, az időjárás és az állomás ismertetése még csak-csak – de mondjuk a második világháborús repülőgépek rádiós lövészei által alkalmazott frekvencia hoppppping’ átültetése már nehezen menne. Így az lett, hogy szerdán megjelent S. Márk tartalékos főhadnagy – civilben remek pedagógus -, s az első tíz fős adagnak lefordított mindent, amit mondtunk. Igen ám, de az történt, hogy a rádiótechnika és a múlt iránt érdeklődő hallgatók a tervezett hatvan percnek több mint a dupláját töltötték a szentendrei állomáson, így a tolmács enyhén szólva elfáradt estére.

0772740a-1952-4225-ba88-e921d9cabdef

Háttal fehérben Márk, aki éppen valamelyik katonai szakkifejezés átültetésébe görnyed bele… 🙂

A másnapi, előreláthatóan fele ennyi tartalékos tisztet, de hasonló időtávot igénybe vevő folytatáshoz tehát szükség volt valakire – s itt jött képbe HA5SPA Péter felesége, ki szinkronban képes ide-oda váltani a két nyelv között. Kedves klubtársunk volt szíves megkérdezni, hogy – megfogalmazása szerint – “nőm” 🙂 hajlandó-e megjelenni a lakótanyában, s a nehéz vasak világában elmerülve megosztozni Márkkal a feladat abszolválásában.

A felelet “igen” lett – amiért ez úton is köszönetet mondunk Péter “nőjének – és természetesen magának Péternek is, mert meg merte kérdezni. 🙂

Hosszan lehetne ragozni, mi történt a két napon, de mi most csak egy részletet emelünk ki hosszabban.

Van abban valami megkapó és szívmelengető, amikor (mondjuk) a BC-342-es, 1943-as, a Land Lease segély keretében a Szovjetuniónak Amerikában gyártott vevőkészülék története (kétszer is) meglepő Oh! és Ah! felhangokat szül olyan nép lányainak-fiainak körében, akik amúgy azzal büszkélkedhetnek, hogy nagyanyáik-nagyapáik ültek a futószalag mellett, s forrasztották-csavarozták e remek masinákat. Ilyenkor a lomhalmok iránt lelkesedő amateur joggal érezheti, hogy megérte a fáradtság, a lemondás, a meg nem ivott több korsó – mit korsó: ballon – sör, ami ebben a berendezésben manifesztálódott. S az már csak hab a tortán, hogy ő, mezei magyarként tudott újat, érdekeseket, kérdéseket kiváltót mondani – “nekik”. Akik koránt sem mellékesen mind egytől-egyig lelkesek és érdeklődők, s nem holmi kötelező unaloműzőnek tekintik az egész eseményt.

A lányok-fiúk egyébként úgy kerülnek az amerikai haderő kötelékébe, hogy nem képesek maguk kicsengetni a hihetetlenül borsos, esetenként nyolcvan-százhúsz ezer dolláros egyetemi-főiskolai tandíjat, s ezért szerződést kötnek a US Army/Navy-vel. A della jelentős részének átvállalásáért cserében a sereg annyit kér csupán, hogy végezzék el az alapkiképzést, s (jellemzően) öt esztendőn át szolgáljanak, illetve továbbra is álljanak tartalékosként rendelkezésre.

Ez egy tetszetős és praktikus metódus, amivel gyakorlatilag mindenki megtalálja a számítását.

dae62f79-1506-4eac-82f1-b41b5a56ae5c

Kétségtelenül megállja a helyét, hogy az embernek jól esik, hogy efféle kalauzolásokra (nem először, s remélhetően nem is utoljára) rendre felkérik. Járt így már nálunk az Ohio-i Nemzeti Gárda népes küldöttsége is – hogy hirtelen mást ne mondjunk. Fontos még közbeszúrni, az engedélyezésért Imre Gábor alezredesnek tartozunk köszönettel.

Tévedés ne essék: ez nem egy ember érdeme, hanem az egész klub sok esztendős munkája fekszik benne. Továbbá a kétkedők figyelmébe ajánljuk, “hogy hiszen” vélhetően Péter sem hozná kedves és szeretett párját, Gabit holmi futóbolondok közé. 🙂

Mára ennyit tudtunk elmondani, de hamarosan igyekszünk megjelenni a folytatással. Például a tegnapi klubnapon rendkívül érdekes “alászállásokat” végeztek néhányan – de majd mindent a maga idejében. 😉

Szeretettel javasoljuk, továbbra is lesegessétek közösségi oldalunkat, hiszen oda olykor kikerülnek afféle anyagok, melyek itt nem kapnak helyet, hiszen nem kiáltanak önálló cikk után.

73!

HA5CBM

Miklós

Military Szakosztály

  1. Szia Gyuri!

    Szeretettel köszöntünk! Jó lenne, ha egyszer-kétszer-sokszor el tudnál jönni némelyik keddünkre (is). 😉

    73!

    HA5CBM
    Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .