Leltár – 2021

Mozgalmas esztendő volt a klub számára 2021. Kár lenne tagadni, egyesületünk történetének legnagyobb veszteségét szenvedte el tavaly – ugyanakkor az is igaz, végig tisztán éreztük a felénk minden irányból (így fentről is) áradó szeretetet. Alább a tőlünk megszokott leltár olvasható, sok linkkel tűzdelve, amit (talán) érdemes újraolvasni…

A nyitóképen klubunk szeretett elnöke, HA7PTY Pityesz köszönt mindenkit nagy szeretettel. 🙂

Köszöntő

Mit tagadjuk: nem indult jól a 2021-es esztendő. A klubot történetének legnagyobb vesztesége érte, ugyanis elhunyt szeretett barátunk, HA7PC Karesz. Az ember ezt a rideg tényt még kicsit több, mint egy év távlatából is nehezen fogja föl – hát még mondjuk a MW-en, amikor az Ő emlékére (sokunk olvasatában: örök egészségére) emeljük a poharunkat. Halljuk a hangját, érezzük a jelenlétét. Utóbbi persze jó értelemben is felfogható, hiszen azt üzeni, Karesz figyel minket fentről, vigyáz ránk, s ha balgaságot csinálunk (miért ne tennénk, lévén emberek vagyunk) mutatóujját fölemelve figyelmeztet: ne hagyjátok el a tisztelet és szeretet ösvényét, mert az semmi jóra nem vezet.

Nehéz folytatni az írást, de tudjuk, Karesz is azt akarná, hogy vigyük tovább az ügyeket. Rajtunk ne múljon tehát semmi. Lássuk hát.

A 2021-es esztendő elején landolt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében az 1944-ben a zuglói Telefongyár Rt.-ben készült FuG16z. Időben előre ugorva augusztusban a Balatonból is előkerült egy hasonló URH adó-vevő, melynek a szakértésére klubtársunkat kérték föl. Ezt követte HA5OGR Lajos igen alapos (és a privát visszajelzések szerint roppant népszerű), olvasmányos cikke, amely a rádióállomások távvezérlését mutatta be a RCForb programmal. Ezt követően a Magyar Honvédség szentendrei laktanyájában titokzatos körülmények között fölbukkant Enigma rejtjelezőt tárgyalta, majd egy kis szomorka következett a QRS morze kapcsán. Utóbbi téma kapcsán érdemes megjegyezni, a helyzet ma sem javult sokat, lévén az említett szegmensekben éppen annyi géppuskakezű amatőr dolgozik, mint (mondjuk) a Föld bármely konfliktuszónájában.

Ezt követte HA3IS János általunk is megosztott felhívása a 3,5 MHz-en történő morzegyakorlásra. Azt szinte csak mellékesen iktatjuk ide, hogy szegény János Om-nak nem mindenki köszönte meg a fáradozását. Sőt, bizonyos “hivatalos” körök éppenséggel szó szerint ledorongolták önzetlen tevékenységéért. Mindegy, ez van, mit lehet tenni – ugye.

Időközben elérkezett a március eleje, s mi némi ügyintézés után kitelepülhettünk a Duna-Ipoly Nemzeti park egyik legjobban védett pontjára, a Pilis-tetőre azért, hogy a szolnoki különleges rendeltetésű katonákkal közösen hajthassunk végre egy híradó gyakorlatot. Az ott történteket szeretett kubtársunk, HA5CLF István foglalta össze egy igencsak plasztikussá sikeredett cikkben.

9c846c8b-f380-49d3-87cd-2573d20e5426

Ezt követően megpróbáltunk a pandémia miatt lankadó kedvű amatőrökbe némi életet lehelni, majd kedves klubtársunk, HA5TBN osztotta meg az R-142-es állomás kommutációs rendszeréről szerzett információit – illetve azt, hogy miként kezeld ugyan ezt a négy keréken gördülő csodát. Ezt követően egy első világháborús telefon révén adtunk újabb értelmet “Az élethez szerencse is kell” című bölcsességnek. Ez után a fentebb említett szeretett tagunk, Dani ismét visszatért a kályhához, s az R-142-es karbantartásáról értekezett csöppet. Ezt követően a HTG-1 eredetéről született egy apró szösszenet, majd szépen sorjában az R-312, az R-313M2, a TZK parancsnoki légtérfigyelő távcső és az R-104 következett. Közben volt érkezés arra is, hogy pár első világháborús vezetékes anyagot feltöltsünk a HA5KDR egyre gyarapodó digitális könyvtárába, ahonnét féreg- és kiadásmentesen tudtok hozzáférni nagyon sok eredeti bumáskához. Így például az UM-1 és a PAB-2 legfontosabb oldalaihoz is.

Szinte természetes és kötelező módon tudósítottunk a négy méteres sáv feléledéséről és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum R-109d berendezésének sikeres javításáról.

S e ponton végre eljött a jó idő, s mi ezt kihasználva tárlatot tartottunk Zsámbékon, a Hadikulturális Találkozón. Ez után szeretett klubtársunk, HA8BIT Peti mutatta be, mit kell tenni azért, hogy a méltán népszerű, Videoton gyártotta R-1340 patika állapotba kerüljön. Utána nagyító alá került a második világháborús, magyar eredetű harckocsirádió, azaz az R/5a, s nem sokra rá az Orion által alkotott R-1265P programozó titkaival is megismerkedtünk.

Szerencsénkre a HA5KDR oldala nem “van men só”, hanem olykor tollat (helyesebben mondva: billentyűt) ragadnak az olyan, ténylegesen nagy tudású klubtársak is, mint HA8HL Lajos, aki ezúttal a 17,2 kHz-en dolgozó SAQ vételi lehetőségeiről tett le az asztalra egy remek összefoglalót.

Ami pedig eztán jött, azon még a harcedzett vállalat, a Gamma Műszaki Zrt. munkatársai is rettentő erősen elcsodálkoztak. Ugyanis az esett, hogy szeretett klubtársunk, HA5GB Balázs szóra bírta a Gamma 80′-as években összerakott TMF-2-es állomását. Ez tényleg egészen elképesztő, olyannyira, hogy a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon megjelent HM szakszerv (Meteo) katonái is szájtátva bámulták.

A nyár nem repülhet tova Military Weekend nélkül. Ezúttal a XX. alkalommal jöttünk össze a Gerecse csúcsán azokkal, akiket tényleg nagyon kedvelünk és tisztelünk. Az eseményen pedig sor került egy olyan magas szintű katolikus áldásra, amiről mások csak álmodozhatnak.

Nem sokkal később került ki a honlapunkra HA5TBN Dani újabb írása, amely az adó-vevőkkel szemben támasztott követelményeket tárgyalta meg kellő részletességgel. Majd tettünk pár kiegészítést nagy kedvencünk, a HTG-1 kapcsán, utána pedig feltártuk a repülőnapos megjelenésünk elmondható hátterét.

A korábban említett HTG-1 az a kategória, ami az örök klasszik’ reklámban úgy szerepelt, hogy: “nem lehet megunni, soha-soha nem lehet megunni…” Szervezetünk az egy négyzetméterre eső Feldhell szakértők terén (szerintünk) világelső – így nem csoda, ha ezúttal kedves klubtársunk, HA2EBA István tett le az digitális asztalra egy briliáns kisfilmet e témában. Majd rögvest pár napra HA5GB Balázs rukkolt elő a kövület RTTY és a modern internet (RSS feed) párosításával. A citált videó is patika, egyszerűen fogalmazva nem lehet elégszer újra nézni.

S az év utójára’ kedvelt klubtársunk, HG5OJG Gergő tárgyalta ki, miként lehet az univerzális soros buszt a gyakorlatban alkalmazni a rádióamatőr tevékenység során.

Ez összesen harminchét írás a honlapon. Nem sok, de nem is kevés. Mentségünkre szolgáljon, hogy ezt a fránya vírus nagyon sok munkát ad mindannyiunknak, s ezért kevesebb idő jut tartalmasabb, nagyobb anyagokat gépbe vetni. Ugyanakkor aki követte közösségi oldalunkat láthatta, ott egy héten akár ötször is megjelentünk mindenféle (igaz, rövidebb) érdekességgel.

Nézzétek tehát az összes fórumunkat a jövőben is.

189502ae-6423-4b64-ab5d-fb20f5e3308e

S találkozzunk bár a sávokban vagy az életben, mi mindig szeretettel és megbecsüléssel fogadjuk azokat, akik hasonképp’ állnak mihozzánk!

73!

a HA5KDR csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .